Οι πρόωρες εθνικές εκλογές του Φεβρουαρίου δυνητικά θα αποτελούσαν ευκαιρία για μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με τη θεραπεία των παθογενειών της Γερμανίας, αλλά οι τολμηρές παρεμβάσεις που απαιτούνται δεν αποτελούν μέρος των εκλογικών σχεδίων των κομμάτων. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η χώρα θα αναπτυχθεί 5% την προσεχή πενταετία, πολύ κάτω του μέσου όρου 8% της Ε.Ε. Η βιομηχανία της δεν έχει πλέον πρόσβαση σε φθηνό ρωσικό αέριο και τώρα αντιμετωπίζει μια νέα απειλή, τους εμπορικούς πολέμους που πιθανόν θα εκκινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ολα αυτά έχουν σημασία, εφόσον στη Γερμανία η βιομηχανία αντιστοιχεί σχεδόν στο 20% του ΑΕΠ. Η δε αυτοκινητοβιομηχανία, η ραχοκοκαλιά της χώρας, εμφανίζει μείωση παραγωγής από το 2018. Το 2023 τα εργοστάσια παρήγαγαν ισάριθμα οχήματα με το 1985 και οι εξαγωγές βρίσκονται στο επίπεδο του 1998.
Αυτή τη στιγμή η χώρα, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να χρηματοδοτήσει δράσεις για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, την πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών. Πρόσφατη μελέτη υπολογίζει σε σχεδόν 600 δισ. ευρώ τις δημόσιες επενδύσεις που χρειάζεται την προσεχή δεκαετία η Γερμανία, ήτοι σχεδόν 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, άνευ αμυντικών δαπανών. Η χώρα ξοδεύει ήδη το 2% του ΑΕΠ για την άμυνά της χάρη στο ταμείο των 100 δισ. ευρώ. Η πρόκληση της μελλοντικής κυβέρνησης είναι σαφής: να εξεύρει περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ, ή 140 δισ. ευρώ ετησίως, όταν η προεκλογική εκστρατεία βρίθει υποσχέσεων για δαπάνες και φοροελαφρύνσεις.
Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες αναγνωρίζουν ότι πρέπει να χαλαρώσουν τον συνταγματικό περιορισμό της αύξησης του κρατικού δανεισμού, αλλά δεν έδειξαν την αντίθεσή τους κατά την τριετή θητεία τους. Γερμανοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι, σε αντίθεση με την περίοδο μετά την επανένωση των δύο τμημάτων της χώρας το 1990, αυτή δεν θεωρείται «η ασθενής της Ευρώπης». Η ανεργία επηρεάζει μόνο το 3,4% του πληθυσμού έναντι του 5,9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό αποτυπώνει τα τραγικά δημογραφικά της χώρας και τις ελλείψεις της. Η Γερμανία χρειάζεται περίπου 288.000 εξειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό ετησίως μέχρι το 2040, διαφορετικά το εργατικό δυναμικό της θα μειωθεί 10%, σύμφωνα με το Ιδρυμα Μπέρτελσμαν. Οι πολιτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να στηρίξουν τη μετανάστευση, αλλά η άνοδος του ακροδεξιού και αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ώθησε Συντηρητικούς και Σοσιαλδημοκράτες να ακολουθήσουν αυστηρή στάση σχετικά με το άσυλο, την ιθαγένεια και τα προνοιακά επιδόματα.
(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)