Η εγκληματική εισβολή της ΧΑΜΑΣ στο Ισραήλ με 1700 φόνους πολιτών κι ομήρων, τους οποίους μάλιστα κακοποίησαν οι Παλαιστίνιοι προτού τους δολοφονήσουν, διέλυσε κάθε ελπίδα ειρηνικής συνύπαρξης Εβραίων και Μουσουλμάνων στη Γη της Επαγγελίας. Οι αντιπρόσωποι του θεοκρατικού Ιράν στον Λίβανο, οι Χετζμπολάχ, υπέστησαν μία άνευ προηγουμένου ήττα επί του πεδίου. Οι Αλαουίτες ανετράπησαν έπειτα από μία 60ετία εξουσίας στην Συρία. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατέφυγαν στην Τουρκία κι η λεγομένη «Αραβική άνοιξη» κατέληξε σ’ ένα παρατεταμένο χειμώνα για τους λαούς του Ισλάμ.
Το τέλος της εποχής της αμύνης για το Ισραήλ έφερε το κράτος του πιο κοντά με την Ελλάδα και την Κύπρο απ’ ό ,τι στο παρελθόν και το αποξένωσε από τη δυτική κοινή γνώμη με εξαίρεση των Ηνωμένων Πολιτειών κι ίσως της Γαλλίας. Μοναχικό απέμεινα το Ισραήλ κι ανακάλυψε ότι οι μόνοι που δεν το εχθρεύονται είναι οι Ελληνες κι οι Ελληνοκύπριοι. Προχώρησε έτσι διστακτικά στην πρώτη «συμμαχία» μαζί τους, στον ενεργειακό τομέα.
Ακολουθούν οι συνεργασίες στο αμυντικό τομέα, όπου η τεχνολογική υπεροχή του Ισραήλ είναι πολύτιμη όπως κι ο τεράστιος εναέριος χώρος της Ελλάδος που έδωσε την ευκαιρία στην Ισραηλινή αεροπορία να δοκιμάσει τον απ’ αέρος ανεφοδιασμό των μαχητικών της που επέδραμαν στις εγκαταστάσεις του Ιράν παραγωγής εκρηκτικών για πυρηνικά όπλα.
Η επίσκεψη για πρώτη φορά του Προέδρου του Ισραήλ Χέρτσογκ, στην Κύπρο είχε ιστορική σημασία. Μία αμοιβαία συμπαράσταση Κύπρου και Ελλάδος με το Ισραήλ είναι ορατή ιδίως εάν ο Πρόεδρος Τράμπ διαλύσει το φιλότουρκο ΝΑΤΟ κι οι Τουρκικές απειλές στην Κύπρο πραγματοποιηθούν.
Το γεν νύν έχον, αξιοποιήσιμη είναι η εχθροπάθεια του Ερντογάν προς το Ισραήλ. Αυτή κατατάσσει την Τουρκία, για πρώτη φορά από το 1947 (έτος ιδρύσεως του Ισραήλ) στους φανατικούς εχθρούς του. Μεταβάλλει τους Κούρδους σε συμμάχους του Ισραήλ και τον ανταγωνισμό Τουρκίας με το Ιράν, για το ποίος θα είναι ο προστάτης του Ισλάμ αποκτά γεωπολιτική αξία.
Πάντα ταύτα εξυπηρετούν την Ελληνική υπόθεση που δεν είναι άλλη παρά η εξασφάλιση των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της Ελλάδος και προωθεί την επανένωση της Κύπρου. Αμφότερα αλληλένδετα , επιτυγχάνονται δια της προβολής ισχύος κατόπιν της Ελληνοϊσραηλινής συνεννοήσεως. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλάβει το μάταιο της πολιτικής ραγιαδισμού απέναντι στην νεοθωμανική Τουρκία , θα αναζητήσει φίλους όχι εκεί που διατηρεί εύθραυστες φιλίες, όπως στην Αίγυπτο, Λίβανο , Ιορδανία , Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία αλλά στους Ισραηλίτες , Αρμενίους και Κούρδους. Η ένταξή της Σερβίας στη ΕΕ ψάχνει γι’ ανάδοχο, ρόλο που ταιριάζει στην Ελλάδα.
Βραδεία αλλά αισθητή μεταβολή του αμυντικού δόγματος της χώρας μας που επιχειρεί προσεκτικά ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Δένδιας, με αναδιοργάνωση του Ελληνικού στρατού , εμπλουτισμού του Πολεμικού Ναυτικού με «πλατφόρμες» διεξαγωγής αεροναυτικού πολέμου και εγκατάσταση πυραύλων μακράς ακτίνας δράσεως στα νησιά του Αιγαίου , εναρμονίζεται με νέες συμμαχίες. Το κλείσιμο όλων των φιλο-ισλαμικών κέντρων στην χώρα φέρει το Ισραήλ πλησιέστερα στις Ελληνικές αμυντικές ανάγκες. Όσον το Ισραήλ αντικαθιστά την αποτροπή με προληπτική προειδοποίηση των πολεμίων , τόσον επηρεάζει την στρατηγική ασφαλείας της Ελλάδος ευνοϊκώς.
Αν η αυτοσυγκράτηση δεν ωφέλησε το Ισραήλ απέναντι σε δυνάμεις που απεργάζονται τον όλεθρο του, γιατί τότε να εξασφαλίζει τα δικαιώματα της Ελλάδος απ’ εκείνους που αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία στην Θράκη, τα Δωδεκάνησα, στο Αιγαίον και στην θάλασσα της Λυκίας (Καστελλόριζο) που τα καθορίζουν διεθνείς συνθήκες;
Προληπτική δράση δεν σημαίνει μόνο έγκαιρη αντίδραση αλλά συνεχή αντιπαράθεση με τον Τουρκικό αναθεωρητισμό όπου επιχειρεί να ανασύστασή την Οθωμανική αυτοκρατορία. Καταπάτηση της Αγιάσοφιάς και της Ι.Μ. της Χώρας να συνεπιφέρει κλείσιμο όλων των Ισλαμικών τεμένων στην Ελλάδα. Ιταμές προσβολές εις βάρος των Ελλήνων μουσουλμάνων , σφράγισμα του Τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Παραβίαση των θαλασσίων και εναερίων συνόρων της χώρας , αναστολή της αντι-Σένγκεν βίζας των γειτόνων . Τit for Τat που λέγουν οι Αγγλοσάξωνες και μία νέα, φιλική πολιτική προς την Ρωσία τώρα πού η Αμερική το επιτρέπει.