Ελβετία, Γερμανία και Βέλγιο θα πληγούν περισσότερο από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αναφέρει έκθεση της Citigroup

Η επιβολή δασμών στην Ευρώπη δεν είναι στις πρώτες πολιτικές στις οποίες προχωράει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί υψηλή πιθανότητα το επόμενο διάστημα, όπως εκτιμά η Citigroup. Σ’ αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η Ελλάδα θα είναι η λιγότερο εκτεθειμένη χώρα της Ευρώπης, ενώ Ελβετία, Γερμανία και Βέλγιο αποτελούν τις τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση, και επομένως θα δεχτούν το μεγαλύτερο χτύπημα στην οικονομία τους από την επερχόμενη καταιγίδα δασμών Τραμπ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, μεταξύ των τεσσάρων τομέων πολιτικής που η ίδια προσδιορίζει ως πιο σημαντικούς για την Ευρώπη κατά τη δεύτερη θητεία Τραμπ, δηλαδή την ενέργεια, το εμπόριο, την ασφάλεια και τη δημοσιονομική πολιτική, μόνο ο πρώτος επηρεάστηκε άμεσα από την πρώτη παρτίδα εκτελεστικών εντολών του νέου προέδρου των ΗΠΑ με την άρση των περιορισμών στις γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αλάσκα. Αλλα μέτρα επικεντρώθηκαν κυρίως στη μετανάστευση.

Ωστόσο, σύμφωνα και με αναφορές, ο Τραμπ επανέλαβε την απειλή να επιβάλει δασμούς 25% στον Καναδά και στο Μεξικό από την 1η Φεβρουαρίου (οι οποίοι θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού των κατασκευαστών της Ε.Ε. στις ΗΠΑ), έως 100% στην Κίνα για την πώληση του TikTok και επίσης στην Ε.Ε. «αν δεν αγοράσουν περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο». Ζήτησε μια έρευνα για το εμπόριο μέχρι την 1η Απριλίου, αλλά είπε ότι «δεν ήταν ακόμη έτοιμος» για καθολικούς δασμούς.

Κατά τη Citi, οι πολιτικές που υποσχέθηκαν ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα επηρεάσουν την οικονομία των ΗΠΑ, την παγκόσμια οικονομία και την Ευρώπη μέσω ενός πολύπλοκου μείγματος σημαντικών σοκ προσφοράς και ζήτησης.

Η αυξημένη παραγωγή ενεργειακών εμπορευμάτων στις ΗΠΑ αποτελεί θετικό σοκ προσφοράς (χαμηλότερες τιμές, υψηλότερη ανάπτυξη) και για την Ευρώπη, κατ’ αρχάς, αν και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους ευρωπαϊκούς στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Το ότι ο Τραμπ δεν επέβαλε αμέσως δασμούς μπορεί να αποτελεί μια μικρή ανακούφιση, αλλά είναι απίθανο να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμιά διαταραχή στο εμπορικό μέτωπο, όπως επισημαίνει η Citi.

Η έκθεση στους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ ποικίλλει σημαντικά στην Ευρώπη, όπως τονίζει, με την Ελβετία να είναι πιο εκτεθειμένη σε σχέση με το ΑΕΠ της (5,4%) και ακολουθούν Βέλγιο με 3,6% και Γερμανία με 2,9%, ενώ οι περισσότερες χώρες της νότιας Ευρώπης είναι γενικά πολύ λιγότερο εκτεθειμένες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi, η Ελλάδα έχει τη μικρότερη έκθεση, μόλις στο 0,7% του ΑΕΠ της, δεδομένου ότι οι εξαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 0,9% του ΑΕΠ. Η αμερικανική τράπεζα στην ανάλυσή της, εκτός από το ποσοστό των εξαγωγών κάθε χώρας προς τις ΗΠΑ λαμβάνει υπόψη τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και την εγχώρια Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία στις εξαγωγές.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες του νότου, η έκθεση του ΑΕΠ της Ισπανίας διαμορφώνεται στο 1% και της Πορτογαλίας στο 1,4%, ενώ αρκετά υψηλότερα κινείται η έκθεση της Ιταλίας η οποία διαμορφώνεται στο 2,4%.

Για τη Γαλλία ο αντίκτυπος στην οικονομία της διαμορφώνεται στο 1,2% του ΑΕΠ, για την Αυστρία στο 2,2%, για την Ολλανδία στο 2,6% και για τη Δανία στο 1,8%.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")