Η τουρκική εφημερίδα Sabah ανέφερε πως, έπειτα από αίτημα των νέων αρχών της Δαμασκού, η Τουρκία έχει αναλάβει την έκδοση των νέων επίσημων εγγράφων των Σύρων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ταυτοτήτων, των διαβατηρίων και των διπλωμάτων οδήγησης.
Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για μία ακόμη κίνηση υποστήριξης της Άγκυρας προς την γείτονά της, η οποία εισέρχεται σε νέα εποχή. Συνδέεται δε και με τις κινήσεις επαναπατρισμού των άνω των τριών εκατομμυρίων Σύρων που έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες στην Τουρκία τα τελευταία 13 χρόνια.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας ανάθεσης είναι αδύνατο να υποτιμηθούν. Η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί να έχει στα χέρια της τα προσωπικά δεδομένα όλων των Σύρων, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει "παράθυρο ευκαιρίας" για την "αποκατάσταση" των χιλιάδων ξένων ανταρτών που στρατεύθηκαν στην υπόθεση της αλλαγής καθεστώτος στη Συρία.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη καχυποψία για να φανταστεί κανείς λ.χ. Τουρκμένους ή Ουϊγούρους μαχητές να εφοδιάζονται με (πλαστά) συριακά έγγραφα, γεγονός που θα μετατρέψει, κατόπιν τουρκικών ενεργειών, την Συρία σε ένα διεθνές "πλυντήριο" του τζιχαντισμού. Το εγχείρημα της ανατροπής του Άσαντ στηρίχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στη στρατολόγηση χιλιάδων μη Σύρων μαχητών, μεταξύ των οποίων και ηγετικές φυσιογνωμίες της της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ και των λοιπών οργανώσεων που τώρα αναλαμβάνουν επίσημα καθήκοντα στη Δαμασκό.
Αντιστρόφως, διανοίγεται η δυνατότητα αποπολιτογράφησης των μη αρεστών, αρχής γενομένης από τους συνδεόμενους με την οργάνωση PYD Κούρδους. Σημειώνεται ότι πολλοί από τους Κούρδους της βορειοανατολικής Συρίας αποτελούν πρόσφυγες προηγούμενων περιόδων από την νοτιοανατολική Τουρκία.
Με άλλα λόγια, Άγκυρα και Δαμασκός δείχνουν να υλοποιούν το ευφυολόγημα του Μπέρτολντ Μπρεχτ "αν ο λαός διαφωνεί, ας αλλάξουμε λαό"...
Κύμα επιστροφής
Περισσότεροι από 25.000 Σύροι υπήκοοι επέστρεψαν στη χώρα τους από τις 9 έως τις 23 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια. Πρόκειται για ρεκόρ σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 11.000 επιστροφών μηνιαίως.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τουλάχιστον το 70% των Σύρων στην Τουρκία θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, από 45% πριν από την πτώση του Άσαντ.
Οι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι οι επιστροφές θα αυξηθούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και θα επιταχυνθούν τον Ιούνιο, με το κλείσιμο των σχολείων.
Έρευνα της Areda με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που διεξήχθη σε 1.100 Σύρους σε όλη την Τουρκία στις 9-11 Δεκεμβρίου, έδειξε ότι το 91% των Σύρων είναι ευχαριστημένοι με το τέλος του καθεστώτος του Άσαντ και το 71,5% αισιοδοξούν για το μέλλον της χώρας τους.
Η μελέτη έδειξε ότι το 45,5% των Σύριων είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, εάν βελτιωθεί η κατάσταση στη Συρία, ενώ το 26,7% επιθυμεί να επιστρέψει "το συντομότερο δυνατό".
(από capital.gr)