Με αυτή τη φράση η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην πολιτική αντιμετώπισης των υψηλών τιμών του ρεύματος υπέρ των καταναλωτών. Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, η κα Σδούκου ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι από την αρχή του νέου έτους παρατηρείται έντονη γεωπολιτική αστάθεια εκτός των συνόρων, που επηρεάζει και τις τιμές της ενέργειας, εν τούτοις, εκτίμησε ότι κυβέρνηση και αγορά αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την άνοδο των τιμών του ηλεκτρισμού.
«Αυτό σημαίνει ότι εμείς για τον μήνα Ιανουάριο έχουμε συγκρατήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα, παρόλο που έχει αυξηθεί η τιμή της χονδρικής, η ελληνική λιανική τιμή είναι σταθερή» είπε για να προσθέσει πως αυτό οφείλεται αφενός στο ότι οι εταιρείες συγκράτησαν την αύξηση και αφετέρου ότι συνέβαλε η απόφαση του Υπουργείου να επιδοτήσει την τιμή της κιλοβατώρας «έτσι ώστε να βρίσκεται σε μια τιμή περίπου στα 14 λεπτά».
Η υφυπουργός εκτιμά ότι οι τιμές θα εξομαλυνθούν στην πορεία του χρόνου.
Όσον αφορά στο γεγονός ότι από σήμερα, 17 Ιανουαρίου, τα σταθερά μπλε τιμολόγια του ηλεκτρισμού θα διατίθενται αποκλειστικά με ορίζοντα 12 μηνών, ότι τα νέα τιμολόγια έξη και οκτώ μηνών θα είναι «πορτοκαλί», ενώ από πρώτης Φεβρουαρίου θα προσφέρονται και διζωνικά τιμολόγια, η κα Σδούκου δήλωσε πως σίγουρα θα μας βάλει στη διαδικασία να βρούμε κάποιες καινούργιες συνήθειες.
Η υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο νέο «Εξοικονομώ» καθώς και το πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα». «Γίνεται χαμός, σχεδόν 30.000 είναι οι αιτήσεις που βρίσκονται στο σύστημα. Είναι σε στάδιο επεξεργασίας», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στο «Εξοικονομώ», για το οποίο, όπως είπε, οι αιτήσεις θα τρέχουν έως τις 20 Μαρτίου.
«Είναι σίγουρο ότι όταν θα κλείσει η πλατφόρμα τέλος Μαρτίου θα έχουμε πολύ περισσότερες αιτήσεις μέσα σε σχέση με τον προϋπολογισμό που έχουμε και θα δούμε τότε, ανάλογα με ποιο είναι το ενδιαφέρον και κατά πόσο πολύ ξεπερνάει τα 424 εκατομμύρια που έχουμε. Με αυτά τα χρήματα και με τα αυξημένα ανώτατα όρια που δίνουμε, υπολογίζουμε περίπου 13.500 δικαιούχους», πρόσθεσε.
Τέρμα στους καυστήρες πετρελαίου
Εν τω μεταξύ από την πρώτη του νέου έτους τέθηκε σε εφαρμογή η διάταξη που εμπεριέχεται στον κλιματικό νόμο, που απαγορεύει την πώληση και την εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου, με προφανή στόχο να καταργήσει σταδιακά τη θέρμανση των κτιρίων με πετρέλαιο και να ανοίξει το δρόμο για τη χρήση αντλιών θερμότητας.
Πρόκειται για τη διάταξη του νόμου 4936/2022 η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων και την επιβολή προστίμων σε όσους τον παραβαίνουν. Συγκεκριμένα, σε όποιον διαθέτει ή εγκαθιστά καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης θα επιβάλλονται πρόστιμο και σφράγιση του καυστήρα, με το ύψος του προστίμου να ορίζεται στο τριπλάσιο της τιμής λιανικής πώλησης του καυστήρα.
Ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2030, επιτρέπεται αποκλειστικά η πώληση πετρελαίου θέρμανσης που θα είναι αναμεμειγμένο, σε ποσοστό τουλάχιστον 30% κατ’ όγκο, με ανανεώσιμα υγρά καύσιμα. Και σε αυτή την περίπτωση, στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο τριπλάσιο της αξίας του καυσίμου που θα έχει πωληθεί στον τελικό καταναλωτή.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα λάβει, ωστόσο, πρόνοια, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να παραταθεί επ’ αόριστον η χρήση καυστήρων πετρελαίου σε περιοχές της χώρας που δεν διαθέτουν δίκτυα φυσικού αερίου, ενώ αποδέχτηκε και το γεγονός ότι πολλά νοικοκυριά δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος της αντικατάστασης των καυστήρων πετρελαίου με αντλίες θερμότητας που είναι, κατά τεκμήριο, πιο υψηλό από τους καυστήρες φυσικού αερίου.
Σημειώνουμε ότι ο κλιματικός νόμος υιοθετεί τους ευρωπαϊκούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την επιτάχυνση των έργων ενεργειακής αναβάθμισης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που προϋποθέτουν τον σταδιακό τερματισμό της χρήσης καυστήρων πετρελαίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αρκετές χώρες της Ευρώπης τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και εφαρμόζονται προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ πιο αυστηρά, με κύριο χαρακτηριστικό τους ότι προβλέπεται κατά περίπτωση και η απομάκρυνση από το φυσικό αέριο, όταν στην Ελλάδα εντείνονται τα έργα σύνδεσης ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών στο δίκτυο.
Για παράδειγμα, η Γερμανία θα απαγορεύσει τη χρήση καυστήρων πετρελαίου από το 2026, σε νέα και υφιστάμενα κτίρια και στη θέση τους θα επιτρέπει την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας. Η Ιρλανδία έχει απαγορεύσει τη χρήση καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2023 σε νέα κτίρια και από το 2025 στα υφιστάμενα.
Στην γειτονική Ιταλία, η κυβέρνηση αποφάσισε, το 60% της ενέργειας στα νέα κτίρια να προέρχεται από ΑΠΕ, από τον Ιούνιο του 2022, ενώ η Γαλλία νομοθέτησε την κατάργηση των καυστήρων πετρελαίου σε όλα τα κτίρια και των καυστήρων φυσικού αερίου στα νέα κτίρια, από το 2023.