Οι απειλές Τραμπ «ή αγοράζετε περισσότερα αμερικανικά καύσιμα ή επιβάλλουμε δασμούς» φαίνονται πως έχουν πετύχει τον σκοπό τους μέχρι στιγμής. Εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ηγεσία της οποίας βιάστηκε να υποκύψει στις πιέσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ χωρίς διαπραγματεύσεις, αρκετές κυβερνήσεις στην Ασία σχεδιάζουν να αυξήσουν τις εισαγωγές αμερικανικού LNG προκειμένου να

κατευνάσουν τον Τραμπ. Η αλλαγή αυτή όμως θα σημάνει μείωση του μεριδίου των άλλων εξαγωγέων, δημιουργώντας πιέσεις σε ορισμένους διαχρονικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ είναι και θα παραμείνουν ο μεγαλύτερος προμηθευτήςLNGπαγκοσμίως, χάρη στην επιθετική προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά στο διεθνές εμπόριο. Η χώρα ήταν ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου λόγω της σχιστολιθικής επανάστασης και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG λόγω των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, αλλά πρόκειται να μεγαλώσει την απόσταση από τους υπόλοιπους προμηθευτές μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται αφενός στην ανάπτυξη της εξαγωγικής ικανότητας των αμερικανικών επιχειρήσεων του κλάδου, με την κατασκευή νέων τερματικών LNG στις ακτές των ΗΠΑ, και αφετέρου στις πιέσεις του νέου Προέδρου προς συμμάχους και ανταγωνιστές με στόχο να ισοσκελίσει το εμπορικό ισοζύγιο της Ουάσιγκτον.

Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς LNG σε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα για το 2023. Πηγή: Statista.

Η Κίνα, η οποία αναμένεται να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG, έχει ήδη συμφωνήσει να αυξήσει τις ποσότητες που εισάγει από τις ΗΠΑ κατά 50% το 2026. Η απόφαση αυτή αποτελεί μία κίνηση καλής θέλησης προς τη διακυβέρνηση Τραμπ, αναδεικνύοντας την προθυμία των Κινέζων να διαπραγματευτούν ώστε να αποφευχθεί ένας νέος εμπορικός πόλεμος. Σε παρόμοιες κινήσεις προχωρούν οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, οι οποίες δεν ενδιαφέρονται μόνο για το ζήτημα των δασμών που θα μπορούσαν να υποστούν, αλλά και την παραμονή τους στην αμυντική ομπρέλα των Αμερικανών. Παρόμοια, αλλά αρκετά πιο δυσχερής είναι η θέση της Ταϊβάν, η οποία έχει ήδη δηλώσει πως θα αγοράσει περισσότερο αμερικανικό LNG, με την εθνική της ασφάλεια να εξαρτάται απολύτως από τη στάση της Ουάσιγκτον.

Με τις ΗΠΑ να αυξάνουν το μερίδιό τους στις ασιατικές αγορές, οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι έτεροι σημαντικοί εξαγωγείς, Κατάρ και Αυστραλία. Η δεύτερη αναμένεται να πληγεί ιδιαίτερα καθώς είχε προνομιακή πρόσβαση στις ασιατικές αγορές χάρη στην εγγύτητα των τερματικών της. Με την Καμπέρα να χάνει σημαντικά έσοδα από τις ενεργειακές εξαγωγές— οι αυστραλιανές εξαγωγές LNG προσέγγισαν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την περίοδο 2022-2023 — οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον μπορεί να περάσουν μία δύσκολη περίοδο, ειδικά αν ο Τραμπ επιχειρήσει να εφαρμόσει μία αντίστοιχη τακτική εκβιαστικών δασμών εναντίον της Αυστραλίας.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr