Η ευρωπαϊκή δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, αλλά ο αριθμός αυτός θα εξακολουθεί να υπολείπεται των κλιματικών στόχων, σύμφωνα με έκθεση της Aurora Energy Research. Η έκθεση επισκόπησης της ευρωπαϊκής αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ResMOR) προβλέπει ότι παράγοντες κινδύνου, όπως 

οι αρνητικές τιμές, ο κορεσμός της αγοράς και η συμφόρηση του δικτύου, θα εμποδίσουν την πρόοδο στην επίτευξη των καθορισμένων στόχων. Τα μη ''θωρακισμένα'' περιουσιακά στοιχεία ΑΠΕ αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο από τις αρνητικές τιμές, με την Κεντρική Ευρώπη να παρουσιάζει τις χαμηλότερες αρνητικές τιμές και τις Σκανδιναβικές χώρες να προηγούνται σε συχνότητα, σύμφωνα με την ResMOR της Aurora.

Αν και ορισμένες χώρες προσέφεραν προηγουμένως προστασία από τις ώρες αρνητικών τιμών στα συστήματα επιδότησης, οι περισσότερες παρέχουν πλέον ελάχιστη ή καθόλου προστασία, προστίθεται στην έκθεση.

Ο κορεσμός της αγοράς είναι μια άλλη πρόκληση που θα εμποδίσει την ανάπτυξη.

Η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Μεγάλη Βρετανία κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορεσμό της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που επηρεάζει την επιχειρηματική υπόθεση των εμπόρων, αναφέρει η έκθεση.

Οι δυσχέρειες στη σύνδεση με το δίκτυο θα πλήξουν επίσης την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το 2023, η Ευρώπη είδε 57,28 TWh διορθωτικών ενεργειών τόσο για ανανεώσιμα όσο και για μη ανανεώσιμα περιουσιακά στοιχεία, μια αύξηση 14,45% από το 2022, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Γερμανία, η Πολωνία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία περιόρισαν την περισσότερη ενέργεια, με τις επανορθωτικές δράσεις ως ποσοστό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας να ξεπερνούν το 4% σε αυτές τις αγορές, φτάνοντας περίπου το 9,5% στην Ιρλανδία σύμφωνα με την ανάλυση.