ΔΕΗ: Ναι της Περιφέρειας για το Έργο  Αντλησιοταμίευσης στα Ορυχεία της Μεγαλόπολης

ΔΕΗ: Ναι της Περιφέρειας για το Έργο  Αντλησιοταμίευσης στα Ορυχεία της Μεγαλόπολης
της Μάχης Τράτσα
Δευ, 27 Ιανουαρίου 2025 - 08:00

Θετική γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ στα ορυχεία Μεγαλόπολης έδωσε την περασμένη εβδομάδα η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Πελοποννήσου.  Είχε προηγηθεί τον περασμένο Νοέμβριο το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης το οποίο είχε δώσει 

το «πράσινο φως» για το έργο. Πρόκειται για ένα από τα έργα αντλησιοταμίευσηςτης επιχείρησης τα οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα ορυχεία της ΔΕΗ στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, δηλαδή στην Αρκαδία και στη Δυτική Μακεδονία. Το εν λόγω έργο, μέγιστης ισχύος

έγχυσης 183 ΜW (μεγαβάτ) και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 181 MW είχε λάβει άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) το 2023.Η πάνω δεξαμενή του έργου θα κατασκευαστεί στην εξωτερική απόθεση του ορυχείου Χωρεμίου  και ως κάτω δεξαμενή θα λειτουργήσει, έπειτα από σχετική διαμόρφωση, το υπάρχον όρυγμα του ορυχείου Μαραθούσης. Ο σταθμός παραγωγής άντλησης θα διασυνδεθεί με την πάνω δεξαμενή με αγωγό που θα κατασκευαστεί στο ανατολικό τμήμα του ορύγματος του ορυχείου.  

Τα αντλησιοταμιευτικά της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ είχε υποβάλλει αίτηση για αντλησιοταμιευτικό έργο, ισχύος 227 MW, στο πλαίσιο του αδειοδοτικού κύκλου του περασμένου Απριλίου, το οποίο χωροθετείται στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης,  στον κύκλο των αιτήσεων για χορήγηση αδειών αποθήκευσης ενέργειας του Ιουνίου 2023, η επιχείρηση  είχε εξασφαλίσει τέσσερις άδειες, που μαζί με εκείνη που είχε για το ορυχείο της Καρδιάς και το  έργο  στο Νότιο Πεδίο ξεπερνούν συνολικά σε ισχύ τα 1.600 MW.

Οι δύο μεγαλύτερες άδειες της ΔΕΗ για μονάδες αντλησιοταμίευσης, ισχύος 460 MW η κάθε μια, χωροθετούνται στη   λίμνη Βεγορίτιδα και στη Σφηκιά, όπου η ΔΕΗ διατηρεί και άλλη μονάδα  αντλησιοταμίευσης.Οι άλλοι δύο σταθμοί άντλησης είναι εκείνοι που θα εγκατασταθούν στα πρώην λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολη (το έργο που μόλις εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου) και της  Μαυροπηγής  (156 MW). Όσο για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά, ισχύος 148 MW έχει εξασφαλίσει περιβαλλοντικούς όρους από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

Σήμερα λειτουργούν μόνο δύο παλιές μονάδες της ΔΕΗ (σε Σφηκιά και Θησαυρό) ενώ  κατασκευάζεται ο σταθμός αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, ισχύος 680 MW, από την ΤΕΡΝΑ.  Παράλληλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα αντλησιοταμίευσηςδιαρκώς αυξάνεται.   Συνολικά στη ΡΑΑΕΥ έχουν υποβληθεί περί τις 50 αιτήσεις για   χορήγηση άδειας αποθήκευσης σε έργα αντλησιοταμίευσης και συνολικής ισχύος περίπου 9,8GW.Το πόσα από αυτά τελικά θα ωριμάσουν και θα κατασκευαστούν αποτελεί ζητούμενο.

Σε κάθε περίπτωση,  η εκμετάλλευση του αντλητικού υδροηλεκτρικού της χώρας θεωρείται μέγιστης σημασίας για την αξιοπιστία και ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος, αφού η άντληση δρα συμπληρωματικά προς την αποθήκευση με μπαταρίες, μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως μακρόχρονη αποθήκευση και έτσι επιτρέπει τη μέγιστη διείσδυση αλλά και λειτουργία των ΑΠΕ στο σύστημα χωρίς κίνδυνο. Η ύπαρξη μακρόχρονης εφεδρείας αντιμετωπίζει ακραία φαινόμενα που ενδεχομένως θα οδηγούσαν σε μειωμένη παραγωγή από ΑΠΕ σε διάστημα ημερών, οπότε η επάρκεια παραγωγής θα απαιτούσε μεγάλες και υψηλού κόστους παραδοσιακές εφεδρείες.