Βαλκανικό Μέτωπο για Μείωση του Κόστους Ενέργειας στις Βιομηχανίες

Βαλκανικό Μέτωπο για Μείωση του Κόστους Ενέργειας στις Βιομηχανίες
της Χρύσας Λιάγγου
Πεμ, 23 Ιανουαρίου 2025 - 18:00

Κοινή επιστολή των βιομηχανικών ενώσεων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας προς τους επιτρόπους Ανταγωνισμού και Ενέργειας

Το 2025 ξεκινάει με τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη διπλάσιες από αυτές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, τονίζουν οι βιομηχανικές ενώσεις των τριών βαλκανικών κρατών. 

Σε μία ακόμη παρέμβαση προς την Ε.Ε. για το υψηλό ενεργειακό κόστος προχώρησαν οι βιομηχανικές ενώσεις Ελλάδας (ΕΒΙΚΕΝ), Βουλγαρίας (ΒFIEC) και Ρουμανίας (ΑCCER). Με κοινή επιστολή τους προς τους νέους επιτρόπους Ανταγωνισμού Τερέζα Ριμπέρα και Ενέργειας ΝτανΓιόργκενσεν, οι τρεις βιομηχανικές ενώσεις ζητούν παράταση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης των βιομηχανιών (TCTF) για όλο το 2025, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης εάν χρειαστεί, καθώς, όπως επισημαίνουν, οι τιμές στις αγορές ηλεκτρισμού ειδικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2023 και σίγουρα είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες πριν από την κρίση.

Πρόκειται για μηχανισμό που είχε θεσπιστεί σε επίπεδο Ευρώπης και προέβλεπε, κατόπιν όρων και προϋποθέσεων, την επιδότηση επιλέξιμων βιομηχανιών έως και 50 ευρώ/MWh για όλο το 2023, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου. Στόχος του μέτρου ήταν να μετριαστούν τα βάρη που επωμίζεται η βιομηχανία από την ενεργειακή κρίση και πλήττουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση και την ανταγωνιστικότητά τους σε μια σειρά από κλάδους που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, όπως χαλυβουργίες, βιομηχανίες αλουμινίου, υαλουργίες, χαρτοποιίες κ.ά.

Στην επιστολή τους οι τρεις βιομηχανικοί σύνδεσμοι των Βαλκανίων σημειώνουν ότι το 2024 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για τη βιομηχανία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ και το 2025 ξεκινάει με τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διπλάσιες από αυτές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης.

«Αυτό εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα της περιοχής εν μέσω της συνεχιζόμενης πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής και των βιομηχανικών επιχειρήσεων», αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται ότι ειδικά στη Βουλγαρία έχουν ήδη παρατηρηθεί προσωρινές και μόνιμες παύσεις λειτουργίας των εγκαταστάσεων παραγωγής αυτοκινήτων, χαρτιού και σιδηρούχων μετάλλων, που είχαν μεγάλη σημασία για τις γεωγραφικές περιοχές όπου βρίσκονταν και οι οποίες είναι οι φτωχότερες περιοχές της βορειοδυτικής Βουλγαρίας. Επίσης, πολλές άλλες μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες έκλεισαν το 2024 με απώλειες και μείωση των παραγγελιών τους.

Οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι επικαλούνται στην επιστολή την ΕκθεσηΝτράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις αναφορές του στο ενεργειακό κόστος, αλλά και τις πρόσφατες παρεμβάσεις Ελλάδας και Γερμανίας προς την Ε.Ε. Αναφέρονται συγκεκριμένα στην επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και τα προβλήματα της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και στην επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της Ε.Ε. ο καγκελάριος της Γερμανίας ΟλαφΣολτς για να επισημάνει την ανάγκη διατήρησης των μέτρων αντιστάθμισης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες τουλάχιστον έως το 2030.

«Κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα

Βασικό «θεμέλιο» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας θεωρεί η πρόεδρος της Κομισιόν την ενέργεια και κυρίως τη μείωση των τιμών της. «Η ανταγωνιστικότητά μας εξαρτάται από την επιστροφή σε χαμηλές και σταθερές ενεργειακές τιμές», τόνισε χθες στην ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός. Κατά την ίδια, «η καθαρή ενέργεια αποτελεί τη μεσοπρόθεσμη απάντηση, καθώς είναι φθηνή, δημιουργεί καλές εγχώριες θέσεις εργασίας και ενισχύει την ενεργειακή μας ανεξαρτησία». Σε κάθε περίπτωση, η πρόεδρος της Κομισιόν προκρίνει άμεσες επενδύσεις «στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας επόμενης γενιάς», αλλά και «κινητοποίηση» περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων, ώστε να εκσυγχρονιστούν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και οι υποδομές αποθήκευσης. Το νέο σχέδιό της για την «ενεργειακή ένωση» της Ευρώπης αναμένεται να παρουσιαστεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")