Γερμανία: Οι Εταιρείες Δικτύων Ηλεκτρισμού Ζητούν Μεγαλύτερα Περιθώρια Κέρδους για να Μπορούν να Χρηματοδοτήσουν την Πράσινη Μετάβαση

Γερμανία: Οι Εταιρείες Δικτύων Ηλεκτρισμού Ζητούν Μεγαλύτερα Περιθώρια Κέρδους για να Μπορούν να Χρηματοδοτήσουν την Πράσινη Μετάβαση
energia.gr
Παρ, 24 Ιανουαρίου 2025 - 14:14

Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας θα χρειαστούν η εθνική ρυθμιστική αρχή να αυξήσει το ανώτατο όριο στις αποδόσεις τους στις δαπάνες υποδομής όταν θέσει νέα όρια το 2029, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την επέκταση του δικτύου και να προσελκύσουν επενδυτές

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δικτύου Amprion, μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο του Handelsblatt Energy Summit. Ειδικότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Κριστόφ Μύλλερ, ανέφερε ότι η Amprion, η οποία ανήκει κατά 25% στην εταιρεία κοινής ωφελείας RWE, επιθυμεί η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας να εξετάσει το αίτημά της σχετικά με τις αποφάσεις της για την επόμενη πενταετή ρυθμιστική περίοδο, οι οποίες αναμένεται να εκδοθούν αργότερα φέτος.

«Οι γερμανικές αποδόσεις μετοχικού κεφαλαίου για τα δίκτυα μεταφοράς δεν μπορεί να συμβαδίσει με τον διεθνή ανταγωνισμό», είπε.

Η ομοσπονδιακή γερμανική ρυθμιστική αρχή, Bundesnetzagentur, επιτρέπει επί του παρόντος ποσοστά διαγραφής απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 7% για νέες υποδομές και 5% για υφιστάμενες υποδομές προ φόρων. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 7% και 9%, σύμφωνα με τις εκθέσεις των αναλυτών.

«Εάν δεν αλλάξει τίποτα, θα αντιμετωπίσουμε, ως διαχειριστής συστήματος μεταφοράς, μεγάλες προκλήσεις στη χρηματοδότηση των έργων των επόμενων ετών», πρόσθεσε.

Η Amprion και άλλες τρεις εταιρείες του κλάδου στη Γερμανία πρέπει να λειτουργούν εντός του ρυθμιστικού πλαισίου, ενώ σχεδιάζουν δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ σε δίκτυα και εξοπλισμό ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να συμβάλλουν στην απορρόφηση του αυξανόμενου μεριδίου ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, κάτι που απαιτεί εξελιγμένες υποδομές.

Το δίκτυό τους πρέπει να προσπελάσει εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας και να μεταφέρει την παραγωγή τους, συχνά μέσω ακριβών υπόγειων καλωδίων, που αντιμετωπίζουν λιγότερες αντιδράσεις από το κοινό σε σχέση με τις υπέργειες γραμμές μεταφοράς. Το δίκτυο μήκους 11.000 χλμ. της Amprion στη Γερμανία είναι το δεύτερο σε μήκος μετά από αυτό της TenneT, ενώ τα άλλα δύο ανήκουν στις εταιρείες 50Hertz και TransnetBW.

Σε ένα μοντέλο χρέωσης, που κατανέμει το κόστος μεταξύ των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, ό,τι έχει επενδυθεί επιστρέφει στους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου μέσω αποσβέσεων για 40 χρόνια και οι τόκοι καταβάλλονται στο κεφάλαιο που εξακολουθεί να είναι δεσμευμένο μέσω των τελών πρόσβασης στο δίκτυο, τα οποία τελικά χρηματοδοτούνται από το τελικούς καταναλωτές.

Η Amprion σχεδιάζει να επενδύσει 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ (28,60 δισεκατομμύρια δολάρια) την τρέχουσα πενταετία έως το 2028, για παράδειγμα σε πλατφόρμες για τη σύνδεση υπεράκτιων ανεμογεννητριών και καλωδίων από τη Βόρεια Θάλασσα στη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ στα δυτικά της Γερμανίας.

Οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου φοβούνται ότι η ρυθμιστική αρχή μπορεί να μην θεσπίσει τα επίπεδα που επιθυμούν, λόγω της βούλησής της να κρατήσει χαμηλά το κόστος του δικτύου για τους καταναλωτές, οι οποίοι επιβαρύνονται σχετικά μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να επιδεινώσει τις συνθήκες εξωτερικής χρηματοδότησης και να θέσει σε κίνδυνο τις οικονομικές αξιολογήσεις τους, τόνισε ο Κριστόφ Μύλλερ.