Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα μέχρι την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν έχει προχωρήσει σε μία σειρά δραστικών μέτρων σε διάφορους τομείς. Μία από τις τελευταίες πρωτοβουλίες του Μπάιντεν πιθανόν θα είναι ένα νέο πακέτο αυστηρότερων κυρώσεων κατά των ρωσικών

εξαγωγών πετρελαίου. Όπως και οι σύμμαχοι του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Αμερικανός Πρόεδρος επιθυμεί να πιέσει τη ρωσική οικονομία πριν την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ και την έναρξη των όποιων διαπραγματεύσεων.

Χθες, η Υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, επιβεβαίωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση ερευνά τρόπους για να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από το εμπόριο πετρελαίου. Το λεπτομερές σχέδιο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να στοχοποιηθούν συγκεκριμένες εμπορικές συναλλαγές. Οι ΗΠΑ ήδη απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αλλά οι νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές θα ανέτρεπαν την πολιτική που έχει υιοθετηθεί από το 2022. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Μπάιντεν δίσταζε να επιβάλει νέες κυρώσεις υπό τον φόβο της ανόδου των τιμών του καυσίμου, κάτι που θα λειτουργούσε αρνητικά για τους Δημοκρατικούς υποψηφίους στις εκλογές του 2024. Εντούτοις, με την εκλογική αναμέτρηση να αποτελεί πλέον παρελθόν και τις τιμές του αργού να έχουν πτωτικές τάσεις, η τρέχουσα συγκυρία είναι η τελευταία ευκαιρία για μέτρα εκ μέρους του Μπάιντεν.

 

Τα ρωσικά πετρελαιοφόρα αποτελούν τον δημοφιλέστερο στόχο των δυτικών κυρώσεων. Πηγή: Bloomberg.

 

Η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον πιο πρόθυμη να λάβει ουσιώδη μέτρα, απέχοντας βέβαια πολύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά του ρωσικού σκιώδους στόλου πετρελαίου. Ο στόχος των ΗΠΑ είναι να ασκήσουν σοβαρές πιέσεις στην οικονομία της Ρωσίας— η κατάσταση της οποίας παραμένει αβέβαιη, με ορισμένα ανάμεικτα μηνύματα να μπερδεύουν τους δυτικούς αναλυτές— πριν η Μόσχα και το Κίεβο καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τις πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

Όπως έχει δηλώσει ο επόμενος Πρόεδρος, σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο ακόμα και μέσα σε μία ημέρα αν είναι δυνατό. Η τακτική του Τραμπ είναι να απειλήσει την Ουκρανία με παύση της αμυντικής βοήθειας και αντίστροφα τη Ρωσία με κλιμάκωση της αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ώστε να πιέσει τις δύο πλευρές σε κάποιου είδους συμφωνία. Προς το παρόν, η Ρωσία φαίνεται να έχει περισσότερα εργαλεία πίεσης, καθώς οι Ουκρανοί δυσκολεύονται να επιτύχουν στρατηγικές νίκες επί του πεδίου. Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί, η παροχή αμυντικής υλικής υποστήριξης από τους δυτικούς συμμάχους, και ειδικά την Ουάσιγκτον, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των γραμμών τους στο μέτωπο.