Με προίκα τις σπάνιες γαίες, η Γροιλανδία εξελίσσεται σε πολύφερνη νύφη για τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και την Κίνα, καθώς η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση ανεβάζει τη ζήτηση για τις πρώτες ύλες που κρύβονται στο παγωμένο γροιλανδικό υπέδαφος. Έτσι εξηγείται το… ξαφνικό ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία, απειλώντας ακόμη

 

και με στρατιωτικά και οικονομικά μέσα, αν η Κοπεγχάγη και η αυτόνομη Γροιλανδία, η οποία ανήκει στο βασίλειο της Δανίας, δεν ενδώσουν στη… λάμψη του χρήματος.

Κατακόρυφη αύξηση

Η ζήτηση για μέταλλα που κρύβουν οι σπάνιες γαίες έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με την αξία της παγκόσμιας αγοράς να ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια το 2020.

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος αναζητεί τρόπους να αυξήσει την πρόσβαση στα μέταλλα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη τεχνολογία.

Η Κίνα κατέχει το ένα τρίτο των γνωστών αποθεμάτων σε σπάνιες γαίες, το 60% της εξoρυσσόμενης παραγωγής και το 85% της ικανότητας επεξεργασίας στον κόσμο.

Η Ευρώπη εξαρτάται κατά 100% από τη μεγάλη προσφορά ορυκτών από σπάνιες γαίες της Κίνας, με την τελευταία να καταλαμβάνει το 72% των αμερικανικών εισαγωγών από σπάνιες γαίες και το 42% για τις εισαγωγές γραφίτη.

Με δεδομένο το «μονοπώλιο» της Κίνας στα ορυκτά των σπάνιων γαιών, ΗΠΑ και Ε.Ε. άρχισαν να αναζητούν φιλικές χώρες που κρύβουν στα έγκατα τον «νέο χρυσό», ανακαλύπτοντας… τη Γροιλανδία.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2023, 25 από τα 34 ορυκτά, όπως ο γραφίτης και το λίθιο που χαρακτηρίζονται ζωτικής σημασίας πρώτες ύλες, βρίσκονται στο υπέδαφος της Γροιλανδίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως τα αποθέματα σπάνιων ορυκτών της Γροιλανδίας ανέρχονται σε 1,5 εκατ. τόνους και καταλαμβάνουν σχεδόν το 20% των διαθέσιμων αποθεμάτων και σχεδόν το 10% του συνόλου των παγκόσμιων πλουτοπαραγωγικών πόρων. Υπολογίζει επίσης πως τα αποθέματα αυτά είναι ικανά να καλύψουν το 25% της σημερινής παγκόσμιας ζήτησης σπάνιων γαιών.

Η αυξημένη ζήτηση και η εξάρτηση από τις κινεζικές εξαγωγές είναι αυτές που έβαλαν το πλούσιο υπέδαφος της Γροιλανδίας των περίπου 57.000 κατοίκων στο στόχαστρο των μεγάλων δυνάμεων. Τα επτά κόμματα του γροιλανδικού κοινοβουλίου αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα επενδύσεων στην εξόρυξη. Η οικονομία της Γροιλανδίας εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την αλιεία και την ετήσια επιδότηση σχεδόν ενός δισ. ευρώ από τη Δανία.

Αναγνωρίζουν ωστόσο και τον κίνδυνο που εγκυμονεί για το περιβάλλον η εξορυκτική μανία, με την τοπική κυβέρνηση να προχωρά το 2021 σε απαγόρευση των εξορύξεων για ουράνιο που ξεπερνά τα 100 ppm (μέρη στο εκατομμύριο). H απαγόρευση επιβλήθηκε λόγω της αντίδρασης του τοπικού πληθυσμού στο έργο εξόρυξης στο Kvanefjeld.

Σε αναζήτηση επενδυτών

Αφότου απέκτησε σημαντικές εξουσίες αυτοδιακυβέρνησης το 2009, η Γροιλανδία άρχισε να αναζητά επενδυτές προκειμένου να αναπτύξει τον πλούτο που κρύβουν οι σπάνιες γαίες.

Με την τότε συγκυρία, τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που είχε παγώσει ειδικά στον δυτικό κόσμο τη ροή χρήματος, η Γροιλανδία στράφηκε στην Κίνα, η οποία ούτως ή άλλως είχε αρχίσει να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την Αρκτική, δημοσιεύοντας μάλιστα το 2018 τη «Λευκή Βίβλο» και τις βλέψεις της για τη δημιουργία ενός Πολικού Δρόμου του Μεταξιού.

Η Ε.Ε. κατέβαλε την πρώτη προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κινεζική επιρροή, υπογράφοντας Μνημόνιο Συνεννόησης με την αυτόνομη κυβέρνηση της Γροιλανδίας τον Νοέμβριο του 2023.

Φυσικά άλλο η συναίνεση μιας κυρίαρχης χώρας σε οικονομικές συμφωνίες και άλλο η νεοαποικιακή πολιτική που έχει αρχίσει να εξυφαίνει ο Τραμπ, πριν ακόμη γίνει επίσημα πρόεδρος

 

*Από naftemporiki.gr