σε τοπικές εταιρείες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή το θέμα είναι ιδιωτικό, αναφέρει το Bloomberg.Η αλλαγή δεν θα επηρεάσει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της Mitsubishi για λογαριασμό Κινέζων πελατών που διαχειρίζονται εκτός της χώρας, είπαν.
Η Mitsubishi ανακοίνωσε απώλεια 13,8 δισεκατομμυρίων γιεν «στις κινεζικές εμπορικές της δραστηριότητες» στα τριμηνιαία κέρδη της τον Νοέμβριο.
Επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο, μετά από αναφορά του Bloomberg, ότι το χτύπημα - 92 εκατομμύρια δολάρια στην ισχύουσα συναλλαγματική ισοτιμία - οφειλόταν σε έμπορο με έδρα τη Σαγκάη, τον οποίο έκτοτε είχε απορρίψει.
Εκπρόσωπος της Mitsubishi επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η εταιρεία δεν θα πραγματοποιήσει νέες εγχώριες συναλλαγές στην Κίνα. Ωστόσο, θα συνεχίσει να εξάγει από και προς την Κίνα μέσω άλλων εμπορικών μονάδων.
Η κίνηση, την οποία η Mitsubishi εκτίμησε ότι θα μπορούσε να έχει κόστος «αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων γιεν», ήταν το αποτέλεσμα «αλλαγών στο περιβάλλον της αγοράς» και της απάτης στον τομέα του χαλκού, είπε ο εκπρόσωπος σε ένα σχόλιο που εστάλη μέσω email.
Οι ειδήσεις για το υποτιθέμενο αδίκημα, το τελευταίο σε μια σειρά υποθέσεων απάτης που έπληξαν μεγάλους οίκους εμπορικών προϊόντων, συγκλόνισαν τη Mitsubishi και τα ανώτερα στελέχη της και έκαναν έναν από τους πιο συντηρητικούς εμπόρους της Ιαπωνίας ακόμη πιο απρόθυμους να επεκτείνει ττις δραστηριότητες του στην Κίνα.
Η Mitsubishi Corporation RtM China Ltd., η εμπορική μονάδα της εταιρείας που εδρεύει στη Σαγκάη, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα να ενημερώνει τους πελάτες για την απόφασή της να κλείσει και έχει αρχίσει να ακυρώνει τις υπάρχουσες συμφωνίες, ανέφεραν οι άνθρωποι. Η μονάδα της Κίνας θα κλείσει μετά τη διευθέτηση των θεμάτων, παραδίδοντας τυχόν συμβάσεις εξωτερικού εμπορίου σε άλλα γραφεία.
Ένας από τους πρώτους ξένους εμπόρους που είχε γραφείο στην Κίνα, η Mitsubishi δραστηριοποιείται στη χώρα για περίπου τρεις δεκαετίες. Η ιαπωνική εταιρεία υπήρξε κύριος προμηθευτής εισαγόμενων συμπυκνωμάτων χαλκού στα μεταλλουργεία και έχει στείλει άλλα μέταλλα, όπως το αλουμίνιο, στον μεγαλύτερο καταναλωτή μετάλλων στον κόσμο. Στη φυσική αγορά της Κίνας, αγόραζε μέταλλα από μεταλλουργεία και εμπόρους για να προμηθεύει τοπικούς κατασκευαστές — μια επιχείρηση που διεξάγεται κυρίως από τον απατεώνα έμπορο Gong Huayong.
Ο Γκονγκ, ένας Κινέζος υπήκοος που εργαζόταν ως διευθυντής εμπορικών συναλλαγών στη Mitsubishi Corporation RtM China, έκανε μη εξουσιοδοτημένες συμφωνίες με τοπικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που σχετίζονταν μαζί του, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα πέρυσι. Επέτρεψε σε ορισμένες τοπικές εταιρείες να αναβάλουν τις πληρωμές για το συμπύκνωμα χαλκού και τον εξευγενισμένο χαλκό, είπαν στο Bloomberg - ακόμη και σε αντισυμβαλλόμενους που δεν εγκρίθηκαν από τη Mitsubishi.
Η απώλεια είναι ένα διαχειρίσιμο οικονομικό πλήγμα για τη Mitsubishi, η οποία αναμένει να αναφέρει κέρδη 950 δισεκατομμυρίων γιεν για ολόκληρο το έτος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mitsubishi παίρνει μια ριζοσπαστική απόφαση για να ανταποκριθεί σε μια κρίση. Έκλεισε τη μονάδα πετρελαίου που εδρεύει στη Σιγκαπούρη το 2019, αφού ένας απατεώνας Κινέζος έμπορος έχασε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια. (Ο έμπορος είπε μέσω του δικηγόρου του ότι ενεργούσε σύμφωνα με τις εντολές των διευθυντών του και ότι οι ζημίες προήλθαν από «πρόωρο» διακανονισμό των θέσεων παραγώγων.)