Πέρα από τον πόλεμο σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, την αλματώδη αύξηση των πρώτων υλών και την πίεση από τα επιτόκια, η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο φαίνεται να εγκυμονεί κινδύνους για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει δημόσια πως προτίθεται να επιβάλλει δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από την Ευρώπη και όχι μόνο, τη στιγμή που χώρες με ισχυρές οικονομίες ταλανίζονται, όπως η Γερμανία.
Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν με την ίδια ένταση και επιμονή την προσπάθεια επέκτασης εκτός των συνόρων της χώρας. Με αιχμή την καινοτομία και την ποιότητα, στοιχεία που διακρίνουν διαχρονικά τα madeinGreeceπροϊόντα και ειδικά τα τρόφιμα επιδιώκουν να μεγαλώσουν το αποτύπωμά τους στις υφιστάμενες αγορές αλλά και σε νέες, όπου παρουσιάζονται ευκαιρίες ανάπτυξης.
Πρόκειται για ένα μονοπάτι που δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα. Το αντίθετο, κρύβει αρκετές παγίδες και υψηλό βαθμό δυσκολίας. Αυτές σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τους συντελεστές του κόστους παραγωγής. Και ειδικά την ενέργεια, η οποία παραμένει αγκάθι για ενεργοβόρες και μη μονάδες.
Στον αντίποδα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την τόνωση της χρηματοδότησης αλλά και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την τόνωση της εξωστρέφειας έχει αποδώσει καρπούς προς όφελος όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς τη συμβολή των Εξαγωγών στην απασχόληση και στη διατήρηση πολύτιμων θέσεων εργασίας. Μπορούν ακόμη να αποτελέσουν ανάχωμα στο brain drain αλλά και καταλύτης για τον επαναπατρισμό υψηλής εξειδίκευσης εργαζομένων, οι οποίοι επέλεξαν να αναζητήσουν την εργασιακή τους τύχη σε άλλη χώρα του εξωτερικού στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας.
Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε ανοδική τροχιά. Τα δύσκολα, όπως όλα δείχνουν και πιστοποιούν διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, αποτελούν παρελθόν. Παρά τις αντιξοότητες η ελληνική οικονομία μπορεί με τις κατάλληλες κινήσεις να βελτιώσει περαιτέρω το ΑΕΠ που παράγει σε ετήσια βάση και να κλείσει την ανοιχτή πληγή του εμπορικού ελλείμματος.
Πρόκειται για διαχρονικό ζητούμενο που ζητά λύση. Η τόνωση της εγχώριας παραγωγικής βάσης οφείλει να μπει ψηλά στις προτεραιότητες. Είναι ανάγκη να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι επενδύσεις που αφορούν στη λειτουργία νέων μονάδων παραγωγής. Πόροι υπάρχουν. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένας gamechangerπου μπορεί και μετασχηματίζει τον παραγωγικό ιστό, καθιστώντας τον – και αυτό είναι το στοίχημα- ανταγωνιστικό. Η εξωστρέφεια άλλωστε αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας.
Οι καιροί ου μενετοί…
*Η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη είναι επίτιμη πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων
(από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»)