Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει δέσμη μέτρων για τη στήριξη των βιομηχανιών που βρίσκονται σε ύφεση, η οποία αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς οι γίγαντες της μεταποίησης, από τις αυτοκινητοβιομηχανίες έως τις χαλυβουργίες, προειδοποιούν για κλείσιμο εργοστασίων και χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας.
Ο Leonhard Birnbaum, πρόεδρος του βιομηχανικού ομίλου Eurelectric, δήλωσε ότι τα δεινά των ενεργοβόρων βιομηχανιών της Ευρώπης είναι πολλά, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο κατακερματισμένης αγοράς από την Κίνα και της δύσκολης πρόσβασης σε πιστώσεις - αλλά ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που επιδιώκουν να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση θα πρέπει να «ξεριζώσουν» από τις τιμές της ενέργειας κάθε κόστος που δεν σχετίζεται με τη δομή της βιομηχανίας.
«Εκτιμούμε ότι τα κράτη χρειάζονται πάντα περισσότερα χρήματα, αλλά αν θέλετε πραγματικά να ηλεκτροδοτήσετε, τότε δεν μπορείτε να έχετε, για παράδειγμα, μια υπερβολικά αναλογική φορολογική επιβάρυνση στην ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με τη φορολογική επιβάρυνση στο φυσικό αέριο», δήλωσε ο Birnbaum, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας E.ON, σε συνέντευξή του. «Αν θέλουμε σοβαρά να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς το κόστος, αν θέλουμε σοβαρά να ηλεκτροδοτήσουμε, αν θέλουμε σοβαρά να απαλλαγούμε από τον άνθρακα, νομίζω ότι πρέπει να δράσουμε σε αυτό το θέμα», δήλωσε.
Οι βιομηχανίες της ΕΕ πληρώνουν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας 2-3 φορές υψηλότερες από αυτές των ΗΠΑ. Οι φόροι αποτελούσαν, κατά μέσο όρο, το 23% της λιανικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που πλήρωναν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις της Ευρώπης το 2023, έδειξε ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις εισφορές επιβάλλονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και βρίσκονται εκτός του ελέγχου της ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με μια πρόταση για την αναμόρφωση των φορολογικών κανόνων της ΕΕ υπέρ των καθαρότερων πηγών ενέργειας έχουν κολλήσει από το 2021.
Η ΕΕ θα δημοσιεύσει σχέδιο για προσιτές τιμές ενέργειας στις αρχές του επόμενου έτους. Αλλά με τις φορολογικές αλλαγές να έχουν κολλήσει και μια πρόσφατη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ να εξακολουθεί να εισάγεται από τις εθνικές κυβερνήσεις, ορισμένοι διπλωμάτες διερωτήθηκαν τι άλλο μπορούν να προσφέρουν οι Βρυξέλλες. Ένας ανώτερος αξιωματούχος από μια χώρα της ΕΕ δήλωσε ότι η μείωση των φόρων θα προσφέρει μόνο «περιορισμένη» βοήθεια και ότι χρειάζονται ευρύτερα μέτρα για να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες να ανταγωνιστούν την Κίνα - για παράδειγμα, κανόνες της ΕΕ που απαιτούν από τις δημόσιες συμβάσεις να αγοράζουν τοπικά παραγόμενα, πιο οικολογικά προϊόντα.
«Έχουμε εργαλεία εμπορικής πολιτικής, έχουμε εργαλεία πολιτικής ανταγωνισμού... Πρέπει να δούμε ένα ευρύτερο πλαίσιο», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος. Οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη σκαρφάλωσαν τον περασμένο μήνα στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αν και παραμένουν πολύ κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την περικοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στην ΕΕ.