Παρουσιάζοντας το διεθνές όραμά του, ο Τραμπ εμφάνισε μία Αμερική έτοιμη να ανταμείψει φίλους, αλλά και να τιμωρήσει όσους δεν αποδέχονται την πολιτική και οικονομική «pax americana». Επέκρινε την Ε.Ε. για τα εμπόδια που -όπως υποστήριξε- βάζει στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς (Apple, Alphabet, Google και Meta), ενώ ζήτησε από ΟΠΕΚ και Σαουδική Αραβία να ρίξουν τις τιμές.
Μάλιστα, η αγορά πετρελαίου ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα Τραμπ, με το μπρεντ να υποχωρεί κατά 73 σεντς, 0,92%, στα 78,27 δολάρια το βαρέλι.
Με καρότο «τη χαμηλότερη φορολογία στον κόσμο» και μαστίγιο «την επιβολή δασμών», ο νέος Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε από το Νταβός τις επιχειρήσεις στον κόσμο να επενδύσουν στη «χρυσή εποχή» της Αμερικής που μόλις έχει αρχίσει.
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο νέος πρόεδρος τόνισε πως οι προσπάθειες ειρήνευσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι σε εξέλιξη και ελπιδοφόρες. Δεν παρέλειψε επίσης να επαναλάβει το αίτημα για αύξηση των αμυντικών δαπανών από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ.
Παράλληλα είπε πως θα ζητήσει να μειωθούν τα επιτόκια και οι τιμές του πετρελαίου. «Θα ζητήσω να μειωθούν άμεσα τα επιτόκια. Και παρομοίως πρέπει να πέσουν σε όλο τον κόσμο».
«Το μήνυμά μου προς όλες τις επιχειρήσεις στον κόσμο είναι πολύ απλό» τόνισε ο Τραμπ, μιλώντας χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός μέσω βίντεο. «Ελάτε να φτιάξετε τα προϊόντα σας στην Αμερική και θα σας δώσουμε από τους χαμηλότερους φόρους οποιασδήποτε χώρας στον πλανήτη. Τους μειώνουμε πολύ ουσιαστικά, ακόμη και από τις αρχικές φορολογικές περικοπές Τραμπ» ανέφερε.
Μετά το καρότο της χαμηλής φορολόγησης, ήρθε όμως και το μαστίγιο. «Αλλά, αν δεν φτιάχνετε το προϊόν σας στην Αμερική, που είναι το προνόμιό σας, τότε πολύ απλά θα πρέπει να πληρώσετε δασμό, διαφορετικά ποσά, αλλά έναν δασμό που θα κατευθύνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ακόμη και τρισεκατομμύρια δολάρια στο ταμείο μας για την ενίσχυση της οικονομίας μας και την αποπληρωμή του χρέους».
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε: «Οι προσπάθειές μας για την εξασφάλιση της ειρήνης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη και ελπιδοφόρες. Είναι σημαντικό να επιτευχθεί. Πρόκειται για ένα απόλυτο πεδίο σκοτωμών. Εκατομμύρια στρατιώτες σκοτώνονται».
Στην ομιλία του, η οποία κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο από την ημέρα της ορκωμοσίας, ο Τραμπ ζήτησε από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν το 5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.
«Θα ζητήσω από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, κάτι που έπρεπε προ πολλού να είχε γίνει» είπε. «Ήταν μόλις στο 2% και οι περισσότερες χώρες δεν πλήρωναν έως ότου ήλθα εγώ».
Ο Τραμπ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας για μία ακόμη φορά πως με την εκλογή του άρχισε «η χρυσή εποχή της Αμερικής». Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνησή του ξεκίνησε την «επανάσταση της κοινής λογικής» και ότι προβαίνει σε μια πλειάδα υποσχέσεων που θα κάνουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο ευρύτερα «πλουσιότερο» και πιο «ειρηνικό» χάρη στην προεδρία του.
Υποστήριξε πως κληρονόμησε «αποτυχημένες πολιτικές» και «οικονομικό χάος», επέκρινε τις ελλειμματικές δαπάνες, τις ρυθμίσεις και τους «κρυφούς φόρους».
«Ξέφυγαν οι τιμές»
Είπε ακόμη ότι οι τιμές «έχουν ξεφύγει» και ότι ο Μπάιντεν «έχασε τον έλεγχο» της οικονομίας, τονίζοντας πως αναλαμβάνει δράση για να ανατρέψει τις πολιτικές της «ριζοσπαστικής αριστεράς». Ισχυρίστηκε μάλιστα ψευδώς πως οι ΗΠΑ είχαν «πληθωρισμό- ρεκόρ» κατά τη διακυβέρνηση Μπάιντεν.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφθασε όντως στο υψηλό 40 ετών τον Ιούνιο του 2022, στο 9,1%, ωστόσο το ποσοστό αυτό απέχει από το ρεκόρ του 23,7% του 1920, επισημαίνει το CNN. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο πληθωρισμός ανήλθε τον Δεκέμβριο στο 2,9%.
Στην ομιλία του ισχυρίστηκε πως «η οικονομική εμπιστοσύνη καλπάζει» τώρα στην Αμερική, λέγοντας πως πολλές επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει σχέδια για επενδύσεις «δισεκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων» στην οικονομία της χώρας.
Έκανε μάλιστα αναφορά στις πληροφορίες πως η Σαουδική Αραβία σκέπτεται να επενδύσει δισεκατομμύρια στη χώρα, ζητώντας από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να τις κάνει τρισεκατομμύρια δολάρια.
Μίλησε για «ξεκλείδωμα του υγρού χρυσού που βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας», αναφερόμενος στην κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης στην ενέργεια που κήρυξε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα.
ΑΙ και cryptos
Υποσχέθηκε να κάνει την Αμερική ηγέτιδα διεθνώς στην τεχνητή νοημοσύνη και τα κρυπτονομίσματα. Να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές φόρων και να καταργήσει τις ρυθμίσεις.
Εξέφρασε την «έκπληξή του» που η Σαουδική Αραβία δεν μείωσε τις τιμές του πετρελαίου, λέγοντας πως θα ζητήσει από το Ριάντ και τον ΟΠΕΚ να «ρίξουν το πετρελαϊκό κόστος».
Ισχυρίστηκε πως ο κόσμος είναι ευτυχής με την επιστροφή του στην εξουσία. «Υπάρχει ένα φως που λάμπει σε όλο τον κόσμο μετά τις εκλογές, ακόμα και οι χώρες που δεν είμαστε ιδιαίτερα φιλικές... είναι χαρούμενες επειδή βλέπουν» -όπως είπε- πόσο σπουδαίο θα είναι το μέλλον υπό την ηγεσία μας».
Συνέχισε λέγοντας πως η Αμερική είναι ξανά ελεύθερη χώρα. «Σώσαμε την ελευθερία του λόγου στην Αμερική» είπε, επαναλαμβάνοντας πως θα είναι «μία χώρα που θα βασίζεται στον γάμο», αναγνωρίζοντας δύο μόνο φύλα: αρσενικό και θηλυκό.
Τόνισε επίσης τις μεγάλες εκδηλώσεις που θα γίνουν επί των ημερών του, όπως η επέτειος των 250 ετών από την ίδρυση των ΗΠΑ το 2026. Οι ΗΠΑ φιλοξενούν το Παγκόσμιο Κύπελλο του χρόνου μαζί με το Μεξικό και τον Καναδά, ενώ το 2028 επιστρέφει στο Λος Άντζελες η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Μόλις ξεκινάμε» είπε, προσθέτοντας πως η χώρα του θα είναι μεγαλύτερη και πιο ισχυρή από ποτέ.
ΗΠΑ - Κίνα
Στις ερωτήσεις από εκπροσώπους της αμερικανικής επιχειρηματικής ελίτ, ο Τραμπ αναφέρθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
«Θέλουμε απλώς ίσους όρους ανταγωνισμού» είπε, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να εκμεταλλευτεί η Κίνα τις ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης πως η Κίνα μπορεί να βοηθήσει τις ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Έχουν μεγάλη δύναμη σε αυτήν την κατάσταση».
Πρόσθεσε ότι θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα για την αποπυρηνικοποίηση, λέγοντας ότι άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ήταν υπέρ της ιδέας.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")