Την τελευταία δεκαετία, τα κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance) έχουν αναδειχθεί ως ένα από τα εργαλεία κλειδιά στον χρηματοπιστωτικό και επιχειρηματικό κόσμο. Αρχικά χρησιμοποιούνταν κυρίως ως μέθοδος αξιολόγησης για την προσέλκυση κεφαλαίων από επενδυτές και οργανισμούς που αναζητούσαν βιώσιμες επενδυτικές ευκαιρίες. Ωστόσο, η δυναμική

των κριτηρίων ESG εξελίσσεται, και πλέον αποτελούν στρατηγικό παράγοντα δημιουργίας μακροπρόθεσμης αξίας για τις επιχειρήσεις.

Ο Ζαΐρης Γιώργος εργάζεται ως σύμβουλος με έδρα το Λουξεμβούργο και ειδικεύεται στη παροχή υπηρεσιών σε Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και Δημόσιους Φορείς σε θέματα αποτίμησης χαρτοφυλακίων και δανείων. Ο Μαθιουδάκης Γιώργος είναι οικονομικός σύμβουλος στον διεθνή εκδοτικό όμιλο MM Educational Group και διατηρεί οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση .

Πώς και γιατί, όμως, επήλθε αυτή η μετάβαση από την αξιολόγηση στη στρατηγική;

Βασικός πυλώνας αυτής της μετάβασης είναι ότι τόσο οι ελληνικές συστημικές τράπεζες όσο και οι κρατικοί & ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί φορείς, ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερο τα κριτήρια ESG στις αποφάσεις τους για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων κάθε μεγέθους.

Σήμερα, τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν αναπτύξει εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που εστιάζουν αποκλειστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη ενέργεια. Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που αξιοποιούνται πλήρως από μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας και όπου τα κριτήρια ESG διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εξασφάλιση τους και χρήση τους.

Στο άμεσο μέλλον, τα κριτήρια ESG αναμένεται να διαδραματίσουν ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη, όλες οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα υποχρεούνται να συμπληρώσουν το κοινό διατραπεζικό ερωτηματολόγιο που έχει αναπτυχθεί από τα τραπεζικά ιδρύματα. Το ερωτηματολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα αναλυτικό, καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα των κριτηρίων ESG. Παράλληλα, αντίστοιχα ερωτηματολόγια απαιτούνται και από τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

Η εν λόγω κινητοποίηση και όλες αυτές οι δομικές αλλαγές, μόνο τυχαίες δεν είναι. Πολύ σύντομα, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να υλοποιήσουν σημαντικές αλλαγές, προάγοντας ενεργά τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη οικονομία σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους. Οι εν λόγω αλλαγές πλέον, θα αντικατοπτρίζονται και θα ποσοτικοποιούνται με βάση τα κριτήρια ESG.

Η θετική αξιολόγηση στα κριτήρια ESG όχι μόνο θα ενισχύσει την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων σε φθηνότερα και πιο ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά θα τους δώσει και ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα διεκδικόντας πιο αποτελεσματική και οικονομική χρηματοδότηση από συστημικές τράπεζες, κρατικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Πώς, όμως, τα κριτήρια ESG συμβάλλουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στη δημιουργία αξίας για την επιχείρηση; Η απάντηση αυτή θα μπορούσε να γραφτεί σε βιβλίο, ωστόσο αξίζει να εστιάσουμε στους παρακάτω 3 βασικούς πυλώνες:

Βελτίωση της εταιρικής φήμης: Οι καταναλωτές και οι επενδυτές αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τη σημασία της βιωσιμότητας, επιβραβεύοντας εταιρείες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους.

Μείωση κινδύνων: Τα κριτήρια ESG παρέχουν ένα πλαίσιο για τη διαχείριση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών κινδύνων, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ενίσχυση οικονομικών επιδόσεων: Έρευνες δείχνουν ότι οι εταιρείες με ισχυρές επιδόσεις ESG τείνουν να επιτυγχάνουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Η μετατροπή των ESG σε στρατηγικό παράγοντα αξίας δεν είναι απλώς μια τάση. Αντικατοπτρίζει τη μετάβαση σε ένα μακροπρόθεσμο και καλά δομημένο επιχειρηματικό μοντέλο που επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα και την ευθύνη απέναντι στους κοινωνικούς εταίρους και το περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις που ενσωματώνουν τα κριτήρια ESG στη στρατηγική τους δεν δημιουργούν μόνο θετικές επιπτώσεις στον πλανήτη και την κοινωνία, αλλά εξασφαλίζουν και τη μακροπρόθεσμη επιτυχία των οργανισμών τους.

euractiv.gr