Με τις συζητήσεις για το ποιος θα ηλεκτροδοτήσει τις ψηφιακές υποδομές να εντείνονται καθώς η ζήτηση αυξάνεται, ακόμα μία εναλλακτική λύση μπαίνει στο κάδρο. Η γεωθερμική ενέργεια, ένας από τους λιγότερο θορυβώδεις κλάδους, ελπίζει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Μολονότι δεν απασχολεί συχνά την ειδησιογραφία του ενεργειακού τομέα, η γεωθερμία αποτελεί 

μία από τις φυσικές μορφές ενέργειας με πολλά πλεονεκτήματα έναντι άλλων τεχνολογιών. Αρχικά, η γεωθερμία έχει ιδιαίτερα χαμηλές εκπομπές σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, ενώ δεν δημιουργεί απόβλητα όπως η πυρηνική ενέργεια. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασχέτως των καιρικών συνθηκών ή της ώρας, αντίθετα με τις ΑΠΕ, έχοντας παράλληλα πολύ μικρότερες απαιτήσεις ως προς την εδαφική έκταση. Τέλος, οι γεωθερμικές υποδομές μπορεί να έχουν διάρκεια ζωής ως και 5 δεκαετίες, καθιστώντας τις μία επένδυση με μεγάλο ορίζοντα αποδοτικότητας.

Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη των γεωθερμικών υποδομών συνιστά μία εμπροσθοβαρή επένδυση με αρχικό υψηλό κόστος. Την ίδια στιγμή, λόγω της φύσης της σημαίνει πως τα συγκεκριμένα έργα μπορούν να κατασκευαστούν σε συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχουν απαραίτητα λοιπά οικοσυστήματα ανάπτυξης. Τέλος, υπάρχουν έρευνες που καταδεικνύουν μία συσχέτιση μεταξύ των γεωθερμικών εξορύξεων και ενίσχυσης των σεισμικών φαινομένων, αν και παρόμοιες κατηγορίες υπάρχουν και εναντίον των σχιστολιθικών εξορύξεων.

Τα κίνητρα της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν ωθήσει σε μία νέα έκρηξη νεοφυών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη γεωθερμία, τουλάχιστον 60 μέσα στην τελευταία διετία. Το βασικό τους θέλγητρο είναι το χαμηλό κόστος της ενέργειας, περίπου 64 δολάρια ανά MWh, έναντι $77/MWhγια το φυσικό αέριο και $182/MWhγια την πυρηνική ενέργεια. Ως εκ τούτου, τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google και η Meta έχουν συμφωνήσει να δοκιμάσουν και τη γεωθερμική ενέργεια για τις ψηφιακές υποδομές τους, πέρα από τις επενδύσεις σε πυρηνικές τεχνολογίες ή ΑΠΕ.

Εντούτοις, οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί των ΗΠΑ, οι οποίοι αν μη τι άλλο εξειδικεύονται και στο ζήτημα των εξορύξεων, παραμένουν διστακτικοί επί του παρόντος. Αντί της γεωθερμίας προτιμούν το φυσικό αέριο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα ή να εξαχθεί ως LNG. Εξαιτίας αυτού, οι επενδύσεις βρίσκονται ακόμα σε αρχική φάση, με τις σχετικές επιχειρήσεις να έχουν λάβει μόλις 700 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδοτήσεις από το 2020.