Η προσφορά μίας ουγγρικής εταιρείας για την εξαγορά ενός κρίσιμου παρόχου ενέργειας στη Ρουμανία βρίσκεται υπό επανεξέταση μετά από υποψίες σχετικά με τα κίνητρα πίσω από τη διογκωμένη προσφορά, 

συμπεριλαμβανομένων φόβων για ρωσική επιρροή, σύμφωνα με τον Ρουμάνο Υπουργό Ενέργειας.

Ο κρατικός ενεργειακός όμιλος MVM της Ουγγαρίας ξεπέρασε πρόσφατα άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το ρουμανικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που ανήκει στη γερμανική Eon. Ωστόσο, ο Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, Σεμπάστιαν Μπουρντούγια, δήλωσε ότι η εξαγορά θα μπορούσε να εμποδιστεί για λόγους ασφαλείας, σε μια κίνηση παρόμοια με εκείνη της Ισπανίας πέρσι, όταν η Μαδρίτη σταμάτησε μια συγχώνευση σιδηροδρόμων με μια ουγγρική εταιρεία εν μέρει λόγω των δεσμών της με τη Ρωσία. «Έχουμε δει προηγούμενο στην Ισπανία, όπου μια συναλλαγή που αφορούσε την ουγγρική οντότητα απορρίφθηκε από μια παρόμοια επιτροπή με τη ρουμανική», δήλωσε ο Μπουρντούγια. «Θα πρέπει να τα εξετάσουμε όλα αυτά ώστε να καταλήξουμε σε μια απόφαση».

Η Eon Energie România εξυπηρετεί εκατομμύρια Ρουμάνους πελάτες παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, με μερίδιο αγοράς που προσεγγίζει το 50%. Η MVM είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Ουγγαρίας με βάση τα έσοδά της και υπήρξε ο κύριος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουγγαρία. Λειτουργεί επίσης μία πυρηνική μονάδα στην Ουγγαρία, ρωσικού σχεδιασμού, ο οποίος επεκτείνεται υπό την αιγίδα της Rosatom, του κρατικού πυρηνικού κολοσσού της Μόσχας.

Η ουγγρική εταιρεία προσφέρθηκε να καταβάλει έως και 200 εκατομμύρια ευρώ για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Eon Energie, το οποίο ο Μπουρντούγια εκτίμησε ότι δεν αξίζει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ. Η προσφορά ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι ανταγωνιστές, μεταξύ των οποίων και δύο κρατικές ρουμανικές εταιρείες ενέργειας. Ως εκ τούτου, ο Μπουρντούγια δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα συμβάλουν στην αξιολόγηση του κινδύνου της εξαγοράς της Eon Energie από την MVM.

«Η αξία της συναλλαγής θα εξεταστεί ... καθώς και οι πιθανές επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας», δήλωσε. «[Θα] ερευνήσουμε περαιτέρω, πιθανώς ζητώντας επίσης την άποψη του φορέα εθνικής ασφάλειας». «Δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα», δήλωσε ο Μπουρντούγια, προσθέτοντας ότι η χώρα εργάζεται για την εκμετάλλευση των δικών της πόρων φυσικού αερίου και την αγορά πρόσθετων προμηθειών στην αγορά σποτ. Η Ρουμανία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε οποιαδήποτε ρωσική επιρροή, δεδομένης της εγγύτητάς της στον πόλεμο στην Ουκρανία και ενώ πρόσφατα ακυρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές λόγω υποτιθέμενης ρωσικής ανάμειξης.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει επανειλημμένα επικρίνει τις κυρώσεις της ΕΕ στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι η Δύση «πυροβολεί τα πόδια της» απορρίπτοντας το φθηνό φυσικό αέριο και συναντώντας τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το περασμένο καλοκαίρι, προκαλώντας την αντίδραση των άλλων Ευρωπαίων ηγετών. Τον Δεκέμβριο, ο Όρμπαν δήλωσε, αφού συζήτησε τη συμφωνία MVM με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσιολάκου, ότι υπάρχουν «εκκρεμή ζητήματα» που πρέπει να διευθετηθούν. «Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός τα έθεσε αυτά και ζήτησε . . . να συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας για να ηρεμήσουν όλοι και να γίνουν όλα διαφανή», δήλωσε ο Όρμπαν, αφήνοντας αναπάντητα περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή στη συμφωνία.

Η MVM δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τις ρουμανικές αρχές, αλλά αρνήθηκε να συζητήσει τις λεπτομέρειες αυτού που, όπως είπε, ήταν μια εν εξελίξει συναλλαγή. Είπε ότι το περιφερειακό χαρτοφυλάκιο προμηθειών φυσικού αερίου της ήταν ποικίλο τόσο από άποψη πηγών, διαδρομών, όσο και ωριμότητας. Το ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύεται από την κρατική Gazprom «αποτελεί μόνο το 40% του συνολικού περιφερειακού εμπορικού χαρτοφυλακίου», δήλωσε η εταιρεία. Λαμβάνει το ρωσικό αέριο μέσω αγωγού που διασχίζει την Τουρκία, την τελευταία εναπομείνασα διαδρομή προς την Ευρώπη μετά τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης μεταξύ της Gazprom και της Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου.