Την ανιούσα έχουν πάρει από την έναρξη των πρωϊνών συναλλαγών οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ειδικότερα, τα futures του πετρελαίου Brent, του διεθνούς benchmark για παραδόσεις επόμενου μήνα εγγίζουν τα 76 δολάρια ημερησίως , ενώ η αντίστοιχη τιμή της αμερικανικής ποικιλίας WTI διαπραγματεύεται πάνω από τα 73 δολάρια.  Στον ολλανδικό κόμβο  φυσικού αερίου, TTF, τα προθεσμιακά συμβόλαια για παραδόσεις Φεβρουαρίου κινούνται, στις 09:30 σήμερα, στη ζώνη διακύμανσης πλησίον ή και άνω των 50,100 ευρώ/MWh, ενώ 

έφθασε, το περασμένο 24ωρο, ακόμη και στα 51 ευρώ/MWh που αποτελεί νέο υψηλό από τον Οκτώβριο του 2023.

Αιτία είναι η διακοπή, την πρώτη Ιανουαρίου, της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της Ουκρανίας, καθώς η σύμβαση που ίσχυε από το 2019 δεν ανανεώθηκε αλλά ούτε παρατάθηκε…

Οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου έχουν άμεσες επιπτώσεις και στη διαμόρφωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα 123,53 ευρώ/MWh διαμορφώνεται για σήμερα, Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2024, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, με μικρή υποχώρηση ύψους 1% από την Πέμπτη.

Η μέγιστη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου έφθασε στα 155,56 ευρώ/MWh, ενώ η ελάχιστη, στα 97 ευρώ/MWh.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 340,43 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα, την πρωτοκαθεδρία είχαν οι ΑΠΕ με 42,2%, το φυσικό αέριο με 40,3%, οι εισαγωγές με 10,7%, και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 4,2%, ενώ ο λιγνίτης παραμένει σχεδόν εξαφανισμένος (0,2%).

Τέλος, οι εξαγωγές έφθασαν στις 27,143 MWh και οι εισαγωγές στις 18,202 MWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 09:00 σήμερα, στα ωριαία μερίδια καυσίμου, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, το φυσικό αέριο κυριαρχεί σε ποσοστό 44%, με τις ΑΠΕ να υποχωρούν στο 32%. Επίσης, αυξημένη είναι η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών (8%)και του λιγνίτη (6%).

Η εικόνα στην προημερησία αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας εξακολουθεί, πάντως, να προβληματίζει καθώς, σε αντίθεση με το ύψος των τιμών χονδρικής στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, στην Ουκρανία, το επίπεδο τιμών βρίσκεται χαμηλότερα, στα 116 ευρώ/MWh!

Φυσικά, όλες οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης απολαμβάνουν σχετικά φυσιολογικά επίπεδα τιμών χονδρικής ηλεκτρισμού για την εποχή. Ενδεικτικά, η μέση τιμή εκκαθάρισης αγοράς της αγοράς επόμενης ημέρας στην Γερμανία είναι 89,94 ευρώ/MWh και στην Πολωνία, 87,35 ευρώ/MWh (ήτοι τις χώρες που καίνε ακόμη πολύ άνθρακα για τις ανάγκες τους) και στις σκανδιναβικές χώρες από 45,5 μέχρι 64,43 ευρώ/MWh.

Εντύπωση προκαλούν τα 220,1 ευρώ/MWh της χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας…

Πάντως, στην Γερμανία, η ομοσπονδιακή υπηρεσία καρτέλ έχει θέσει στο μικροσκόπιο της έρευνας το φαινόμενο της αστάθειας των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στο τέλος του 2024, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες ενέργειας δεν συγκράτησαν, τεχνητά, την προσφορά για να επωφεληθούν από τις καιρικές συνθήκες που είχαν ήδη εξακοντίσει τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων μηνών.

«Πρόκειται για μια ανοιχτή έρευνα ... δεν υπάρχουν ενδείξεις κατάχρησης προνομιακής θέσης στην αγορά, ακόμη», δήλωσε στέλεχος της υπηρεσίας.

Καθώς η Γερμανία ενισχύει την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, διατηρεί πολλές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα και φυσικό αέριο για να διασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας στην αγορά. Ωστόσο, αρκετοί αναρωτήθηκαν γιατί αυτές οι μονάδες δεν αξιοποιήθηκαν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.