Σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Χριστιανοδημοκράτη Μερτς, ο οικολόγος Χάμπεκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο που ελλοχεύει αν η ΕΕ καταστεί εκ νέου εξαρτώμενη από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων, αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ. Ο Χάμπεκ δεν δίστασε να συγκρίνει τον εκβιασμό του Ντόναλντ Τραμπ «αγοράστε περισσότερα καύσιμα ή υποστείτε δασμούς» με την αντίστοιχη πίεση που ασκούσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για το φυσικό αέριο. Εξάλλου, η Γερμανία ήταν ενδεχομένως η χώρα που επλήγη περισσότερο από τη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, με τις συνέπειες της να ταλανίζουν ακόμα τη γερμανική οικονομία.
Παράλληλα, ο Χάμπεκ αποκάλεσε «ιστορική αποτυχία» τη νέα αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, προειδοποιώντας πως η Ευρώπη δεν πρέπει να ακολουθήσει την ίδια πορεία. Αντιθέτως, η ανάπτυξη των πράσινων μορφών ενέργειας στο πλαίσιο της απανθρακοποιήσης είναι εκείνη που μπορεί να καταστήσει την ΕΕ ενεργειακή αυτόνομη. Πέραν αυτού, το φρένο που πάτησε ο Τραμπ σε όλες τις πράσινες πολιτικές εντός ΗΠΑ δίνει την ευκαιρία στην Ευρώπη να κλείσει την ψαλίδα που είχε ανοίξει η εφαρμογή του IRA επί διακυβέρνησης Μπάιντεν.
Τέλος, ο Χάμπεκ δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει μεν «να απλώσει το χέρι» στον Τραμπ προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος σε μία σειρά ζητημάτων, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν πρέπει να υιοθετήσουν μία υποχωρητική στάση. Μολονότι αυτή είναι μία στρατηγική που επιθυμούν να δουν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες ασχέτως πολιτικής προτίμησης, η ηγεσία της ΕΕ φαίνεται έτοιμη να υποκύψει στον Τραμπ χωρίς καμία αντίσταση. Για παράδειγμα, ακόμα και πριν το τελεσίγραφο Τραμπ, οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσαν να δηλώσουν πως η Ευρώπη πρέπει να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό LNG ώστε να αποφύγει τους δασμούς. Ταυτόχρονα, αρκετές ευρωπαϊκές ηγεσίες νιώθουν ήδη “ανεπιθύμητες” στην Ουάσιγκτον, καθώς πέρα από την Τζόρτζια Μελόνι, κανείς άλλος δεν προσκλήθηκε στην ορκωμοσία Τραμπ.