Η πορτογαλική πάροχος ενέργειας διέθετε τέσσερις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα στην Ισπανία, το Los Barrios στη νότια επαρχία της Ανδαλουσίας και τα Soto 3, Abono I, και II στη βόρεια επαρχία της Αστούριας. Το 2023, η διοίκηση της εταιρείας είχε αιτηθεί από την ισπανική κυβέρνηση να κλείσει τα εργοστάσια, έχοντας διαφορετικά σχέδια για το καθένα. Η μονάδα Los Barrios θα μετατρεπόταν στο επίκεντρο μίας «πεδιάδας πράσινου υδρογόνου»— ένα σχέδιο που πλέον θεωρείται αβέβαιο— ενώ η Abono ΙΙ θα μετατραπεί σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο εντός του 2025.
Η αξιοποίηση των υπόλοιπων υποδομών ως data centers μοιάζει ως ιδανική εναλλακτική. Οι υποδομές αυτές είναι ήδη συνδεδεμένες στο δίκτυο, κάτι που τους δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των νέων ψηφιακών υποδομών που συχνά χρειάζονται χρόνια για να καταφέρουν να συνδεθούν. Παράλληλα, η Ιβηρική Χερσόνησος προσφέρει σχετικά φθηνότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χάρη σε μία σειρά παραγόντων. Η γεωμορφολογία της περιοχής εξασφαλίζει άφθονη πράσινη ενέργεια, η πρόσβαση σε λιμάνια του Ατλαντικού και της Μεσογείου σημαίνει τη λειτουργία τερματικών LNG, ενώ η εγγύτητα με την Αφρική επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από παραγωγούς της ηπείρου.
Πέραν αυτών, η θέση της Χερσονήσου στη Δυτική Ευρώπη τη βοηθά να λειτουργεί ως κόμβος για τα καλώδια μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Παράλληλα, η Ισπανία βρίσκεται αρκετά μακριά από περιοχές έντασης όπως η Βαλτική, όπου έχουν καταγραφεί επιθέσεις σε υποθαλάσσια καλώδια.
Τα πλεονεκτήματα αυτά πιθανότατα θα βοηθήσουν τα κράτη της Ιβηρικής να ηγηθούν στην κατασκευή ψηφιακών υποδομών μέσα στα επόμενα χρόνια, με μία πρόσφατη έκθεση της Aurora Energy Research να προβλέπει οκταπλασιασμό της ενεργειακής ζήτησης από data centers σε μία δεκαετία. Αν το στοίχημα της EDP πετύχει, τότε η περίπτωση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καθημερινά υποχωρεί στη νέα αρένα για την ανάπτυξη του ΑΙ.