Έτσι, υπό το βάρος και άλλών αιτιών, που είχαν να κάνουν με την αποδοτικότητα των εκεί επενδύσεων, ζητήματα διαφθοράς κτλ, καταγράφηκε, για τις περισσότερες εταρείες, μια μαζική διαδικασία αποεπένδυσης και “μαζέματος” στα εντός συνόρων πράγματα.
Ωστόσο, τώρα, κάτι φαίνεται να αλλάζει και πάλι. Ελληνικές επιχειρήσεις “ανοίγουν” φτερά στη Βαλκανική, κι όχι, μόνο φιλοδοξώντας να παίξουν ένα ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Η πλατφόρμα, όμως, πλέον που “πατούν” είναι η ενέργεια και τα “πράσινα”, κυρίως, έργα υποδομών, που είναι απαραίτητα για τον εξηλεκτρισμό των οικονομιών όμορων χωρών αλλά και την “ωρίμανση” των ενεργειακών τους αγορών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ι μεγάλοι καθετοποιημένοι όμιλοι της χώρας, ΔΕΗ. Metlen, HELLENiQ ENERGY, Motor Oil, Όμιλος Aktor έχουν ανακοινώσεις κινήσεις στην “βαλκανική γειτονιά” αλλά και την Ιταλία, έχοντας παράλληλα ενεργοποιήσει τα “ραντάρ” για πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες. Έτσι, την έναρξη λειτουργίας δύο νέων φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 32 MW στην Ιταλία ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, ο όμιλος ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη σηματοδοτεί την είσοδό του στην ιταλική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με το τριετές στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ, μέχρι και το 2027 ο Όμιλος ΔΕΗ θα αναπτύξει επιπλέον 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Ήδη, σήμερα, πάνω από το 60% των έργων των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή. Τα δύο νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ιταλία εντάσσονται σε αυτό το πλάνο.
Στο, δε, στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ περιλαμβάνεται η είσοδος σε νέες αγορές όπως η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Κροατία, δηλαδή γειτονικές χώρες με υπάρχουσες διασυνδέσεις. Η Ιταλία και η Κροατία, ειδικότερα, είναι ιδιαίτερα σημαντικές αγορές λόγω των δυνατοτήτων διασύνδεσης και του σημαντικού δυναμικού τους στον τομέα των ΑΠΕ.
Παράλληλα η εταιρεία εξετάζει εξετάζει να εγκαταστήσει στη γείτονα μικρές θερμικές μονάδες αερίου, για χρήση τις ώρες αιχμής “peaks”, εξ ού και ό όρος peakers, συνολικής ισχύος 300 MW.
Η Metlen
Με ισχυρή οικονομική βάση, υψηλό δείκτη τεχνογνωσίας, αλλά κι ένα σχέδιο ανάπτυξης που πατά σε τρεις άξονες, α)την εκτεταμένη κατασκευή συστημάτων στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα (EPC , β) το asset rotation, δηλαδή, την ανάπτυξη, χρηματοδότηση και κατασκευή έργων ΑΠΕ, τα οποία στη συνέχεια παραχωρούνται σε τρίτους με την εταιρεία, αλλά και γ) την ανάπτυξη του δικού της χαρτοφυλακίου, ειδικά σε χώρες, όπου έχει χτίσει θέση καθετοποιημένου παρόχου, (Ιταλία, Ελλάδα, αλλά και σταδιακά στη Μ. Βρετανία) βαδίζει προς το 2030 ο κλάδος ΑΠΕ της Metlen, η Metlen Renewables (M Renewables).
