ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα διαθέσιμοι επιπλέον όγκοι, εκτός εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξήσουν την παραγωγή ή δεν ανακατευθυνθούν εκ νέου ποσότητες που εξάγονται τώρα προς την Ασία - έναν άλλο μεγάλο καταναλωτή ενέργειας των ΗΠΑ.
«Είπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμά τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα από μεγάλης κλίμακας αγορές ποσοτήτων δικού μας πετρελαίου και φυσικού αερίου», αναφέρει ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social. «Διαφορετικά θα είναι ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΔΑΣΜΟΙ μέχρι τέλους!!!», απείλησε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η Κομισιόν δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο το πώς να ενισχύσει την ήδη ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δύο ακτές του Ατλαντικού, όσον αφορά και τον ενεργειακό τομέα. «Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού μας», είπε ένας εκπρόσωπος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευαν ήδη το 47% των εισαγωγών LNG της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 17% των εισαγωγών πετρελαίου της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ Eurostat. Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επιβάλει δασμούς στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις εισαγωγές, και τόνισε ότι η Ευρώπη θα πληρώσει βαρύ τίμημα επειδή είχε μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ για δεκαετίες.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αναφερθεί με έμφαση στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ για αγαθά, αλλά όχι το εμπόριο συνολικά. Οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό έλλειμμα αγαθών με την ΕΕ ύψους 155,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (161,9 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι. Ωστόσο, στις υπηρεσίες είχε πλεόνασμα 104 δισ. ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.
Ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει υψηλούς δασμούς σε τρεις από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών - τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά διυλιστήρια πετρελαίου και εταιρείες φυσικού αερίου είναι ανήκουν σε ιδιώτες και οι κυβερνήσεις δεν έχουν λόγο όσον αφορά το από πού προέρχονται οι ποσότητες που αγοράζονται εκτός εάν προέρχονται από χώρες στις οποίες οι αρχές έχουν επιβάλει κυρώσεις ή δασμούς. Οι αγορές των προμηθειών γίνεται με βάση την τιμή και την αποτελεσματικότητα.
Η ΕΕ αύξησε κατακόρυφα τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ μετά την απόφασή της να επιβάλει κυρώσεις και να μειώσει την εξάρτηση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου τα τελευταία χρόνια με παραγωγή πάνω από 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως υγρών πετρελαίου ή το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ζήτησης.
Οι εξαγωγές αργού των ΗΠΑ στην Ευρώπη ανέρχονται σε πάνω από δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ποσότητα που αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών των ΗΠΑ με το υπόλοιπο να κατευθύνεται στις αγορές της Ασίας.
Η Ολλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Δανία και η Σουηδία είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής φυσικού αερίου στον κόσμο με παραγωγή άνω των 103 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα (bcfd).
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προβλέπει ότι οι εξαγωγές υγροποιημένου αερίου (LNG) των ΗΠΑ θα είναι κατά μέσο όρο 12 bcfd το 2024. Το 2023, η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 66% των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία να είναι οι κύριοι προορισμοί. Στις εξαγωγές της ΕΕ κυριαρχεί η Γερμανία με βασικά αγαθά τα αυτοκίνητα, τα μηχανήματα και τα χημικά.