Στην πολύ φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια, συγκριτικά με τις άλλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή  επί της συζήτησης για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού 2025, επαναλαμβάνοντας ότι οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αποτελούν παρελθόν. Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, η εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών και αιολικών στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το 2025 περίπου στα 16 GW, δηλαδή κατά 6 GW μεγαλύτερη, συγκριτικά με το 2022. «Από το 2022 στο 2025 αυξάνεται από 

 

τα 10GW στα 16 GW. Πρόκειται αποκλειστικά για αιολικά και φωτοβολταϊκά», υπογράμμισε ο υπουργός. Η συγκεκριμένη επιτυχία, η οποία σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, οδηγεί «με ασφάλεια σε χαμηλές τιμές και σε ενεργειακή ανεξαρτησία και αυτάρκεια, στηρίζεται σε μία συνολική πολιτική της κυβέρνησης, στην οποία τον περασμένο χρόνο, προστέθηκαν και καινούρια εργαλεία: τα βιομηχανικά PPA, που πήραν προτεραιότητα, τα αγροτικά PPA, που πήραν προτεραιότητα, η απελευθέρωση μπαταριών, που είναι κρίσιμη - διότι κανένας επενδυτής δεν θα μπει και δεν θα έμπαινε σε αυτές τις μαζικές επενδύσεις, αν δεν υπήρχε ταυτόχρονα δυνατότητα και για πρόσθετες μπαταρίες».

«Μη ευφυής κίνηση»

Αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι η προσθήκη κι άλλων φωτοβολταϊκών - με μέση ζήτηση 14 GW και 6GW και 10 GW μέγιστη _ «δεν ονομάζεται ευφυής κίνηση». Γι΄ αυτό, όπως σημείωσε, πρέπει να προωθηθούν οι μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειες και να σταματήσουν οι επιδοτήσεις. «Στις μπαταρίες έχουμε δύο διαγωνισμούς απολύτως πετυχημένους, που έχουν τελειώσει και προχωράει η υλοποίησή τους, έχουμε ένα τεράστιο έργο αντλησιοταμίευσης που μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης στην Αμφιλοχία και τελειώνει το 2026-2027 και θα μας φέρει πάνω από 600 MW δυνατότητα αποθήκευσης», υπογράμμισε.

Σχετικά με τις τιμές του ρεύματος ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η πολύ μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ, παράλληλα με τη λήψη άλλων μέτρων, οδηγεί σε καθοδική τάση των τιμών. «Το 2024 είχαμε περίπου 10% κάτω στις τιμές λιανικής, σε σχέση με το 2023, παρά το γεγονός ότι είχαμε δύο «μίνι» ενεργειακές κρίσεις: μία στη νοτιοανατολική Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, με ακραίες τιμές και μία τώρα, που είναι σε εξέλιξη, με κακές τιμές, όχι μόνο για εμάς, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που δεν μπορούν να ελεγχθούν από την κυβέρνηση οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, τότε η λύση είναι η αύξηση των ΑΠΕ. «Από τα διαχρονικά λάθη είναι ότι πληρώνουμε 800 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό του ΕΛΑΠΕ για τις επιδοτήσεις του παρελθόντος, οι οποίες ήταν υπερβολικές. Για να μειώσω τις επιδοτήσεις σταμάτησα τις επιδοτήσεις στις μπαταρίες και σταμάτησα και όλους τους διαγωνισμούς που έδιναν ταρίφες», σημειώνοντας ότι όποιος θέλει να επενδύσει «να πάει στην αγορά».

Αναφέρθηκε ακόμη και στο τέλος του netmetering με τον ερχομό του netbilling. «Εξορθολογίσαμε την υπόθεση netmetering με το netbilling που δεν επιβαρύνει τον καταναλωτή. Το netmetering έδινε λεφτά στον επενδυτή, από τον καταναλωτή. Είπαμε όχι πλέον λεφτά στους επενδυτές. Οι καταναλωτές πρέπει να προστατεύονται, γι’ αυτό και κινούμαστε προς μείωση των επιδοτήσεων παντού. Σταμάτησαν και οι ταρίφες και οι επιδοτήσεις, και όσοι θέλουν να κάνουν επενδύσεις, πηγαίνουν στην αγορά. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με την ιστορία των ΑΠΕ, την οποία κανένας δεν έχει επαρκώς καταγράψει, κατά τη γνώμη μου», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Θα αφήσουμε τις μεγάλες επενδύσεις των ΑΠΕ να μας ρίξουν τις τιμές, μαζί με τις διασυνδέσεις, διότι ένα μεγάλο κομμάτι που πληρώνουμε οφείλεται στο γεγονός ότι επί δεκαετίες δεν κάναμε διασύνδεση της Κρήτης, η οποία θα μπορούσε να αποσβεστεί σε τέσσερα - πέντε χρόνια. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται να αποπληρωθεί η Κρήτη», τόνισε.

Σύνδεση με Κρήτη

Σύμφωνα με τον υπουργό, τον επόμενο Μάιο θα γίνει η δοκιμαστική λειτουργία του καλωδίου της Κρήτης και θα φέρει τεράστια ανακούφιση για   τους καταναλωτές καθώς  στα επόμενα χρόνια θα μειώσει κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ τις χρεώσεις ΥΚΩ στα τιμολόγια ρεύματος. «Η Κρήτη ηλεκτριζόταν πανάκριβα, με θερμικές μονάδες. Αντίστοιχα προχωρούν για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, τεράστιες επενδύσεις που επίσης θα μειώσουν και αυτές τις ΥΚΩ, που τελικά πληρώνουμε όλοι μας ως καταναλωτές», υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι «τον τελευταίο μήνα, αντί να είμαστε πρώτοι στην τιμή της χονδρικής, όπως είμαστε επί σειρά ετών στην Ευρώπη, έχουμε πέσει ακριβώς διότι έχουμε πετύχει την πολύ μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ».