Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου μετά τη σφοδρή ενεργειακή κρίση των προηγούμενων ετών έχει ως αποτέλεσμα την επάνοδο των Ελλήνων καταναλωτών και κυρίως της βιομηχανίας στη χρήση του καυσίμου

Κατά +18% σε ετήσια βάση, αυξήθηκε το γ’ τρίμηνο του έτους που παρέρχεται, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε. (DG Energy) στη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ένωσης. Αυτό συνέβη χάρη στην αποκλιμάκωση των τιμών του καυσίμου που επέτρεψε στους Έλληνες καταναλωτές, ιδίως τις βιομηχανίες, να χρησιμοποιήσουν περισσότερο φυσικό αέριο για τις ανάγκες τους. Σύμφωνα με την έκθεση της DG Energy, στην κορυφή των χωρών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου είναι η Σλοβακία με +23%, ενώ στην δεύτερη θέση με την Ελλάδα βρίσκεται η Σλοβενία (18%) και ακολουθούν η Λετονία με αύξηση +16%, η Πολωνία με +13%, το Λουξεμβούργο με +8%, η Σουηδία, η Γερμανία και η Ιρλανδία με +7% αντίστοιχα, και τέλος η Ρουμανία με αύξηση + 6%.

Αντιθέτως, στην Πορτογαλία η κατανάλωση φυσικού αερίου υποχώρησε σημαντικά (-29%) την ίδια χρονική περίοδο το 2024.

Όσον αφορά στον όγκο φυσικού αερίου καταναλώθηκε, η χώρα μας καταλαμβάνει την 8η θέση μεταξύ των 10 μεγαλύτερων καταναλωτών του καυσίμου στην Ε.Ε. με 1,5 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα (bcm). 

Σημειώνουμε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στις 27 χώρες-μέλη ΕΕ στο χρονικό διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2024 έφθασε στα 56 bcm, ήτοι, σε ανάλογα επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο το 2023. Ακόμη, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά -6% σε ετήσια βάση το γ’ τρίμηνο του 2024, και υποχώρησαν στα 64 bcm, με το 33% να αφορά σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 20% των εισαγωγών προήλθε από την Ρωσία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις 27 χώρες-μέλη, χρησιμοποιήθηκαν συνολικά, 80 TWh αερίου, δηλαδή ποσοστό -14% λιγότερο από το περασμένο έτος. 

Όσον αφορά στο ύψος των απωλειών που θα υπάρξουν μετά τον αποκλεισμό της ουκρανικής οδού διαμετακόμισης, αυτές υπολογίζονται να φθάσουν στο 5% της συνολικής ζήτησης στην Ευρώπη, με τις ποσότητες που θα λείψουν να αντικαθίστανται, κυρίως, από εισαγωγές νορβηγικού φυσικού αερίου. Τέλος, τα αποθέματα αερίου στις υπόγειες αποθήκες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 75% (συγκεκριμένα ήταν γεμάτες σε ποσοστό  73,55%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe). 

(Διακύμανση τιμών προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου στο TTF, στις 09:45, 31/12/2024. Πηγή: Barchart.com)

Στο μέτωπο των τιμών 

Η νέα πραγματικότητα που φέρνει η λήξη, την 1η Ιανουαρίου 2025, της συμφωνίας για μεταφορά transit ρωσικού φυσικού αερίου από τους αγωγούς της Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί, «πανικός» στις αγορές, ακόμη και αν αυτό ήταν ευρέως αναμενόμενο! Έτσι, οι τιμές των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις επόμενου μήνα στον ολλανδικό κόμβο, TTF, πραγματοποιούν, ενδοσυνεδριακά από την έναρξη των συναλλαγών, άλμα αγγίζουν τα 49 ευρώ/MWh (48,850 στις 09:20 σήμερα, τελευταία ημέρα του έτους).

Αντίστοιχα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου διαπραγματεύονται στα 487,225 ευρώ/MWh. 

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις ευρωπαϊκές αγορές, το γεγονός ότι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 45% στη διάρκεια του έτους που παρέρχεται, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για το κόστος ζωής των νοικοκυριών αλλά και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών. Το άλμα των τιμών αερίου πυροδότησε μια νέα άνοδο στις τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού στη χώρα μας. Έτσι, στα 138,97 ευρώ/MWh διαμορφώνεται για σήμερα, Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και παρέμεινε αμετάβλητη από εκείνη, χθες, Δευτέρα, 30 του μήνα. 

Η μέγιστη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου έφθασε στα 341,92 ευρώ/MWh, ενώ η ελάχιστη στα 99,53 ευρώ/MWh, ενώ η συνολική ζήτηση έφθασε στις 345,09 GWh. 

Στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα, κυριαρχεί και πάλι το φυσικό αέριο (50,9%) και έπονται, οι ΑΠΕ με 31%, οι εισαγωγές με 10,3% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 4,2%, ενώ το μερίδιο του λιγνίτης σχεδόν εξαλείφθηκε (0,2%). Τέλος, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 30,843 MWh και οι εισαγωγές στις 17,822 MWh. 

Σημειώνουμε ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ωριαία παραγωγή ανά καύσιμο, φθάνει στις 09:00 σήμερα το πρωί, στο 65% (3.728 MWh), ενώ τα αντίστοιχα των ΑΠΕ, των υδροηλεκτρικών και του λιγνίτη βρίσκονται στο 19%, 10% και 6%!