ΠΟΣΠΗΕΦ: Το ΥΠΕΝ Δυσχεραίνει την Είσοδο των Μικρομεσαίων στην Αποθήκευση Ενέργειας

ΠΟΣΠΗΕΦ:  Το ΥΠΕΝ Δυσχεραίνει την Είσοδο των Μικρομεσαίων στην Αποθήκευση Ενέργειας
energia.gr
Τετ, 18 Δεκεμβρίου 2024 - 08:22

Η φημολογούμενη πρόταση Νόμου, με τον οποίο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει να προχωρήσει σε εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ανά μεγαβάτ βρίσκει κάθετα αντίθετη την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ).

Η Ομοσπονδία, με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το απόγευμα, αναφέρει: Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που αναφέρουν ότι το Υπουργείο σκέφτεται να νομοθετήσει Εγγυητική Επιστολή προτεραιότητας ύψους 200.000  ευρώ ανά αιτούμενο μεγαβάτ (MW) Σταθμού Αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει ότι για έναν μικρομεσαίο Σταθμό Αποθήκευσης ισχύος 5MW, o επενδυτής θα πρέπει να προσκομίσει την εγγυητική επιστολή που ισχύει σήμερα ύψους 126.000 ευρώ και επιπλέον εγγυητική επιστολή ύψους 1.000.000 ευρώ!! Δηλαδή, το συνολικό ύψος των εγγυητικών επιστολών θα αγγίζει και ίσως ξεπερνά το κόστος της συνολικής επένδυσης!!!

Εάν λοιπόν ισχύουν τα όσα έχουν δει το φως τη δημοσιότητας, οι μικρομεσαίοι επενδυτές πετάγονται στον Καιάδα και αναφορικά με τον τομέα της Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό τα παραπάνω ποσά εγγυητικών επιστολών μπορούν να δοθούν μόνο από συγκεκριμένους ομίλους, οι οποίοι και θα πάρουν την προτεραιότητα στη υλοποίηση των μονάδων Αποθήκευσης.

  • Την ώρα που στη χώρα μας η Αποθήκευση έχει καθυστερήσει απαράδεκτα με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης.
  • Την ώρα που  οι επενδυτές υφίστανται  εδώ και χρόνια περικοπές στην παραγωγή τους γιατί δεν υπάρχει ακόμη ούτε ένα kw εγκατεστημένης ισχύος αποθήκευσης.
  • Την ώρα που οι καταναλωτές πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα τις χρονικές περιόδους που δεν υπάρχουν ΑΠΕ, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα kw εγκατεστημένης ισχύος  αποθήκευσης.
  • Την  ώρα που «πετιέται» φτηνό ή και μηδενικού κόστους  ρεύμα  γιατί  δεν  υπάρχει ούτε ένα kw εγκατεστημένης ισχύος αποθήκευσης.
  • Την  ώρα που η είσοδος νέων ΑΠΕ συνολική ισχύος 15GW είναι δρομολογημένη 
  • Την ώρα που η είσοδος νέων ΑΠΕ είναι αναγκαία.

Αυτήν την ώρα λοιπόν, που η Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναγκαία όσο τίποτα άλλο στον κλάδο της Ενέργειας, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο σκέφτεται να νομοθετήσει εγγυητική επιστολή προτεραιότητας 200.000 ευρώ ανά MW.

Δηλαδή σκέφτεται να δυσκολέψει αντί να βοηθήσει την Εγκατάσταση Μονάδων Αποθήκευσης αλλά και να εμποδίσει την ενασχόληση μικρομεσαίων επενδυτών με την Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Φαίνεται ότι το πάθημα με το φυσικό αέριο δεν μας έγινε μάθημα. Η τοποθέτηση  φραγμών  στην είσοδο μιας αγοράς δημιουργεί προσκόμματα στον ανταγωνισμό και οδηγεί σε  ολιγοπώλια και σε αυξημένες τιμές.

Σε όσους αναρωτιούνται γιατί  ανεβαίνουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη. Φ/Β Σταθμοί πλέον αποζημιώνονται με 65- 68€/ Mwh και τις ώρες που χιλιάδες φωτοβολταικοί σταθμοί Μικρομεσαίων Παραγωγών βρίσκονται σε λειτουργία, η χονδρική τιμή της Κιλοβατώρας τείνει να γίνει μηδενική. Αντίθετα, τις  ώρες που δεν υπάρχει  ηλιοφάνεια και άνεμος, δεν υπάρχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από Φ/Β και Αιολικούς Σταθμούς και συνεπώς οι λίγοι όμιλοι που που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο καταφέρνουν και ανεβάζουν την τιμή της Κιλοβατώρας μέχρι και τα 900 Ευρώ. Γιατί; 

Γιατί δεν  υπάρχει ο Ανταγωνισμός των χιλιάδων Φωτοβολταικών Παραγωγών, κάτι που θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν μονάδες Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Με το να  δυσκολεύει το υπουργείο την είσοδο μικρομεσαίων στην αγορά της Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα πετύχει αυτό ακριβώς. Τη δημιουργία ολιγοπωλίων που έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αυτές τις υπέρογκες Εγγυητικές Επιστολές και φυσικά να οδηγούν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη.

Θεωρούμε λοιπόν ότι τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν θα ισχύσουν και προτείνουμε το σύνολο των εγγυητικών επιστολών για τις μονάδες Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας να μην ξεπερνά τα όσα προβλέπονται στον Ν4951/2022.