προκαλώντας μία μη αναστρέψιμη τοξική και ραδιενεργή περιβαλλοντική καταστροφή. Όλως τυχαίως, οι Δυτικοί οικολόγοι-πράσινοι δεν έχουν βγάλει άχνα! Καμία, έστω, ανακοίνωση από WWF, GreenPeace και άλλες οργανώσεις; Κατά τα άλλα πριν μερικά χρόνια μέχρι και στην Ελλάδα είδαμε ιστοσελίδα "Save Malaysia! Stop Lynas!" εναντίον της Αυστραλιανής εξορυκτικής Lynas που επιχειρεί εκεί. Μέχρι και η κυβέρνηση της Μαλαισίας είχε πέσει τότε...
Μια περιβαλλοντική καταστροφή εκτυλίσσεται σε κοινή θέα στην πολιτεία Kachin της Μιανμάρ, με τεράστια κινεζικά εκσκαφικά μηχανήματα να σκαλίζουν τη γη, ενώ χημικές βιομηχανίες εξάγουν πολύτιμα στοιχεία σπάνιων γαιών, αφήνοντας πίσω τους μια ερημιά από τοξικές λίμνες και άγονο έδαφος και έναν τοπικό πληθυσμό εντελώς κατεστραμμένο από όλα αυτά, αναφέρει άρθρο γνώμης στο irrawaddy.com στις 28 Δεκεμβρίου.
Αυτή η συστηματική καταστροφή δεν είναι απλώς άλλη μια περίπτωση εκμετάλλευσης πόρων - είναι η υπολογισμένη στρατηγική της Κίνας να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών, χρησιμοποιώντας την πολιτική απομόνωση της Μιανμάρ ως ασπίδα για τις αρπακτικές δραστηριότητές της, ανέφερε το άρθρο, που γράφτηκε από τον επίκουρο καθηγητή Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Διεθνούς Συνεργασίας, Ασφάλειας και Στρατηγικών Γλωσσών (SICSSL) του RRU της Ινδίας.
Η κλίμακα της εξόρυξης σπάνιων γαιών από την Κίνα στη Μιανμάρ αναφέρεται ότι έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, με πρόσφατα στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία να αποκαλύπτουν μια εντυπωσιακή αύξηση των εισαγωγών κατά 70% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τις αποστολές να φτάνουν τους 34.241 μετρικούς τόνους.
Αυτό σηματοδοτεί ότι η επιθετική στρατηγική αποθεματοποίησης του Πεκίνου εκτείνεται πολύ πέρα από τις εγχώριες ανάγκες του. Το μήνυμα είναι σαφές: η Κίνα συσσωρεύει πόρους για να τους οπλίσει έναντι πιθανών μελλοντικών κυρώσεων, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ως αποτέλεσμα της λεηλασίας της Κίνας, η περιοχή Kachin, που κάποτε ήταν γνωστή για τα παρθένα δάση και την πλούσια βιοποικιλότητα, λέγεται ότι τώρα μοιάζει με ένα σεληνιακό τοπίο γεμάτο στίγματα από λάκκους εξόρυξης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας.
Λειτουργώντας μέσω ενός πολύπλοκου πλέγματος τοπικών αντιπροσώπων και σκοτεινών συνεργασιών, οι κινεζικές εταιρείες φέρονται να έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους κατά περισσότερο από 40% σε ολόκληρη την περιοχή, καθιστώντας τη Μιανμάρ την κύρια πηγή της Κίνας για τις βαριές σπάνιες γαίες, παρέχοντας περίπου το 40% των κρίσιμων στοιχείων όπως το δυσπρόσιο, το ύτριο και το τερβίλιο.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ένα καταστροφικό περιβαλλοντικό τίμημα.
Μια έρευνα της Global Witness - μιας διεθνούς ΜΚΟ που εργάζεται για να σπάσει τους δεσμούς μεταξύ της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, των συγκρούσεων, της φτώχειας, της διαφθοράς και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως - φέρεται να αποκάλυψε εκτεταμένη καταστροφή των οικοσυστημάτων, με τοξικές χημικές ουσίες από τις επιχειρήσεις επεξεργασίας να μολύνουν τις πηγές νερού και τη γεωργική γη.
Οι τοπικές κοινότητες αναφέρεται ότι έχουν αναφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων δερματικών παθήσεων, αναπνευστικών προβλημάτων και βλαβών σε εσωτερικά όργανα. Ωστόσο, αυτές οι ανησυχίες πέφτουν στο κενό, καθώς οι εξορυκτικές δραστηριότητες της Κίνας προστατεύονται από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ, η οποία εξαρτάται από την κινεζική υποστήριξη για την επιβίωσή της, σημειώνεται στο άρθρο.
Καθώς ο κόσμος αγωνίζεται για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις προηγμένες τεχνολογίες, οι οποίες απαιτούν σπάνιες γαίες, η Κίνα έχει τοποθετηθεί ως ο φύλακας αυτών των κρίσιμων πόρων. Ελέγχοντας τόσο την εξόρυξη όσο και την επεξεργασία -με σχεδόν το 90% της παγκόσμιας δυναμικότητας επεξεργασίας σπάνιων γαιών- η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα σχεδόν αδιαπέραστο μονοπώλιο. Αυτή η κυριαρχία εκτείνεται πέρα από τον απλό έλεγχο της αγοράς: πρόκειται για ένα στρατηγικό όπλο που στοχεύει στην καρδιά της δυτικής τεχνολογικής προόδου.
Το μποϊκοτάζ της Μιανμάρ από τη διεθνή κοινότητα σημαίνει ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς ανταγωνισμό ή έλεγχο, παραβιάζοντας ατιμώρητα τους διεθνείς εμπορικούς κανονισμούς και τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Αυτό το κενό δηλώνεται ότι επέτρεψε στο Πεκίνο να δημιουργήσει κάτι που ισοδυναμεί με ένα ιδιωτικό απόθεμα σπάνιων γαιών, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά βούληση ως όπλο κατά των δυτικών οικονομιών.
Ενώ οι συνέπειες για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού είναι βαθιές, το ανθρώπινο κόστος είναι εξίσου καταστροφικό, με τις κοινότητες των αυτοχθόνων στο Kachin να εκτοπίζονται από τα πατρογονικά τους εδάφη και τις παραδοσιακές γεωργικές τους περιοχές να μετατρέπονται σε τοξικές ζώνες εξόρυξης.
Το Business and Human Rights Resource Center - το οποίο εργάζεται για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις και την εξάλειψη των καταχρήσεων - έχει καταγράψει πολυάριθμες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαστικών μετεγκαταστάσεων, των εργασιακών καταχρήσεων και της καταστροφής χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς. Ωστόσο, αυτές οι παραβιάσεις συνεχίζονται ανεξέλεγκτα, κρυμμένες από τον διεθνή έλεγχο λόγω της απομόνωσης της Μιανμάρ, σημειώνεται στο άρθρο γνώμης.
Προειδοποίησε ότι μέχρι η παγκόσμια κοινότητα και οι υπεύθυνες δυνάμεις να αναλάβουν αποφασιστική δράση, η λεηλασία του πλούτου της Μιανμάρ σε σπάνιες γαίες από την Κίνα θα συνεχιστεί, δημιουργώντας ένα απόθεμα που απειλεί όχι μόνο τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αλλά και το μέλλον της ίδιας της τεχνολογικής ανάπτυξης.