Τα δύο κορυφαία στελέχη του οίκου Mercuria Energy Group μοιράστηκαν πάνω από 1 δισ. δολάρια σε μερίσματα το 2023, σε μια από τις ακριβότερες paydays όλων των εποχών για το trading εμπορευμάτων

Η γερή «μπάζα» για τον διευθύνοντα σύμβουλο Marco Dunand και τον πρόεδρο Daniel Jaeggi τους καθιστά το ντουέτο με τα μεγαλύτερα κέρδη μετά την ενεργειακή κρίση του 2021-2023, όταν δόθηκε ώθηση στο παγκόσμιο trading εμπορευμάτων -το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της Mercuria, είναι σε ιδιωτικά χέρια.  
 
Ενώ μεγάλοι ανταγωνιστές όπως οι όμιλοι Vitol και Trafigura σημείωσαν μεγαλύτερα κέρδη σε εταιρικό επίπεδο, εντούτοις το πλειοψηφικό μερίδιο των Dunand και Jaeggi στη Mercuria τούς ανεβάζει στην κορυφή του βάθρου με τους πιο ακριβοπληρωμένους μεμονωμένους traders.

Οι δύο πρώην τραπεζίτες της Goldman Sachs απέκτησαν σταδιακά συμμετοχή στη Mercuria, που από επιχείρηση εξειδικευμένη στο ρωσικό αργό πριν από δύο δεκαετίες, μετατράπηκε σε trader παγκόσμιου βεληνεκούς, σημειώνει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εννεαμήνου 2023, η Mercuria κατέβαλε μερίσματα 2,13 δισ. δολαρίων -αύξηση 307% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και μακράν το υψηλότερο μέρισμα που έχει δοθεί ποτέ. Από αυτό το ποσό, τα 1,93 δισ. δολάρια καταβλήθηκαν σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε δανειακή δραστηριότητα.

Οι Dunand και Jaeggi κατέχουν το 64% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου στην εταιρεία συμμετοχών της Mercuria. Ο Dunand έχει ελαφρώς μεγαλύτερο μερίδιο από τον Jaeggi, αλλά τα στοιχεία ιδιοκτησίας υποδηλώνουν ότι το μερίδιο καθενός στο μέρισμα-ρεκόρ ήταν πολύ πάνω από 500 εκατ. δολάρια.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια από τις πιο καλοπληρωμένες στιγμές στην ιστορία των συναλλαγών εμπορευμάτων. Το μερίδιο σχεδόν 10% του πρώην CEO Ivan Glasenberg στα μερίσματα 6,45 δισ. δολαρίων της Glencore το 2023 βρισκόταν σε αντίστοιχα επίπεδα.

Η Vitol και η Trafigura έχουν πραγματοποιήσει ετήσιες πληρωμές-ρεκόρ άνω των 5 δισ. δολαρίων στους υπαλλήλους-μετόχους τους τα τελευταία χρόνια, αλλά η ιδιοκτησία τους είναι πολύ πιο διεσπαρμένη.

Ο Όμιλος Gunvor, ο οποίος ανήκει σε ποσοστό άνω του 80% στον διευθύνοντα σύμβουλο Torbjörn Törnqvist, έχει πληρώσει μικρότερα μερίσματα τα τελευταία χρόνια, αν και κατέβαλε συνολικά 2 δισ. δολάρια το 2015 και το 2016 καθώς πούλησε τα περιουσιακά του στοιχεία στη Ρωσία.

Η Mercuria ανακοίνωσε το 2023 ότι οι Dunand και Jaeggi επένδυαν προσωπικά, μαζί με την εταιρεία, σ' ένα επενδυτικό όχημα για τη φύση, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, που ονομάζεται Silvania.

Η Mercuria είχε κέρδη 1,8 δισ. δολαρίων το εννεάμηνο του 2023, σε σύγκριση με 3 δισ. δολάρια το 12μηνο του 2022. Όρισε το τέλος του οικονομικού έτους της στον Σεπτέμβριο «για να καλύψει την εποχικότητα του φυσικού αερίου και τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας εντός περιόδου αναφοράς». Το Bloomberg ανέφερε πέρυσι ότι τα κέρδη της για το 12μηνο του 2023 κινήθηκαν γύρω στα 2,7 δισ. δολάρια.

Η ευρωστία των commodities υποχώρησε το περασμένο έτος, αλλά τα έκτακτα κέρδη συνεχίζουν να αναδιαμορφώνουν τον κλάδο, καθώς οι traders ενέργειας που διαθέτουν μετρητά προσανατολίζονται σε νέες αγορές και σε assets όπως διυλιστήρια και σταθμοί παραγωγής ενέργειας. Η Mercuria έχει ξεκινήσει κύμα προσλήψεων, ελκύοντας υψηλόβαθμα στελέχη ανταγωνιστών και αποσκοπώντας στην ενίσχυση της παρουσίας της στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και τα μέταλλα.

(από euro2day.gr)