‘Ηδη, με βάση πηγές της, η εταιρεία σε όλο τον πλανήτη έχει περατωμένο χαρτοφυλάκιο πάνω από 4,3 GW σε φωτοβολταϊκά, 236 MW σε αιολικά και έργα αποθήκευσης με μπαταρίες χωρητικότητας 740 MWh,
Αναλυτικά, πλέον η εταιρεία απλώνεται στις πέντε ηπείρους του πλανήτη και περιλαμβάνει 12 χώρες στην Ευρώπη (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), 5 χώρες στην Ασία (Ινδία, Νότια Κορέα, Καζακστάν, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν), 3 χώρες στην Αμερική (Καναδάς, Χιλή και Πουέρτο Ρίκο) και στην Αυστραλία. Μάλιστα, το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο της M Renewables επεκτείνεται σε όλες τις τεχνολογίες, καθώς το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας με “ανοιχτούς” διαύλους αξιοποιεί τα νέα τεχνολογικά δεδομένα και τη ρότα που παίρνει η κάθε αγορά, ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης.
Έτσι, με βάση πηγές της εταιρείας, η εταιρεία διαθέτει από την μόνιμη παρουσία της σε 20 χώρες στις 5 ηπείρους και περατωμένο χαρτοφυλάκιο πάνω από 4,3 GW σε φωτοβολταϊκά, 236 MW σε αιολικά και έργα αποθήκευσης με μπαταρίες χωρητικότητας 740 MWh, η M Renewables.
HELLENiQ ENERGY
Επίσης την επέκταση της τις αγορές της Βαλκανικής αλλά και την Κύπρο στα ζητήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προωθεί η διοίκηση της HELLENiQ ENERGY. «Η Κύπρος έχει ξεκινήσει και θα προχωρήσουμε και λίγο ακόμα. Στη Ρουμανία θα μεγαλώσουμε κι άλλο με πιο μεγάλες αγορές ενώ στη Βόρειο Μακεδονία έχουμε κάνει το πρώτο πάρκο και κάνουμε τωρα και το δεύτερο, ξεκινάνε άλλα 16-18 μεγαβάτ. Θα δούμε τη Βουλγαρία τι έχει» ανέφεραν πριν λίγες μέρες πηγές της διοίκησης στο περιθώριο ενημέρωσης. Όπως τόνισαν η Ρουμανία είναι πιο ώριμη αγορά κι έτσι εκεί υπάρχει εστίαση, ενώ σε σχέση με τη Βουλγαρία, που έχει πυρηνικά, υπάρχει μεγαλύτερη διστακτικότητα. «Ο μόνος αστάθμητος παράγοντας χρονικά είναι οι αδειοδοτήσεις και η αποθήκευση όπως και οι περικοπές» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Επίσης, το περασμένο καλοκαίρι, δύο φωτοβολταϊκά έργα με εγκατεστημένη ισχύ 86 MW εξαγόρασε στη Ρουμανία η θυγατρική της Motor Oil, More, από κοινού με την Alive Renewable Holding Limited της Premier Energy Group, σύμφωνα με πηγές του Profit.ro. Σύμφωνα με τη ρουμανική σελίδα, τα φωτοβολταϊκά έργα έχουν εγκατεστημένη ισχύ 86 MW σε φωτοβολταϊκά πάνελ, η οποία συμπληρώνεται από 18 MWh αποθηκευτικής ικανότητας ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, την ενίσχυση του πράσινου χαρτοφυλακίου της στην Ευρώπη με μοχλό ανάπτυξης την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διεκδικεί η Masdar, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Γηραιάς Ηπείρου με ένα γιγαντιαίο χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνολικής ισχύος 10 GW έως το 2030. Η Masdar ολοκλήρωσε πρόσφατα την απόκτηση του 70% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας και μετατρέπεται σε μέτοχο πλειοψηφίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η αραβική εταιρεία, δε, επιδιώκει να επιταχύνει τα σχέδια ανάπτυξης της TΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία στοχεύει σε 6 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2029, υποστηρίζοντας την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη
Τέλος και η o Όμιλος Aktor “βλέπει” ευκαιρίες στη Ρουμανία, όπου ήδη έχει παρουσία μέσω του κατασκευαστικού της βραχίονα.