Μόνο ως «κομβικό» μπορεί να χαρακτηριστεί το 2024 για την ελληνική αγορά ενέργειας. Οι διεθνείς συγκυρίες σε συνδυασμό με τις στρατηγικές ανάπτυξης των εγχώριων παικτών έδωσαν ώθηση σε μία σειρά αλλαγών. Από αυτές, ξεχωρίζουν οι συμφωνίες εξαγορών στις οποίες προχώρησαν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παράγοντες, προωθώντας ένα νέο κύμα συγκέντρωσης. Αδιαμφισβήτητα, το πιο πολυσυζητημένο deal για το 2024 ήταν η εξαγορά του ελληνικού γίγαντα των ΑΠΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, από την εμιριτιανή Masdar. Η Masdar είχε αποτιμήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 3,2 δισ. ευρώ συνολικά.

 

Αρχικά αγόρασε τα ποσοστά των μεγαλύτερων ιδιωτών μετόχων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, και Atale), τα οποία αντιστοιχούσαν περίπου στο 54%, ενώ στη συνέχεια αγόρασε τα μικρότερα ιδιωτικά ποσοστά, φτάνοντας στο 70% των μετοχών. Κατόπιν, η Masdar προχώρησε στην υποχρεωτική δημόσια προσφορά. Με τις διαδικασίες να προχωρούν ταχύτατα, η εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θεωρείται η μεγαλύτερη συμφωνία του ενεργειακού κλάδου στην ελληνική αγορά, αναδεικνύοντας αν μη τι άλλο την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στη δυναμική της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Ένα δεύτερο πολυσυζητημένο deal ήταν η συνολική εξαγορά της Elpedison από τους δύο μετόχους της, την ελληνική HelleniqEnergy και την ιταλική Edison. Η απόφαση λήξης της συνεργασίας των δύο εταίρων ήταν φυσική συνέπεια των διαφορετικών οραμάτων που είχαν για την ανάπτυξη της Elpedison. Εντούτοις, και οι δύο ήταν αποφασισμένοι να διατηρήσουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά. Κατόπιν διαπραγματεύσεων που κράτησαν μήνες, η εξαγορά κρίθηκε με μία δημοπρασία «ολλανδικού τύπου». Εντέλει, η HelleniqEnergy εξασφάλισε το 100% της Elpedisonαπό την πρώτη προσφορά, με το κόστος του 50% της εταιρείας να αποτιμάται περίπου στα 164 εκατομμύρια ευρώ. Από την πλευρά τους, οι Ιταλοί έχουν ξεκαθαρίσει πως θα παραμείνουν στην ελληνική αγορά.

Εκτός από την εξαγορά της Elpedison, η Helleniq Energy προχώρησε σε ακόμα μία στρατηγική κίνηση εντός του 2024. Η εταιρεία πούλησε το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο ΤΑΙΠΕΔ, με το αντίτιμο των 208 εκατομμυρίων ευρώ. Προς το παρόν, το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έχει ξεκαθαρίσει, με τις πιο πιθανές εναλλακτικές να είναι η αναζήτηση ενός νέου επενδυτή ή η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Υπενθυμίζεται πως εκτός των άλλων, η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατέχει το 20% των μετοχών του εμβληματικού FSRUΑλεξανδρούπολης, κάτι που την καθιστά ένα ιδιαίτερα κρίσιμο παίκτη στην αγορά LNGτης Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ένα άλλο deal που φαίνεται ότι θα συνεχίσει να απασχολεί είναι η εξαγορά της Ηλέκτωρ από τη MotorOil. Η MotorOilαγόρασε την Ηλέκτωρ, πρώην θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ, με το αντίτιμο των 114 εκατομμυρίων ευρώ για το 94,44% των μετοχών. Για τη MotorOil, η απόκτηση της Ηλέκτωρ δεν ήταν μία μεμονωμένη επένδυση, αλλά αποτελούσε ουσιαστικά συνέχεια της παλιότερης εξαγοράς της εταιρείας Thalis. Ελέγχοντας αυτά τα δύο assets, η MotorOilεπιθυμεί να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας. Ωστόσο, η εξαγορά δεν έχει ολοκληρωθεί επισήμως, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη συμφωνία.

Εξίσου δραστήρια ήταν και η ΔΕΗ, η οποία περνάει πλέον σε μία νέα εποχή. Με τη ΔΕΗ να έχει πέσει πλέον κάτω από το 50% της ελληνικής λιανικής αγοράς, όπως προέβλεπαν εξάλλου και οι μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας, η εταιρεία έχει επικεντρωθεί στην ενίσχυση των ενεργειακώνassetsτης εκτός Ελλάδας, αλλά και τη διαμόρφωση μίας ολιστικής προσέγγισης στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Το 2023, η ΔΕΗ είχε αγοράσει τη ρουμανική Enel, ενώ το 2024 προχώρησε στην εξαγορά των υποδομών ΑΠΕ της αυστραλιανής Macquarie. Παράλληλα, η ΔΕΗ συνεργάστηκε με τη μετονομασθείσα Metlen για την ανάπτυξη ΑΠΕ σε Ιταλία, Κροατία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Έτσι, η ΔΕΗ διαμορφώνει ένα ευρύ δίκτυο σε ολόκληρη τη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ αγόρασε επίσης το πράσινο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου Κοπελούζου, με κέντρο βάρους την Κρήτη. Εντός του 2024 ολοκληρώθηκε και η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ, μία κίνηση που βοηθάει την εταιρεία να αποκτήσει μία έτοιμη αλυσίδα logistics, προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά της.

Όσο για το 2025, οι ελληνικές εταιρείες εμφανίζονται εξίσου δυναμικές. Μία πολυαναμενόμενη εξέλιξη είναι η επίσημη είσοδος της Metlen στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν στα μέσα του Δεκεμβρίου, με την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται στα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Η άφιξη του ελληνικού ομίλου σε μία από τις σημαντικότερες αγορές παγκοσμίως καταδεικνύει τα φιλόδοξα σχέδια της Metlen, αλλά και του ισχυρού άντρα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, Ευάγγελου Μυτιληναίου. Εξάλλου, ο κ. Μυτιληναίος αποτελεί πλέον μία από τις ηγετικές μορφές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, προωθώντας το όραμα για μία νέα ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία.