είτε για νέα έργα επέκτασηςτου συστήματος από τον ΑΔΜΗΕ είτε για το πόση απορρόφηση ισχύος μπορεί να εγγυηθεί.
Οι νέες ευέλικτες προσφορές σύνδεσης της αναθεωρημένηςευρωπαϊκής οδηγίας προβλέπουν ότι:
- για ένα μέρος της ισχύος υπάρχει δέσμευση για την απορρόφησή της,
- για ένα άλλο μέρος της ισχύος η δέσμευση απορρόφησης εξαρτάται από όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή ο Διαχειριστής θα μπορεί να
επιβάλλει λειτουργικούς περιορισμούς.
Στην περίπτωση που οι περιορισμοί ξεπερνούν την εγγυημένη απορρόφηση, θα προβλέπεται κάποια αποζημίωση των μονάδωνΑΠΕ. Όσο το δίκτυο θα αναβαθμίζεται ή θα επεκτείνεται, θα δίνεται η δυνατότητα άρσης των περιορισμών.
Όπως είχε αναφέρει και ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής τουΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης, μιλώντας πριν λίγο καιρό σε ενεργειακό συνέδριο.ήδη στον Διαχειριστή την τελευταία διετία μελετούν, στη βάση σεναρίων, τα έργα ΑΠΕ με αυτόν τοντρόπο, π.χ. πόσες ώρες ανά έτος ένα έργο δεν θα μπορεί να παράγειγιατί υπάρχει κορεσμός ανάλογα με το ταυτοχρονισμό τωνφωτοβολταϊκών και των αιολικών στη συγκεκριμένη περιοχή. «Ηευρωπαϊκή οδηγία μας δίνει ένα πάτημα για να πάμε ένα βήμαπαρακάτω στο τι σημαίνει πρόσβαση στο σύστημα, τι μπορεί ο ΑΔΜΗΕ να εγγυηθεί και τί όχι, προκειμένου οι επενδυτές να έχουνορατότητα σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουν από τα businessplans τους», είχε αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη ηδημιουργία ενός πλαισίου για πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο, ηοποία θα προστατεύει τόσο το ίδιο και τη λειτουργία του όσο και τους επενδυτές.
Παράλληλα απαιτείται προσοχή ως προς την «αγωνία» πουπαρατηρείται στην αγορά για την επιτάχυνση της διαδικασίαςχορήγησης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης (ΟΠΣ), δεδομένου ότιη παροχή τους θα πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη και τηνεπέκταση του δικτύου. Σύμφωνα με τον κ.Μάργαρη, δεν πρέπει «να πέσουμε θύματα της εύλογης αγωνίαςτων επενδυτών για επιτάχυνση» διότι έτσι οι ΟΠΣ θα καταλήξουν«χαρτιά χωρίς κανένα αντίκρισμα». Και κατέληξε ότι έτσι τίθεται θέμααποζημιώσεων των περικοπών που συνδέονται με αυτήν τησυζήτηση, εφόσον δεν υπάρχει πλαίσιο που να βάζει κανόνες για τοπότε μπορεί κάποιος να εγγυηθεί την απορρόφηση ισχύος και πότεόχι. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστείως κορεσμένες, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη και η Εύβοια,αλλά όλη τη χώρα η οποία, βρίσκεται σε επίπεδο κορεσμού όσοναφορά στη χορήγηση προσφορών σύνδεσης.