Η περίσσεια από τη μεγάλη ποσότητα πράσινης ενέργειας που θα παράγεται τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου. Ο βηματισμός προς την εποχή του υδρογόνου συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη καθώς και λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο. Παράλληλα, αναμένεται η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για το υδρογόνο, το οποίο έχει ανατεθεί από το ΥΠΕΝ σε εξωτερικούς Συμβούλους, το οποίο θα είναι έτοιμο εντός του επόμενου τριμήνου.
Παράλληλα, αναμένεται να οριστεί ο Διαχειριστής της αγοράς Υδρογόνου στην Ελλάδα καθώς και το σχέδιο για το υδρογόνο. Σε κάθε περίπτωση, ο ΔΕΣΦΑ ήδη προχωρά με τη δημιουργία νέων αγωγών φυσικού αερίου, ικανών να μεταφέρουν και υδρογόνο. Ο «Dedicated H2 Backbone», θα είναι ένας αγωγός για τη μεταφορά καθαρού υδρογόνου από τη νότια Ελλάδα στη Βουλγαρία, προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και μήκους 540 χιλιομέτρων και προωθείται από τον ΔΕΣΦΑ και τη Bulgartransgaz. Το έργο έχει ενταχθεί στην έκτη λίστα Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) καιβρίσκεται στη φάση της εκπόνησης Μελέτης Βασικού Σχεδιασμού, με τη λήψη Τελικής Επενδυτικής Απόφασης να αναμένεται εντός της περιόδου 2026-2028 και εφόσον είναι θετική ο αγωγός εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει έως το 2035.
Η πρώτη μονάδα ηλεκτρόλυσης στη χώρα μας θα είναι η North 1 της Hellenic Hydrogen(κοινοπραξία των Motor Oil και ΔΕΗ), η οποία θα λειτουργήσει στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Κεντρικός στόχος της Hellenic Hydrogen είναι οι εξαγωγές υδρογόνου σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, καθιστώντας την Ελλάδα ένα hub πράσινου υδρογόνου. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται πως ανέρχεται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση, η Hellenic Hydrogen έχει αποφασίσει μια περιορισμένη δυναμικότητα της μονάδας στα 50-100 MW, ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς.Η εταιρεία εκτιμά ότι θα έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου έως τις αρχές του 2025, ενώ η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.
Επίσης επενδύσεις για την παραγωγή υδρογόνου στην Ελλάδα σχεδιάζει και η ProEuropean, μια επένδυση ύψους 360 εκατ. ευρώ στην Κρήτη για την παραγωγή 100 MW πράσινου υδρογόνου.Η περιοχή όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το H2Crete στον Αθερινόλακο θα φιλοξενήσει δύο κοιλάδες υδρογόνου που χρηματοδοτούνται από το Horizon Europe, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και λειτουργία τεχνολογιών αιχμής υδρογόνου.