οικονομίας, τις πράσινες τεχνολογίες, με άξονα τις επενδύσεις στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, την βιομάζα και το υδρογόνο.
Βέβαια, ας μη το κομποδένουμε ότι μιλάμε για «όλους»…Αν μάλιστα κάποιος εκφράζει την ανάγκη να αυτό-εξαιρεθεί από την πράσινη κοσμογονία που συντελείται, και αυτός ο ..κάποιος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό την προεδρία του, τότε τα πράγματα αλλάζουν –ή μπορεί να αλλάξουν.
Η είδηση είναι χθεσινή (Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου) και αναφέρει ότι οι μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών αιολικής ενέργειας υποχώρησαν μετά την επίθεση Τραμπ κατά της αιολικής ενέργειας και τη δήλωσή του ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να σταματήσει την ανάπτυξη ανεμογεννητριών στη χώρα.
«Είναι η πιο ακριβή ενέργεια που υπάρχει. Είναι πολλές, πολλές φορές πιο ακριβή από το καθαρό φυσικό αέριο… Γεμίζουν τη χώρα μας, είναι πεταμένα σε όλη τη χώρα μας σαν να πετάνε χαρτιά, σαν να πετάνε σκουπίδια σε ένα χωράφι ... Σκουριάζουν, σαπίζουν, κλείνουν, πέφτουν κάτω ... Και βάζουν καινούργια δίπλα τους γιατί κανείς δεν θέλει να τα κατεβάσει, γιατί να τα κατεβάσει; Είναι πολύ ακριβό να τα κατεβάσουν» είπε!
Ύστερα υπάρχει και ένα άλλο ακόμη πιο πρόσφατο με τον Ντόναλντ Τραμπ που προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς, κυρίως στην Ευρώπη. Εξετάζει, αναφέρει το CNN, το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να νομιμοποιήσει την επιβολή δασμών σε συμμάχους και αντιπάλους των ΗΠΑ!
Πρόκειται για τον Νόμο Διεθνούς Οικονομικής Έκτακτης Ανάγκης (IEEPA) που εξουσιοδοτεί τον εκάστοτε πρόεδρο της χώρας να διαχειρίζεται τις εισαγωγές κατά τη διάρκεια μιας εθνικής έκτακτης ανάγκης.
Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του IEEPA θεωρείται από μακρόν ένα από τα βασικά νομικά όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος για να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση να επιβάλει καθολικό δασμό τουλάχιστον 10% σε όλες τις εισαγωγές στη χώρα.
Αυτή την “υπόσχεση” την έχει εξειδικεύσει για τους Ευρωπαίους, τους οποίους απειλεί ότι αν δεν αποφασίσουν να αγοράσουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο made in USA θα τους επιβάλει δασμούς!
«Είπα στους Ευρωπαίους ότι πρέπει να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμά τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα από μεγάλης κλίμακας αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου μας. Διαφορετικά, τέλος οι ταρίφες» είχε γράψει στο Truth Social τον Δεκέμβριο!
Σημειώνουμε ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ε.Ε. ανέρχεται σε 240 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς προς τις ΗΠΑ είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Σουηδία, σύμφωνα με τη Eurostat, και είναι οι χώρες που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του εμπορικού ελλείμματος.
Η Ε.Ε. αγοράzει περισσότερο αμερικανικό LNG, ιδίως τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους, καθώς έπρεπε να καλύψει τις ανάγκες της χειμερινής περιόδου και να αναπληρώσει τα αποθέματα αερίου στις αποθήκες.
Όμως, το έλλειμα είναι μεγάλο και χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά από τους Ευρωπαίους για να καλυφθεί. Προφανώς αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσουν περισσότερο πετρέλαιο, κάτι που είναι φανερό ότι προκαλεί αναφυλαξία στους θεματοφύλακες της ευρωπαϊκής πράσινης πολιτικής.
Επίσης, έχει δεσμευτεί ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία του, στις 20 του μήνα, θα υπογράψει «όλα τα απαραίτητα έγγραφα» για να επιβάλει δασμούς 25% στο Μεξικό και στον Καναδά, εκτός και εάν σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση και τη διακίνηση ναρκωτικών.
Δεν πρόκειται για μια «κούφια» απειλή. Ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε τον IEEPA, το 2019, όταν απειλούσε με την επιβολή δασμών 5% τις εξαγωγές από το Μεξικό εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν λάμβανε μέτρα να διακόψει τη ροή των παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ και να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων.
Φυσικά, από το στόχαστρο του κ. Τραμπ δεν έμεινε έξω το Πεκίνο, κατά του οποίου επέβαλε, στην πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αλλά το καλύτερο το επιφυλάσσει για τη δεύτερη θητεία του, καθώς έχει υποσχεθεί ότι αυτή τη φορά θα επιβάλει δασμούς 60% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές!
Όλα αυτά μέλλουν να συμβούν σε μια Αμερική για την οποία ο κ. Τραμπ, οραματίζεται να πάρει μέτρα και εφαρμόσει πολιτικές που θα βοηθήσουν να απογειωθεί η οικονομία σαν…πυραυλάκι, όπως δήλωσε προ ημερών!
Πετρέλαιο και Τραμπ
Στο άλλο μέτωπο που αναμένεται να ανοίξει στην παγκόσμια οικονομία, οι traders στις αγορές πετρελαίου σπεύδουν, τους τελευταίους 4 μήνες, να αγοράσουν περισσότερα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου, σε μια στροφή 180 μοιρών από την αρνητική στάση που τήρησαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Και η αιτία για αυτόν τον ξαφνικό “έρωτα” δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι καθαρές θέσεις σε συμβόλαια πετρελαίου και υγρών καυσίμων μεταβλήθηκαν από καθαρές βραχυπρόθεσμες σε καθαρές μακροπρόθεσμες στο διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2024 και ισοδυναμούσαν με 404 εκατομμύρια βαρέλια.
Πίσω από αυτή την μεταβολή κρύβεται η υπόσχεση του Τραμπ να επιβάλει εκτός από τους δασμούς που προαναφέραμε και κυρώσεις στο Ιράν, όπως είχε κάνει και κατά την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο.
Πρόκειται για μια ακόμη στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής με εμπορικές προεκτάσεις καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ασχολήθηκε ποτέ στα σοβαρά με την Τεχεράνη, ούτε επέβαλε κυρώσεις στο καθεστώς.
Κάπως έτσι, το Ιράν αύξησε τόσο την παραγωγή αργού πετρελαίου όσο και τις εξαγωγές του, (+10% πέρυσι στα 587 εκατομμύρια βαρέλια), με τό μεγαλύτερο μέρος τους να κατευθύνεται στην Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι όποιον τρόπο και αν επιλέξει ο Τραμπ για να εφαρμόσει ένα πλέγμα πιο αυστηρών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, θα έχει αντίκτυπο στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε, όμως, ότι το σκεπτικό πίσω από τις απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών και κυρώσεων να μην είναι καθαρά ιδεολογικο-πολιτικό.
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η παραγωγή πετρελαίου στην λεκάνη Permian φθάνει στην κορύφωσή της, την ώρα που φθίνει η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα…