Η Ένωση Κινεζικών Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (CPIA) διαμόρφωσε μία νέα κλαδική συμφωνία για τη διάσωση των κατασκευαστών ηλιακών πάνελ, η οποία έχει υπογραφεί από περισσότερες από 30 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής. Η συμφωνία δεσμεύει τις εταιρείες να ακολουθήσουν τα ποσοστά παραγωγής που θα οριστούν εντός των επόμενων ημερών με βάση το υφιστάμενο μερίδιό τους στην αγορά και τις παραγωγικές τους ικανότητες. Πιο κρίσιμα, ο συνολικός καθορισμός θα λάβει υπόψη την αναμενόμενη ζήτηση.
Οι κινεζικές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν το 80% των φωτοβολταϊκών σε παγκόσμιο επίπεδο, αναγκάστηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία με σκοπό να αποφύγουν την κατάρρευση του κλάδου. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στον συνδυασμό πλεονάζουσας παραγωγής και ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού, ο οποίος έχει οδηγήσει τις τιμές εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα— ορισμένες φορές και κάτω του κόστους. Χαρακτηριστικά, επί του παρόντος μπορούν να κατασκευάζονται πάνω από 1100 GW φωτοβολταϊκών ετησίως, αρκετά για να υπερκαλύψουν τη ζήτηση μέχρι το 2035. Το πρόβλημα άρχισε να εντείνεται μετά το 2021, όταν οι Κινέζοι κατασκευαστές ξεκίνησαν να δημιουργούν νέες μεγάλες γραμμές παραγωγής.
Η εξέλιξη των τιμών των φωτοβολταϊκών. Πηγή: Bloomberg.
Πέραν του ζητήματος της ανεπαρκούς ζήτησης και των χαμηλών τιμών, οι κινεζικές επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο από δύο τουλάχιστον μεγάλες αγορές, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και από ορισμένες μικρότερες. Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις επιβάλλουν υψηλότατους δασμούς εναντίον των κινεζικών φωτοβολταϊκών ή απαιτούν τη μεταφορά των εργοστασίων στο έδαφός τους. Ως εκ τούτου, οι εξαγωγές αναμένεται να εξελιχθούν σε μία ακόμα πιο δύσκολη διαδικασία για τον ήδη πληττόμενο κλάδο.
Με αυτά τα δεδομένα, ο μεσοπρόθεσμος στόχος αρκετών εταιρειών δεν είναι πλέον τα κέρδη, αλλά η επιβίωση. Κατά τους προηγούμενους μήνες, η CPIA είχε ζητήσει την παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης αρκετές φορές, κάτι που όμως δεν έχει συμβεί αποφασιστικά μέχρι σήμερα. Η υπογραφή της συμφωνίας μοιάζει επομένως με μία προσπάθεια αυτο-οργάνωσης εκ μέρους των επιχειρήσεων.