Η γαλλική, γερμανική και πολωνική κυβέρνηση ετοιμάζουν μια ιστορική κίνηση ενότητας, επιδιώκοντας να προβάλουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο. Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Politico, σχεδιάζουν να ταξιδέψουν από κοινού στην Ουάσιγκτον λίγο μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποσκοπεί στη διατράνωση της ευρωπαϊκής συνοχής και την αποστολή ενός σαφούς μηνύματος για την ενότητα απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις που διαφαίνονται.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η επίσκεψη βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προετοιμασίας, χωρίς να έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, και της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ενδέχεται να συνοδεύονται από την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε., Κάγια Κάλας.

Στόχος της αποστολής είναι να διασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραμείνει ένας ισχυρός και ενιαίος εταίρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δηλώσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται τη Γροιλανδία για «οικονομική ασφάλεια» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης για την εξασφάλισή της.

Αυτή η ρητορική, που θεωρήθηκε από πολλούς ως απειλή κατά της κυριαρχίας της Δανίας, έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει άμεσα, περιοριζόμενη στο να επαναλάβει ότι «η κυριαρχία των κρατών πρέπει να γίνεται σεβαστή».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, από την πλευρά του, ήταν πιο σαφής, δηλώνοντας ότι «η Ε.Ε. δεν θα ανεχθεί επιθέσεις στα κυρίαρχα σύνορά της».

Η Γερμανία σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία και τον Καναδά, επανέλαβε τη διεθνή αρχή ότι τα σύνορα δεν πρέπει να μεταβάλλονται με τη βία.

«Οπως πάντα, ισχύει η αρχή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών του Ελσίνκι, δηλαδή ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν με τη βία», τόνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Ο ίδιος πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για το «πόσο σοβαρά παίρνει η Γερμανία τις δηλώσεις Τραμπ».

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία φαίνεται να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης.

Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον δεν είναι απλώς ένα διπλωματικό γεγονός, αλλά ένα μήνυμα προς την αμερικανική κυβέρνηση ότι η Ευρώπη παραμένει ενωμένη και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τις αξίες και τα συμφέροντά της.

Η ενότητα αυτή αποτελεί μια κρίσιμη απάντηση στις επεκτατικές φιλοδοξίες του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου.

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να καθορίσουν την πορεία των διατλαντικών σχέσεων, με την Ευρώπη να καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη συνεργασίας και την προστασία της κυριαρχίας της.

Εκτός από τη Γροιλανδία, ο Τραμπ εξέφρασε πρόσφατα την επιθυμία να ενσωματώσει τον Καναδά ως «51η Πολιτεία» των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας νέα κύματα αντιδράσεων.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό απέρριψε κατηγορηματικά τα σχέδια αυτά, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή πιθανότητα ο Καναδάς να γίνει τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Κορίτσι μου, δεν είσαι πια κυβερνήτης του Καναδά, οπότε δεν έχει σημασία τι λες», απάντησε ο Μασκ στην ανάρτηση του Τριντό στο Χ. Αίσθηση προκαλεί τόσο η επιλογή της προσφώνησης «girl» (κορίτσι) όσο και η λέξη «governor» (κυβερνήτης) που ενδεχομένως δείχνει πως ο Μασκ εξισώνει τον πρωθυπουργό του Καναδά με «κυβερνήτη» μιας αμερικανικής Πολιτείας όπως λέει το «σχέδιο» του Τραμπ. 

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν χάρτη που εμφανίζει ολόκληρο τον Καναδά ως μέρος των ΗΠΑ.

 

Πηγή: Η Καθημερινή