Σημειώνεται πως η Eurostar αμφισβήτησε τα ευρήματα ενώ η Deutsche Bahn αρνήθηκε να σχολιάσει. «Είμαστε βέβαιοι ότι εάν αυτή η έκθεση επαναλαμβανόταν, οι βαθμολογίες θα ήταν υψηλότερες», είπε ένας εκπρόσωπος της Eurostar. «Είχαμε έναν αριθμό ρεκόρ επιβατών που ταξίδεψαν μαζί μας φέτος και αναμένουμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς συνεχίζουμε να επενδύουμε στις υπηρεσίες μας».
Οι παράγοντες που εξετάστηκαν, είναι:
-η τιμή εισιτηρίου,
-οι ειδικοί ναύλοι και μειώσεις,
-η αξιοπιστία,
-η εμπειρία κράτησης,
-οι πολιτικές αποζημίωσης
-η εμπειρία ταξιδιώτη
-τα νυχτερινά τρένα
-η πολιτική για το ποδήλατο.
Και όπως διαπίστωσαν, μόνο 11 φορείς συγκέντρωναν ποσοστά άνω του 80%. Οι υπεύθυνοι της έρευνας είπαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως όλοι οι σιδηρόδρομοι θα μπορούσαν να τα πάνε καλύτερα και ενθάρρυναν τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν προς αυτόν τον στόχο.
Οι πέντε καλύτεροι σιδηρόδρομοι είναι: Trenitalia (Ιταλία), SBB (Ελβετία), RegioJet (Τσεχία), ÖBB (Αυστρία) και SNCF (Γαλλία).
Ο Βίκτορ Θεβενέτ, ειδικός σιδηροδρόμων στην Transport and Environment και κύριος συγγραφέας της έκθεσης, είπε ότι οι άνθρωποι ήθελαν να ταξιδέψουν με τρένο, αλλά «πολλοί δυσκολεύονται να το κάνουν επειδή η τιμή είναι πολύ υψηλή, ειδικά για οικογένειες, ή επειδή δεν είναι αξιόπιστος ο σιδηρόδρομος».
Πάντως, η έκθεση επαινεί το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή αποζημιώνει τους επιβάτες των τρένων όταν υπάρχουν καθυστερήσεις, αν και επικρίνει την υψηλή τιμή των εισιτηρίων, διαπιστώνοντας ότι οι τρεις πιο ακριβές σιδηροδρομικές εταιρείες στην Ευρώπη λειτουργούν πλήρως ή εν μέρει, σε αυτή τη χώρα.
Ακόμη, η Eurostar, που εξυπηρετεί δρομολόγια, μεταξύ άλλων, από το Λονδίνο προς το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, χρεώνει σχεδόν διπλάσια από την ευρωπαϊκή μέση τιμή ανά χιλιόμετρο, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο Θεβενέτ απέδωσε τις υψηλές βαθμολογίες για την Trenitalia στον ανταγωνισμό με την Italo για περισσότερο από μια δεκαετία, γεγονός που ώθησε και τους δύο φορείς να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες. Επαίνεσε επίσης, τις επενδύσεις της Ελβετίας στη σιδηροδρομική υποδομή της, οι οποίες βοήθησαν την SBB.
Η Ευρώπη έχει ένα εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά οι επιβάτες συχνά απογοητεύονται όταν ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες λόγω του «κατακερματισμένου συστήματος έκδοσης εισιτηρίων», σημειώνει ο Guardian. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει ένα απλοποιημένο σύστημα το επόμενο έτος. Τα εισιτήρια τρένου στην Ευρώπη κοστίζουν περίπου δύο φορές περισσότερο από τα αεροπορικά εισιτήρια για τα ίδια δρομολόγια, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace πέρυσι.