Είναι ενδεικτικό ότι η επόμενη mega επένδυση της εταιρείας πρόκειται να ανακοινωθεί σε περίπου ένα μήνα από τώρα. Επίσης, πολλά από τα σχέδια που έχει στα σκαριά θα «κλειδώσουν» μέσα στο 2025.
Οι επενδύσεις αυτές θα περιλαμβάνουν και τον Τομέα της Μεταλλουργίας. Ωστόσο, με βάση όλες τις ενδείξεις, δεν θα περιορίζονται αποκλειστικά σε αυτόν. Σε κάθε περίπτωση, κοινός παρονομαστής και των επόμενων σχεδίων της επιχείρησης είναι πως θα ενισχύουν τη διεθνοποίηση της Metlen, διευρύνοντας το «αποτύπωμα» που έχει στις παγκόσμιες αγορές με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.
Εγχώριες επενδύσεις με διεθνές προφίλ
Απόλυτα διεθνές πρόσημο είχε και η επένδυση της Metlen στο γάλλιο, καθώς η παραγωγή που θα γίνεται από το «Αλουμίνιο της Ελλάδας» απευθύνεται κυριολεκτικά σε όλο τον πλανήτη. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σπάνιο μέταλλο αποτελεί απαραίτητη πρώτη ύλη για μία σειρά κρίσιμων εφαρμογών IT και «πράσινων» τεχνολογιών, για την κατασκευή LED, υπολογιστών και τρανσίστορ, ειδικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, οπτικών ινών, ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και φωτοβολταϊκών πάνελ.
Μάλιστα, η κίνηση της Metlen έρχεται σε μία συγκυρία όπου η Κίνα (η οποία μονοπωλεί κατά 95% την παγκόσμια παραγωγή Γαλλίου) έχει διακόψει πλήρως τις εξαγωγές του κρίσιμου ορυκτού στην ΕΕ. Επομένως η παραγωγή της «Αλουμίνιο της Ελλάδας» -που θα φτάνει τους 50 τόνους ετησίως, ξεκινώντας από το 2027- θα μπορεί να καλύψει πλήρως τις ευρωπαϊκές ανάγκες.
Εκτός από την «είσοδο» στην παραγωγή γαλλίου, με την επένδυση η Metlen πρόκειται να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή βωξίτη (στους 2 εκατ. τόνους ετησίως) και αλουμίνας (από 865.000 τόνους σήμερα). Πρόκειται για δύο επίσης κρίσιμα ορυκτά, με την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου να έχει επίσης κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό.
Η λογική της εταιρείας είναι πως αν μία επιχειρηματική κίνηση γίνεται μεν στην Ελλάδα, ωστόσο αφορά ένα προϊόν που προορίζεται για διάθεση εκτός συνόρων, τότε πρόκειται για διεθνή επένδυση. Επομένως, και τα επόμενα σχέδιά της διαπνέονται από την ίδια φιλοσοφία.
Ανεξάρτητη κίνηση η εισαγωγή στο LSE
Αξίζει να σημειωθεί ότι επενδύσεις όπως η πρόσφατη για την παραγωγή γαλλίου (καθώς και για την αύξηση της παραγωγής βωξίτη και αλουμίνας) δεν πρέπει να συσχετίζονται με την επικείμενη εισαγωγή της Metlen στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία κατέθεσε στα μέσα Δεκεμβρίου αίτηση για κύρια εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), ενώ παράλληλα σκοπεύει να διατηρήσει μια δευτερεύουσα συμμετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2025. Το dual listing δεν θα επηρεάσει ούτε τον τρόπο λειτουργίας της Metlen, ούτε την κατανομή των asset της, ενώ αντίθετα ήρθε ως επιστέγασμα της ολοένα μεγαλύτερης διεθνούς δραστηριοποίησης της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι πριν από τη δρομολόγηση εισαγωγής στο LSE ήδη το 50% των εσόδων της εταιρείας προερχόταν από το εξωτερικό, όπως και οι πιστωτικές γραμμές της. Επομένως, η υλοποίηση νέων επενδύσεων με διεθνές «πρόσημο» αποτελεί ουσιαστικά συνέχιση της στρατηγικής που έχει χαράξει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια για ολοένα μεγαλύτερη επέκταση στις διεθνείς αγορές.
Η είσοδος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα λειτουργήσει βέβαια υποστηρικτικά στην εν λόγω στρατηγική, καθώς για παράδειγμα θα της επιτρέψει να αποκτήσει πρόσβαση σε επιπλέον ροές χρηματοδότησης. Επίσης, θα οδηγήσει σε πιο πιο δίκαιη αποτίμηση της μετοχής της εταιρείας, προς όφελος των μετόχων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Metlen έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθεί κάποια στιγμή στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της εταιρείας.
(από insider.gr)