Αυτό επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τονίζοντας πως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ, καθώς δίνει τη μάχη για νέες, φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες απέναντι στην Κίνα και στις ΗΠΑ.
Η πρόκληση έχει γίνει πολύ πιο μεγάλη μετά την κατάρρευση των φθηνών εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία από την άνοιξη του 2022, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις της ΕΕ να πληρώνουν διπλάσια από τους ανταγωνιστές τους ιπάλους τους στις ΗΠΑ για ηλεκτρική ενέργεια.
Το ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα ορατό σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας όπως η παραγωγή χημικών, χάλυβα και αλουμινίου, σημειώνει το ΔΝΤ.
Μείωση τιμών και ενεργειακή ασφάλεια
Σε έγγραφο που συντάχθηκε για συνομιλίες με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι η ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ όχι μόνο θα μειώσει τις τιμές, αλλά θα βελτιώσει επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας διαφοροποιούνται, επίσης, και μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ, καθιστώντας την αγορά της ΕΕ κατακερματισμένη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο κατακερματισμός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εάν οι χώρες ανταλλάσσουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ τους και ενισχύουν τη χωρητικότητα τέτοιων διασυνοριακών δικτύων.
Απροθυμία από παραγωγούς και εισαγωγείς
Σημείωσε, όμως, ότι οι χώρες που εισάγουν αλλά και εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια ενδέχεται να διστάζουν να κάνουν περισσότερες διασυνοριακές συναλλαγές, επειδή οι χώρες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος και μπορούνν να την εξάγουν συχνά αντιστέκονταν στην ενοποίηση του δικτύου φοβούμενες ότι θα επέλθουν αυξήσεις σε εγχώριες τιμές.
«Από την άλλη, οι χώρες υψηλού κόστους μπορεί να είναι απρόθυμες να ανοίξουν τις αγορές τους σε φθηνότερες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες από εκείνες των τοπικών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», προσθέτουν οι αναλυτές του ΔΝΤ.
Εξοικονόμηση
Σύμφωνα, επίσης, με το έγγραφο, εάν οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ ενοποιήσουν τις ενεργειακές τους αγορές, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ (41,16 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως από κοινού και να προσελκύσουν επενδυτές.
Ωστόσο, η ενεργειακή πολιτική εναπόκειται πλέον στις αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων, παρά στην κοινή πολιτική της ΕΕ, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασυντόνιστων και ακριβότερων προσεγγίσεων, προειδοποιεί το ΔΝΤ.
(από ot.gr)