στο πλαίσιο της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου που διεξάγεται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), στη συνάντηση τονίστηκε ότι η κρίση στη Συρία δημιουργεί την ώθηση σε χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να στείλουν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ένα κοινό μήνυμα για την κατάσταση πραγμάτων στην εποχή μετά το καθεστώς Άσαντ στη χώρα
Χριστοδουλίδης και αλ Σίσι συζήτησαν παράλληλα να γίνουν ανακοινώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2025 για την εμπορευματοποίηση του κοιτάσματος του Κρόνου, το οποίο είναι υπό τη διαχείριση της ιταλικής εταιρείας ενέργειας ENI, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Το «Κρόνος» αποτελεί την τρίτη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, μαζί με τα «Καλυψώ» (2018) και «Ζευς» (2022). Eni και TotalEnergies κατέχουν από 50% του εν λόγω τεμαχίου.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου είχε ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Κρόνος-2», η οποία πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και 3 χιλιομέτρων από την αρχική ερευνητική γεώτρηση «Κρόνος-1», που είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2022. Η γεώτρηση κατέδειξε την ύπαρξη της ίδιας στήλης φυσικού αερίου, με παραγωγική ζώνη εντός γεωλογικού σχηματισμού που υπερβαίνει τα 115 μέτρα, ενώ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για επέκταση του κοιτάσματος «Κρόνος», με τα ίδια χαρακτηριστικά σε ανθρακικά πετρώματα. Μάλιστα, όπως είχε τότε ανακοινωθεί, το Υπουργείο Ενέργειας και η αδειούχος κοινοπραξία εξέταζαν τους τρόπους για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων, η οποία θα απέβλεπε σε προμήθεια αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Ευρώπη, ενώ στόχος ήταν το σύμπλεγμα ανακαλύψεων που έχει δημιουργηθεί να συμβάλει στην επίσπευση της ανάπτυξής τους. Αθροιστικά, τα εκτιμώμενα κοιτάσματα από τις ανακαλύψεις «Κρόνος», «Καλυψώ» και «Ζευς» εκτιμώνται σε 4,5 τρισεκ. κυβικά πόδια.
Επιπρόσθετα, συζητήθηκε το θέμα της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2026 με αφορμή την αποδέσμευση της βοήθειας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το μεταναστευτικό που αναμένει η Αίγυπτος από την ΕΕ. Έχει χορηγηθεί 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην Αίγυπτο από την ΕΕ μέχρι σήμερα, πρόσθεσαν οι πηγές.