απωλειών διαμορφώνεται στο 11,364% του συνόλου της ενέργειας που διακινείται στο δίκτυο. Είναι αξιοσημείωτο ότι, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Διαχειριστή για το 2022, τα οποία είχε δημοσιεύσει ο ΕΣΠΕΝ, το ύψος των απωλειών ήταν κατά πολύ υψηλότερο και ανερχόταν σε περίπου 18% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη Χαμηλή Τάση και στο 7,5% στη Μέση Τάση. Μάλιστα, ο ΕΣΠΕΝ επεσήμαινε ότι είναι απαραίτητο να τεθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ σαφές χρονοδιάγραμμα για την την υλοποίηση σχεδίου ανάσχεσης της αύξησης των ρευματοκλοπών και τη σταδιακή απομείωση τους.
Ο ΔΕΔΔΗΕ στην εισήγηση του προς τη ΡΑΑΕΥ αναφέρει ότι ο μέσος συντελεστής απωλειών αυξήθηκε σταδιακά σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια και όπως εκτιμά, είναι σημαντική η αύξηση των ρευματοκλοπών, την οποία αποδίδει σε παράγοντες, που δεν σχετίζονται με τον ίδιο τον ίδιο, αλλά σε δυσμενείς κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες όπως είναι η πανδημία και η ενεργειακή κρίση που αύξησαν την ενεργειακή φτώχεια.
Βάσει των δεδομένων του, ο Διαχειριστής προτείνει στη Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας να συνδεθεί η προσπάθεια μείωσης των απωλειών με τα έσοδα του από τα τέλη χρήσης δικτύου και παρουσιάζει συγκεκριμένη εισήγηση σύμφωνα με την οποία, η ρήτρα απωλειών σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνει τους στόχους που ο ίδιος έχει θέσει θα ανέρχεται σε 79,28 ευρώ/MWh. Ειδικότερα, προτείνει:
➢ Να ληφθεί ως τιμή βάσης η τιμή του μέσου συντελεστή απωλειών σύμφωνα με την Έκθεση Προσωρινού Υπολογισμού Απωλειών Δικτύου για το έτος 2023, καθώς αυτό το έτος κρίνεται πιο αντιπροσωπευτικό.
➢ Αποκλειστικά για τους υπολογισμούς του κινήτρου απωλειών, το ποσοστό απωλειών των ετών της 2ης Ρυθμιστικής Περιόδου Διανομής (ΡΠΔ) να απομειώνεται κατά περίπου 0,14 ποσοστιαίες μονάδες κατ’ έτος βάσει:
α) εξαίρεσης απωλειών των Μ/Σ ΜΤ/ΧΤ που εξυπηρετούν αποκλειστικά Φ/Β σταθμούς ΧΤ (περίπου 0,06 ποσοστιαίες μονάδες)
β) εξαίρεσης της επίδρασης των ΑΠΕ στις απώλειες των μεικτών γραμμών ΜΤ, όπου η ισχύς των συνδεόμενων ΑΠΕ υπερβαίνει σημαντικά τη ζήτηση (0,08 ποσοστιαίες μονάδες)
Οι τεχνικές απώλειες, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, εξαιτίας της φύσης τους θα μπορούσαν να μειώνονται έως 0,1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως (αντιστοιχεί από 0,88% έως 0,95% επί του ετήσιου ρυθμού μείωσης 2,5%), ενώ το υπόλοιπο της επιδιωκόμενης πτώσης του συντελεστή απωλειών αναμένεται να προέλθει από τη μείωση των μη τεχνικών απωλειών κυρίως λόγω μείωσης των ρευματοκλοπών.