Οι εταιρείες ανταποκρίνονται σε ένα αυξανόμενο κύμα αντιδράσεων κατά των περιβαλλοντικών, κοινωνικών απαιτήσεων και απαιτήσεων διακυβέρνησης, πιο πρόσφατα με τη μορφή των γερμανικών προσπαθειών να καθυστερήσει η εφαρμογή των κανόνων αναφοράς.
Η C3D, ένας όμιλος με έδρα το Παρίσι που εκπροσωπεί περισσότερα από 400 μέλη, μεταξύ των οποίων η L'Oreal SA και η Carrefour SA, δήλωσε ότι οι σχεδιαζόμενοι κανόνες παρέχουν «βασικά εργαλεία για να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι προετοιμασμένες για τους κινδύνους ESG και μπορούν να ευδοκιμήσουν σε μια ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία», σύμφωνα με την επιστολή της 6ης Ιανουαρίου που είδε το Bloomberg. Η επιστολή υπογράφηκε από τους επικεφαλής υπεύθυνους βιωσιμότητας των εταιρειών και απευθυνόταν στους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλέπουν τους κανόνες.
Η Γερμανία έχει ζητήσει από την ΕΕ να καθυστερήσει την εφαρμογή του εγχειριδίου-ορόσημο για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ESG - την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας - και να εξαιρέσει τις μικρότερες εταιρείες από την CSRD. Η έκκληση έρχεται καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται βυθισμένη σε στασιμότητα, με το εξελισσόμενο σώμα κανονισμών του μπλοκ να φαίνεται όλο και περισσότερο ως εμπόδιο για την ανάπτυξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες τις προτεινόμενες αλλαγές στη βασική νομοθεσία για την ESG. Η CSRD είχε ως στόχο να απαιτήσει από περίπου 50.000 εταιρείες να παρέχουν στοιχεία για εκατοντάδες νέες μετρήσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, με τις πρώτες γνωστοποιήσεις να αναμένεται να δημοσιοποιηθούν φέτος. Διαφορετικές παρατάξεις εντός της ΕΕ ασκούν τώρα πιέσεις για να αναδιαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα της οδηγίας.
Εκτός από την CSRD, η λεγόμενη συλλογική νομοθεσία που η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen έχει δηλώσει ότι θα εισαγάγει φέτος, πιθανότατα θα περιλαμβάνει προτεινόμενες αλλαγές στον κανονισμό της ΕΕ για την ταξινόμηση και στην οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα. Η τελευταία εγκρίθηκε πέρυσι και εκθέτει τις εταιρείες σε νέους νομικούς κινδύνους εάν δεν αντιμετωπίσουν τις παραβιάσεις της ESG στην αλυσίδα αξίας τους.
Στην επιστολή που απευθύνεται στους επιτρόπους, η C3D δήλωσε ότι οι κανονισμοί - και ειδικότερα η CSRD - αποτελούν πρόκληση και έχουν εγείρει «εύλογες ανησυχίες, ιδίως από εταιρείες που μεταβαίνουν από τη μη ύπαρξη λογοδοσίας ESG σε αυστηρές απαιτήσεις βιωσιμότητας». Η καθυστέρηση μιας απαίτησης ελέγχου και η απλούστευση των κανόνων για τις μικρότερες εταιρείες θα ήταν χρήσιμη, δήλωσε ο οργανισμός.
Ωστόσο, «πολλές εταιρείες έχουν ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ευθυγράμμιση με αυτά τα πλαίσια», δήλωσε η C3D. «Ένα μορατόριουμ ή μια αναστολή κινδυνεύει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα καθυστέρησης αντί να ενθαρρύνει την περαιτέρω υιοθέτηση».
Τα μέλη του οργανισμού δήλωσαν ότι οι καταγγελίες ότι το CSRD, το CSDDD και η Ταξινόμηση πλήττουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα είναι υπερβολικές και συχνά διατυπώνονται από μέρη που δεν έχουν εξετάσει προσεκτικά τα μέτρα. Για παράδειγμα, ένα γεγονός που παραβλέπεται πολύ είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να αναφέρουν μόνο όσα θεωρούν σχετικά ή «ουσιώδη» για τις δραστηριότητές τους.
Η C3D ζήτησε επίσης από την ΕΕ να αυστηροποιήσει ορισμένες πτυχές των απαιτήσεων. Οι εταιρείες που υποβάλλουν εκθέσεις στο πλαίσιο του CSRD θα πρέπει να αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τις μη βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές και όχι απλώς να τις αποκαλύπτουν, ανέφερε. Και επιθυμεί οι εταιρείες εκτός ΕΕ να υποβάλλουν εκθέσεις έως το 2027, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το τρέχον χρονοδιάγραμμα.
(από esgstories.gr)