Μετά την πρόσφατη αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, ο ρωσικός στρατός έχει συγκεντρώσει τα φορτηγά και τον βαρύ εξοπλισμό του στη ναυτική βάση του στην Ταρτούς για μια πιθανή εκκένωση - αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει στείλει ακόμη κανένα από τα βοηθητικά πλοία του για να παραλάβει φορτίο. 

Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι οι προβλήτες της βάσης είναι άδειες, παρόλο που ένα στρατιωτικό βοηθητικό πλοίο βρίσκεται ακριβώς στα ανοιχτά και οι πτήσεις εκκένωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη στη γειτονική αεροπορική βάση Hmeimim.

Δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που ελήφθησαν από το Maxar και δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τουλάχιστον 100  φορτηγά διαφόρων μεγεθών να είναι παραταγμένα στη βάση της Ταρτούς τη Δευτέρα, καρποί μιας μεγάλης κλίμακας ρωσικής απόσυρσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα μήνα. Επίσης ένα ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας και έρευνας επιφανείας που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του λιμανιού της Ταρτούς έχει επίσης αποσυναρμολογηθεί για να επιστρέψει στη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, ένα αμφίβιο κλάσης Ropucha - που χρησιμοποιείται συχνά από το ρωσικό ναυτικό για στρατιωτική εφοδιαστική υποστήριξη- περιφερόταν ακριβώς στα ανοιχτά, μαζί με το φορτηγό πλοίο Sparta.

Το Sparta είναι ένα ρωσικό στρατιωτικό φορτηγό πλοίο και έκανε το μακρύ ταξίδι από τη Βαλτική προς τη Συρία τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στις αρχές Ιανουαρίου. Κάποτε ήταν ένα γνώριμο θέαμα στις διαδρομές από τη Ρωσία και την Κριμαία προς τη Συρία: αν και μπήκε στη μαύρη λίστα πριν από χρόνια από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για τον ρόλο του στην υποστήριξη της ρωσικής εμπλοκής στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ήταν πάντα ευπρόσδεκτο στην Ταρτούς.  Από τη Δευτέρα, βρισκόταν σε στάση αναμονής έξω από το λιμάνι, παρακολουθούμενο από ένα αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας P-8 Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Επιχειρησιακές επιπτώσεις
Η προφανής απώλεια της πρόσβασης στην Ταρτούς θα έχει επιχειρησιακές επιπτώσεις για το ρωσικό ναυτικό. Χωρίς μια τοπική βάση, η Ομάδα Κρούσης στη Μεσόγειο Θάλασσα μπορεί να δυσκολευτεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις υποβρυχίων, και το τελευταίο γνωστό υποβρύχιο της - το κλάσης Kilo Novorossiysk (B-61) - εξήλθε από τα Στενά του Γιβραλτάρ στις 2 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον αναλυτή H.I. Sutton.

Με την αποχώρηση του Novorossiysk, η Ρωσία δεν διαθέτει πλέον κανένα γνωστό επιθετικό υποβρύχιο στη Μεσόγειο. Δεδομένων των περιορισμένων πόρων της, των δυτικών κυρώσεων και της έλλειψης επιλογών βάσης, «φαίνεται απίθανο ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να διατηρήσει τακτικές αποστολές υποβρυχίων εκεί για το ορατό μέλλον», εκτίμησε ο Sutton.