αυτή έρχεται σε μία στιγμή όπου τα καλέσματα για δραστικές παρεμβάσεις στο κλίμα πληθαίνουν με αφορμή διάφορες περιβαλλοντικές καταστροφές.
Ο Μηχανισμός Επιστημονικών Γνωμοδοτήσεων, δηλαδή το ανώτατο επιστημονικό όργανο της ΕΕ, αποφάνθηκε κατά της χρήσης μεθόδων γεωμηχανικής για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Η γεωμηχανική αποτελεί έναν νέο κλάδο, ο οποίος προωθεί τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στους κλιματικούς μηχανισμούς του πλανήτη με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Μία ευρέως γνωστή μέθοδος γεωμηχανικής είναι η δέσμευση CO2 από την ατμόσφαιρα και η αποθήκευσή του σε ειδικές υποδομές, μία τεχνολογία που βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εμπορικής ανάπτυξης επί του παρόντος. Μία άλλη μέθοδος, όμως, είναι πολύ πιο αμφιλεγόμενη.
Η προσέγγιση της μεταβολής της ηλιακής ακτινοβολίας (SMR) συνιστά μία γενικά άγνωστη τεχνολογία μέχρι στιγμής. Οι υποστηρικτές της πιστεύουν πως μία μαζική ανθρώπινη παρέμβαση στην ατμόσφαιρα προκειμένου να μειωθεί η ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στην επιφάνεια του πλανήτη θα αποτελούσε μία γρήγορη λύση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της «λεύκανσης σύννεφων» ώστε να αντανακλούν περισσότερο φως προς το διάστημα ή του «ψεκασμού αερολυμάτων» στην ατμόσφαιρα. Και οι δύο αυτές μέθοδοι δεν έχουν ερευνηθεί αρκετά και φυσικά δεν έχουν δοκιμαστεί σε πλανητικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες προειδοποιούν πως η χρήση τους θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω επιπτώσεις στο κλίμα, όπως η διατάραξη του υδρολογικού κύκλου.
Οι επιστήμονες του Μηχανισμού Επιστημονικών Γνωμοδοτήσεων δεν μένουν απλώς στις προειδοποιήσεις κατά αυτών των μεθόδων, αλλά προτρέπουν την ευρωπαϊκή ηγεσία να λάβει σοβαρά μέτρα, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία. Το πρώτο είναι η απαγόρευση αυτών των τεχνολογιών επί ευρωπαϊκού εδάφους και το δεύτερο είναι η διπλωματική πρωτοβουλία για την υπογραφή μίας διεθνούς συμφωνίας. Η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί από τα ισχυρότερα— και πιο τεχνολογικά προηγμένα— κράτη και θα απαγορεύει τη χρήση των μεθόδων SMR. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν εντελώς την ανάπτυξη του κλάδου, αλλά θεωρούν πως η ΕΕ οφείλει να επανεξετάζει τη θέση της ανά 10 χρόνια.
Η απόφαση του Μηχανισμού Επιστημονικών Γνωμοδοτήσεων προκάλεσε ανακούφιση σε πολλούς επικριτές των τεχνολογιών SMR. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι προσεγγίσεις αυτές δεν αποτελούν μόνο άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον εξαιτίας των απρόβλεπτων αποτελεσμάτων τους, αλλά “αποπροσανατολίζουν” τις κυβερνήσεις και τους πολίτες από τη μόνη σίγουρη λύση, δηλαδή τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πράγματι, μία νέα δραστική παρέμβαση του ανθρώπου στην ατμόσφαιρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα ήταν σαν να «πολεμάμε τη φωτιά με φωτιά», αντί να ακολουθήσουμε τον δύσκολο αλλά ασφαλή δρόμο.