Η λίστα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι μεγάλη: υψηλό ενεργειακό κόστος, έντονη και άχρηστη γραφειοκρατία, πολιτική αβεβαιότητα, οικονομική δυσπραγία, έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και υψηλό εργασιακό κόστος, ειδικά στη Γερμανία, και απροθυμία των καταναλωτών για δαπάνες. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν το έκρυθμο γεωπολιτικό περιβάλλον και η μεγάλη αβεβαιότητα για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον, οι έκτακτοι κανόνες που υιοθετήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού για να αποτρέψουν το κύμα των πτωχεύσεων δεν υφίστανται πλέον ως «δικλίδα ασφαλείας» για το επιχειρείν.
Για το σύνολο του 2024, η Γερμανία είδε τις πτωχεύσεις εταιρειών να αυξάνονται περίπου κατά 17% συγκριτικά με το 2023, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της, ξεπερνώντας τις 22.000. Αξιοσημείωτη είναι η εικόνα του τελευταίου τριμήνου του 2024, οπότε η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης γνώρισε τις περισσότερες εταιρικές πτωχεύσεις από το 2009, σύμφωνα με το Halle Institute for Economic Research (IWH), γεγονός που έχει να κάνει με την επίδραση των υψηλών επιτοκίων και των υψηλών τιμών. Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 4.215 πτωχεύσεις, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν περίπου 38.000 θέσεις εργασίας, επίπεδο που τελευταία φορά είχε συμβεί στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και μεταποίησης.
Αντίστοιχη εικόνα και στη Γαλλία, όπου οι εταιρικές πτωχεύσεις εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της BPCE, φθάνοντας τις 66.422, αριθμός αυξημένος 28% σε σχέση με το 2019. Οι πτωχεύσεις αυτές έθεσαν σε κίνδυνο περί τις 260.000 θέσεις εργασίας το 2024. Μεταξύ των πιο γνωστών ονομάτων από τις εταιρείες που πτώχευσαν είναι οι Duralex, Le Coq Sportif και Caddie.
Στο Βέλγιο πτώχευσαν πέρυσι 11.549 επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Brussels Times, που επικαλείται στοιχεία από την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Graydon, αριθμός αυξημένος κατά 7,2% σε σχέση με το 2023. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που χάθηκαν έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς 27.187 άτομα έμειναν χωρίς εργασία στο Βέλγιο. Ιδιαίτερο πλήγμα υπέστη ο κλάδος αυτοκινήτου, καθώς το εργοστάσιο της Audi στις Βρυξέλλες έκλεισε, επηρεάζοντας περίπου 3.000 εργαζομένους. Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με τις αλλεπάλληλες κρίσεις στην Ευρώπη, ενώ και ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο.
Επίσης, ο συνολικός αριθμός των πτωχεύσεων στην Ολλανδία έφθασε πέρυσι τις 4.270 επιχειρήσεις, αυξημένος κατά 30,5% από τα επίπεδα του 2023 - πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια οκτώ ετών. Στην Ελβετία, ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων αυξήθηκε πέρυσι 13,2% σε σχέση με το 2023, αγγίζοντας το ρεκόρ των 52.977.
Από τα ηχηρά ονόματα, ξεχώρισε αυτό της σουηδικής κατασκευάστριας μπαταριών Northvolt, μίας από τις πιο πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις που αναμενόταν να αλλάξει τις τύχες της Ευρώπης στον χώρο της ηλεκτροκίνησης. Ενώ από το 2015 η εταιρεία είχε αντλήσει περισσότερα από 13 δισ. δολάρια από κορυφαίους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και VW, το 2024 επλήγη από μεγάλες καθυστερήσεις στην παραγωγή και ακύρωση συμβολαίων από την BMW. Έπειτα από μία αποτυχημένη προσπάθεια να αντλήσει νέα κεφάλαια, η εταιρεία κατέθεσε πέρυσι τον Νοέμβριο αίτηση για να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης.
Μύρισαν αίμα
Τη δεινή κατάσταση στην Ευρώπη έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τα ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια, τα οποία… μύρισαν αίμα, στοχεύοντας σε μεγάλες συμφωνίες εξαγοράς με χαμηλές αποτιμήσεις. Η συνολική αξία των χρηματοδοτούμενων συμφωνιών στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο το 2024, σύμφωνα με τους FT, που επικαλούνται στοιχεία της Dealogic.
Το 2024 πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συμφωνίες ύψους 133 δισ. δολαρίων στη γηραιά ήπειρο, που σημαίνει μία αύξηση 78% σε σχέση με το 2023. Στον υπόλοιπο κόσμο, οι συμφωνίες αυτές ήταν αυξημένες κατά 29%, στα 242 δισ. δολάρια.
Το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, με την αναιμική ανάπτυξη, την πολιτική αναταραχή και τις γεωπολιτικές απειλές, όλα αυτά σε συνδυασμό με το ισχυρό δολάριο, ενθάρρυναν τους επενδυτές από τον χώρο του private equity να στοχεύσουν συγκεκριμένες χώρες στην Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νέιλ Μπάρλοου, εταίρος της εταιρείας νομικών συμβούλων Clifford Chance.
Σε 13 ανήλθαν οι πτωχεύσεις των επιχειρήσεων στη χώρα μας το 2023 έναντι 23 το 2022, παρουσιάζοντας μείωση 43,5%. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για την περίοδο 2014-2023 παρουσιάζει μείωση κατά 30,3%.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")