Στη Μόσχα έφτασε ην Παρασκευή ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, εδραιώνοντας τη συμμαχία μεταξύ δύο χωρών που έχουν κοινό στόχο να αμφισβητήσουν τη Δύση.

Το Ιράν και η Ρωσία βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεων από τη Δύση και το εμπόριο και η οικονομία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της συνθήκης στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες που αναμένεται να υπογράψουν οι δύο ηγέτες.

Η συνθήκη αναμένεται να περιλαμβάνει διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, η ενέργεια, το εμπόριο και η ανάπτυξη υποδομών, με ιδιαίτερη έμφαση στην παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων. Οι συζητήσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής συνδεσιμότητας και στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών.

Θα αφορά επίσης στρατιωτικά ζητήματα, αλλά σε αντίθεση με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Μόσχα με άλλους συμμάχους, η συμφωνία με το Ιράν δεν περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας άμυνας, σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ιράν στη Μόσχα.

«Η ανεξαρτησία και η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς και η αυτοδυναμία, είναι πολύ σημαντικά», δήλωσε ο Καζέμ Τζαλάλι, στο IRNA, ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, σύμφωνα με το TASS. «Δεν μας ενδιαφέρει να ενταχθούμε σε κανένα μπλοκ».

Πριν από την άφιξη του Πεζεσκιάν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η υπογραφή της συνθήκης θα είναι ένα «πολύ σημαντικό γεγονός» για τη Ρωσία και πως οι Ιρανοί ηγέτες παρουσίασαν το ταξίδι του προέδρου ως κάτι παραπάνω από μια απλή επίσημη επίσκεψη. Όπως είπε, θεωρείται ως στρατηγική καμπή.

«Αυτή η συνθήκη δεν αποτελεί μόνο ένα βασικό σημείο καμπής που ενισχύει τους διμερείς μας δεσμούς», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αράγκτσι στο Telegram. «Αυτή δεν είναι απλώς μια πολιτική συμφωνία, είναι ο οδικός χάρτης για το μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ θέλησε επίσης να ξεκαθαρίσει ότι η χρονική στιγμή της υπογραφής της συνθήκης δεν έχει σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από την ορκωμοσία τη Δευτέρα του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντίστοιχα, ο Αράγκτσι δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ότι το timing της υπογραφής της συνθήκης είχε προγραμματιστεί πριν από μήνες.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Ρωσία έχει καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με το Ιράν και με άλλες χώρες εχθρικές προς τις ΗΠΑ, όπως η Βόρεια Κορέα, και έχει συνάψει στρατηγικές συμφωνίες με την Πιονγκγιάνγκ και με τη στενή σύμμαχό της, τη Λευκορωσία, καθώς και μια συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης με την Κίνα.

Η 20ετής συμφωνία Ρωσίας-Ιράν, η οποία θα περιλαμβάνει διατάξεις για στενότερη αμυντική συνεργασία, είναι πιθανόν να προκαλέσει ανησυχία στη Δύση, η οποία θεωρεί ότι και οι δύο χώρες ασκούν κακή επιρροή στη διεθνή σκηνή. Η Μόσχα και η Τεχεράνη πάντως υποστηρίζουν ότι οι αυξανόμενα στενοί δεσμοί τους δεν στρέφονται εναντίον άλλων χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει κάνει εκτενή χρήση ιρανικών drones στη διάρκεια του πολέμου και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο ότι παρέδωσε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας. Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι έχει προμηθεύσει drones ή πυραύλους. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί να επιβεβαιώσει ότι έχει λάβει ιρανικούς πυραύλους, αλλά έχει αναγνωρίσει ότι η συνεργασία του με το Ιράν περιλαμβάνει «τους πιο ευαίσθητους τομείς».

Το Κρεμλίνο έχει επίσης παράσχει διπλωματική υποστήριξη στην Τεχεράνη, αλλά χρειάστηκε να εξισορροπήσει αυτή τη σχέση για να διατηρήσει τους δεσμούς του με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι εχθρικές χώρες στο Ιράν. Τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη αντιμετώπισαν πρόσφατα σημαντικό πλήγμα στην περιοχή με την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.