«H δυστυχία αγαπάει τη συντροφιά», έλεγε ο Μεφιστοφελής στο θεατρικό του Κρίστοφερ Μάρλοου «Δρ Φάουστ», που γράφτηκε το 1604. Εκτοτε η φράση αυτή κατέστη παροιμιώδης. Και κάπως έτσι αισθάνθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες όταν στην πρώτη ομιλία του μετά την τελετή ορκωμοσίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρέλειψε να αναφερθεί έστω μία φορά στους συμμάχους

της Ουάσιγκτον, όπως κατά κανόνα συνέβαινε τα τελευταία εξήντα έξι χρόνια.

Ο κ. Τραμπ θεωρεί το ΝΑΤΟ έναν «απηρχαιωμένο» μηχανισμό και οικονομικά σκανδαλωδώς ασύμφορο για την Ουάσιγκτον. Τα διακινηθέντα από τους πολιτικούς του αντιπάλους περί προθέσεώς του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ δεν ευσταθούν, διότι μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει νομικώς αφ’ εαυτού τη δυνατότητα να αποφασίσει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, άξιο μνείας ότι από τις τριάντα δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, μόνον η Πολωνία και η Λετονία δαπανούν για την άμυνα ποσοστό του ΑΕΠ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ. Και επιπλέον, δεν είναι πρωτοφανής η απαίτηση του κ. Τραμπ. Στις 29 Νοεμβρίου 1979, στη σύνοδο κορυφής στο Δουβλίνο, η Θάτσερ, διαμαρτυρόμενη για την υπερβολική συνεισφορά της Βρετανίας στο ταμείο της ΕΟΚ, προέβαλε εκείνο το περίφημο: «Θέλω πίσω τα λεφτά μου». Απόλυτη αντιστοιχία δεν υπάρχει, αλλά η συνήχηση είναι σαφής.

Πέραν αυτών, η αμερικανική συνεισφορά των ΗΠΑ υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία ανήλθε έως το τέλος του Αυγούστου 2024 σε 61,1 δισ. δολάρια. Με άλλα λόγια, συνεισέφεραν 10 δισ. περισσότερα από όσα συνολικώς οι υπόλοιπες εννέα χώρες του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων των Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας.

Ο κ. Τραμπ είχε κατ’ επανάληψιν υποστηρίξει ότι εάν ήταν πρόεδρος, ο ρωσοουκρανικός πόλεμος δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Εξ ου και δεν απέστειλε πρόσκληση στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του, ούτε αναφέρθηκε κατά την πρώτη ομιλία του στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ που ακολούθησαν αδιαμαρτύρητα τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ενεπλάκησαν στον πόλεμο με τη Ρωσία θα συνταχθούν με την πολιτική του κ. Τραμπ, που θα διαπραγματευθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν το τέλος του πολέμου. Ενα εγχείρημα δυσχερέστατο, το οποίο δεν θα ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα.

Από kathimerini.gr