Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να κρατήσουν αυστηρή στάση έναντι των Βρετανών όσον αφορά στην ενεργειακή συνεργασία. Το σκεπτικό των Ευρωπαίων είναι πως εφόσον η Βρετανία αποχώρησε από την κοινή αγορά της ΕΕ, τότε δεν μπορεί να συμμετέχει μόνο σε όσους τομείς προτιμά. Αυτό ισχύει και για την αγορά ηλεκτρισμού, όπου η Βρετανία προς το παρόν εξάγει προς την ΕΕ περισσότερα φορτία από όσα εισάγει. Η συγκεκριμένη προσέγγιση πιθανότατα θα αποτελέσει τη στρατηγική των Βρυξελλών κατά τις νέες διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο που θα ξεκινήσουν εντός του 2025.
Ωστόσο, ορισμένοι θεωρούν λανθασμένη τη στάση αυτή της ΕΕ. Σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία, η οποία λήγει το 2026, η σύνδεση μεταξύ Βρετανίας και ηπειρωτικής Ευρώπης χρεώνεται σε δύο διαφορετικά επίπεδα, ένα με δημοπρασίες για τα εξαγόμενα φορτία και ένα με δημοπρασίες για τη δυνατότητα χρήσης του καλωδίου. Τόσο οι βρετανικές, όσο και οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας έχουν ζητήσει μεγαλύτερη εμβάθυνση της συνεργασίας, ειδικά με στόχο την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Στο επίκεντρο βρίσκονται μία σειρά έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα. Όπως υποστηρίζουν όσοι επιθυμούν περισσότερη διμερή συνεργασία, η βελτίωση της συμφωνίας θα μπορούσε να μειώσει το κόστος επένδυσης στα υπεράκτια αιολικά κατά 16% και να γλιτώσει 44 δις ευρώ στους καταναλωτές. Οι εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή των υπεράκτιων αιολικών στη Βόρεια Θάλασσα έχουν επίσης προειδοποιήσει για την οικονομική ευρωστία του έργου.
Παρά τα οικονομικά οφέλη, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν αποστάσεις από τη Βρετανία για διπλωματικούς λόγους. Ο αποκλεισμός της Βρετανίας από τα πλεονεκτήματα της κοινής αγοράς στοχεύει στο να προκαλέσει όσο γίνεται πιο δυσχερείς συνέπειες στο βρετανικό εμπορικό ισοζύγιο, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά το Brexit ως «μάθημα» για άλλους επίδοξους ευρω-«δραπέτες». Δεδομένου ότι το ελεύθερο εμπόριο είναι το μόνο ισχυρό βέλος που έχει απομείνει στη φαρέτρα των Βρυξελλών, η εργαλειοποίησή του είναι καθόλα αναμενόμενη πολιτικά.