Δεν πρόλαβε να αναλάβει το πόστο του ο νέος Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νταν Γιόργκενσεν, και ήδη καλείται να λύσει μία σειρά από διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών. Η πρώτη συνάντηση του νέου Επιτρόπου με τους Υπουργούς Ενέργειας των 27 κυβερνήσεων αποδείχθηκε επεισοδιακή, με τους συμμετέχοντες να διαφωνούν για θέματα-κλειδιά, όπως το ρωσικό φυσικό αέριο και η χρήση πυρηνικής ενέργειας

Τουλάχιστον δύσκολη μπορεί να χαρακτηριστεί η αποστολή του ΝτανΓιόργκενσεν, του Δανού Σοσιαλδημοκράτη που ανέλαβε πρόσφατα το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας της ΕΕ. Ο Γιόργκενσεν πραγματοποίησε χθες την πρώτη του συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς, βρίσκοντας μία Ευρώπη ποικιλοτρόπως διχασμένη όσον αφορά στα θέματα ενέργειας, και ενώ οι πιο κρύες ημέρες του χειμώνα έρχονται. Τα σημερινά προβλήματα δεν αποτελούν καινοφανή ζητήματα, αλλά ουσιαστικά διαιωνίζονται εδώ και χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι ο Δανός πολιτικός θα πρέπει να καταφέρει να κόψει διάφορους “Γόρδιους Δεσμούς”.

Το πιο επείγον ζήτημα είναι το μέλλον των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Καθώς το συμβόλαιο διαμετακομισμού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου χωρίς πιθανότητα ανανέωσης, κράτη της κεντρικής Ευρώπης όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, και η Σλοβακία αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους προμηθειών. Η πρόταση που προτιμάται μέχρι στιγμής είναι η εισαγωγή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ουκρανίας, με την προηγούμενη Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον να έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους ενός τέτοιου σχεδίου. Παράλληλα, κάποιες κυβερνήσεις εξετάζουν ένα σύστημα ανταλλαγής μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν ή την απευθείας εισαγωγή ρωσικού καυσίμου μέσω του TurkStream. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως τα ενδιαφερόμενα κράτη οφείλουν να βρουν προμηθευτές πέραν του Κρεμλίνου, αρνούμενη να συμμετέχει σε σχετικές διαπραγματεύσεις.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη στρέφονται προς την πυρηνική ενέργεια, κρίνοντας πως συνιστά τη μόνη εγγυημένη εναλλακτική πηγή ενέργειας πέρα από τα ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα, η πυρηνική ενέργεια ήδη κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό στο ενεργειακό μείγμα της Γαλλίας και υψηλότατα ποσοστά σε κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον 12 κυβερνήσεις είναι υπέρ της κατηγοριοποίησης της πυρηνικής ενέργειας ως «πράσινη», κάτι που θα επέτρεπε τη συμπερίληψή της στους ευρωπαϊκούς στόχους για την πράσινη μετάβαση. Οι κυβερνήσεις αυτές έχουν προειδοποιήσει πως δεν θα ψηφίσουν οποιοδήποτε ενεργειακό σχέδιο δεν περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια. Αντιθέτως, ορισμένα κράτη όπως η Αυστρία και η Γερμανία τάσσονται κατά της πυρηνικής ενέργειας, εξηγώντας πως τα παραγόμενα απόβλητα την καθιστούν μη πράσινη. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρίαρχη μέθοδος της πυρηνικής σχάσης, η οποία απαιτεί τη χρήση επεξεργασμένου ουρανίου, αντιμετωπίζει το πρόσθετο πρόβλημα των εφοδιαστικών αλυσίδων, με τη Ρωσία να είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στη συγκεκριμένη αγορά. Εντέλει, ο Γιόργκενσεν δήλωσε πως η πυρηνική ενέργεια δεν θα συμπεριληφθεί στους στόχους ΑΠΕ.

Πέραν αυτών, ο Γιόργκενσεν έχει δύο ακόμα κρίσιμους σταθμούς μπροστά του. Στις 15 Ιανουαρίου, η Επιτροπή σκοπεύει να δημοσιοποιήσει την έκθεση ανταγωνιστικότητας ‘Πυξίδα’. Το έγγραφο θα λειτουργήσει ως η απάντηση της ΕΕ έναντι στην πολυσυζητημένη Έκθεση Ντράγκι, με τους αναλυτές να σχολιάζουν πως πρόκειται για την τελευταία ελπίδα της Ευρώπης να σώσει το μέλλον της εγχώριας βιομηχανίας. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει την Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία, η οποία θα έχει στόχο να ισορροπήσει την πράσινη μετάβαση με τη βιομηχανική ανάπτυξη. Τέλος, το πρόβλημα των συνεχιζόμενων εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων θα αποτελέσει την προτεραιότητα για τις 100 πρώτες ημέρες της νέας Επιτροπής.