Handelsblatt: H Ελλάδα Μπορεί να Καλύψει τις Ανάγκες της Ευρώπης σε Γάλλιο – Το Project της Metlen

Handelsblatt: H Ελλάδα Μπορεί να Καλύψει τις Ανάγκες της Ευρώπης σε Γάλλιο – Το Project της Metlen
επιμέλεια: Ναταλία Δανδόλου
Τετ, 22 Ιανουαρίου 2025 - 18:11

H γερμανική εφημερίδα Handelsblatt κάνει εκτενή αναφορά στη νέα επένδυση της Metlen στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας

«Η ελληνική εταιρεία Metlen Energy & Metals SA επενδύει 295,5 εκατ. ευρώ στην πρώτη γραμμή παραγωγής γαλλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την εταιρεία, η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2027 και να αντικαταστήσει πλήρως τις εισαγωγές γαλλίου στην Ευρώπη από το 2028». Με αυτά τα λόγια ξεκινά η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt εκτενές της άρθρο, αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Metlen, επικαλούμενη τις δηλώσεις του CEO και βασικού μετόχου της εταιρείας, Ευάγγελου Μυτιληναίου, την περασμένη εβδομάδα κατά την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου: «Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε την αυτάρκεια της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες και στηρίζουμε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το «πολύτιμο μέταλλο» βρίσκεται σε smartphone, LED και τσιπ υπολογιστών, ενώ οι ενώσεις του γαλλίου είναι ιδιαίτερα απαραίτητες στην τεχνολογία 5G. Επισημαίνει μάλιστα, ότι  μέχρι στιγμής, οι χώρες της ΕΕ καλύπτουν τις περισσότερες από τις ανάγκες τους από την Κίνα. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Eurostat, το 2023 προμηθεύονταν το 79% του γαλλίου από την Κίνα, το 13% από τη Ρωσία και το 5% από τον Καναδά.

Στις ακτές της Βοιωτίας, η Metlen λειτουργεί ορυχεία βωξίτη και μονάδα παραγωγής αλουμινίου. «Η εισηγμένη οικογενειακή επιχείρηση είναι ο μόνος παραγωγός βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη που είναι εμπλέκεται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού. Αυτό καθιστά το Metlen ιδανική για την παραγωγή γαλλίου, ειδικά επειδή ο βωξίτης που εξορύσσεται στη Βοιωτία είναι σχετικά πλούσιος σε γάλλιο», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Οι δράσεις της Metlen

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Metlen, πρώην Mytilineos Holdings, δραστηριοποιείται στη μεταλλουργία καθώς και στην κατασκευή εργοστασίων και οχημάτων σε περισσότερες από 30 χώρες και κατασκευάζει και εκμεταλλεύεται σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και έργα υποδομής. Ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, την Protergia. Η Metlen πραγματοποίησε πωλήσεις 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023 και ανέφερε κέρδη προ φόρων (EBITDA) ύψους 1,01 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει ο συντάκτης.

Με την επένδυση τώρα να έχει αποφασιστεί, η εταιρεία θέλει να αυξήσει την παραγωγή βωξίτη σε δύο εκατομμύρια τόνους ετησίως και την παραγωγή αλουμίνας σε 1,26 εκατομμύρια τόνους. Η εταιρεία εκτιμά ότι αυτό θα επιτρέψει την εξαγωγή γαλλίου ύψους 50 μετρικών τόνων ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί με το σύνολο των εισαγωγών γαλλίου της ΕΕ το 2022.

Η Handelsblatt για την κυριαρχία της Κίνας στη αγορά

Μόλις το 2010, η παγκόσμια αγορά γαλλίου προμηθεύονταν εξίσου από τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, την Κίνα και την Ευρώπη. Στη συνέχεια, η Κίνα επέκτεινε μαζικά τις παραγωγικές της ικανότητες. Αυτό οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών της παγκόσμιας αγοράς τη δεκαετία του 2010, οι οποίες ήταν προσωρινά χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής.

Όπως εξηγεί η Handelsblatt, με τις τιμές ντάμπινγκ, η Κίνα απώθησε σχεδόν όλους τους άλλους παραγωγούς γαλλίου από την αγορά. Οι Κινέζοι κατασκευαστές κυριαρχούν πλέον στην παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, περισσότερο από το 98% της παγκόσμιας παραγωγής γαλλίου προήλθε από την Κίνα το 2023.

Το 2023, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει ελέγχους εξαγωγών για το γερμάνιο και το γάλλιο. Αυτή ήταν η απάντηση της κινεζικής ηγεσίας στην απαγόρευση των δυτικών για τις εξαγωγές μικροτσίπ. Οι εξαγωγείς γαλλίου έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για ειδικές άδειες.

Επειδή οι διαδικασίες έγκρισης καθυστερούσαν, πρακτικά δεν υπήρχαν εξαγωγές το καλοκαίρι του 2023. Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές γαλλίου στην ΕΕ μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε λιγότερους από 25 μετρικούς τόνους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η Κίνα εξάγει ξανά γάλλιο από τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά η εξάρτηση παραμένει. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας.

Η Handelsblatt για τις ευκαιρίες και τους κινδύνους

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές γαλλίου στον κόσμο εδρεύει στη Σαξονία: η Freiberger Compound Materials παράγει wafers για μικροτσίπ. Μία από τις πιο σημαντικές χρήσεις του γαλλίου είναι στη βιομηχανία ημιαγωγών. Σε διάφορες ενώσεις και κράματα με άλλα μέταλλα, χρησιμοποιείται για την κατασκευή LED, λέιζερ και τρανζίστορ υψηλής συχνότητας. Ένας άλλος τομέας εφαρμογής είναι η ιατρική διάγνωση.

Οι ειδικοί στις πρώτες ύλες προβλέπουν μια αυξανόμενη ζήτηση για το μέλλον, ειδικά λόγω των μελλοντικών τεχνολογιών των φωτοβολταϊκών λεπτής μεμβράνης και των ηλεκτρονικών ειδών υψηλής συχνότητας. Η Metlen αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 8% ετησίως από 883 σε 1.393 τόνους έως το 2030 σε σύγκριση με το 2024.

Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για αύξηση της παραγωγής. Μέχρι σήμερα, λιγότερο από το 10% του γαλλίου που περιέχεται στον επεξεργασμένο βωξίτη εξάγεται παγκοσμίως. Η Metlen εκτελεί εδώ και αρκετά χρόνια πιλοτικό έργο εξόρυξης γαλλίου στον Άγιο Νικόλαο. Άρα η τεχνογνωσία υπάρχει, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

(από ot.gr)