Μετά την είδηση ότι ορισμένες ευρωπαϊκές ηγεσίες εξετάζουν την υπογραφή νέων συμφωνιών αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως ένα διπλωματικό κίνητρο για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, οι Financial Times τώρα αποκαλύπτουν ότι ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν ήδη ρίξει “γέφυρες” επικοινωνίας προς την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη παραγωγός LNG στη Ρωσία, η Novatek, έχει στείλει προσκλήσεις σε τουλάχιστον τέσσερα ευρωπαϊκά think tanks προκειμένου οι εκπρόσωποί τους να συναντηθούν με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Ντένις Σολόβιοβ. Σύμφωνα με τα μηνύματα της Novatek, ο Σολόβιοβ επιθυμεί να συναντήσει τα στελέχη των ευρωπαϊκών οργανισμών ώστε να «συζητήσουν ανοιχτά για την ενεργειακή ασφάλεια, τον ρόλο του ΥΦΑ, και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ».
Όπως δήλωσαν, τα τρία από τα εμπλεκόμενα think tanks έχουν αρνηθεί την πρόσκληση, ενώ το τέταρτο δεν θα αποφασίσει επί του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση, ο απώτερος σκοπός της ρωσικής εταιρείας δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί, καθώς οι συγκεκριμένες ομάδες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες, συμβουλεύοντας τα ευρωπαϊκά όργανα για μία σειρά ζητημάτων.
Η προσπάθεια επικοινωνίας των Ρώσων έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Από τη μία πλευρά, ορισμένοι υποστηρίζουν πως η ΕΕ οφείλει να απαγορεύσει και τις εισαγωγές ρωσικού LNG, ουσιαστικά μηδενίζοντας την εξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα. Αυτό σίγουρα θα επηρέαζε κράτη όπως η Γερμανία, η οποία πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι συνεχίζει να εισάγει τεράστιες ποσότητες ρωσικού ΥΦΑ, βαφτίζοντας το ευρωπαϊκό, μέσω του συστήματος τερματικών και αγωγών της ηπείρου. Από την άλλη πλευρά, κάποιες κυβερνήσεις παραπονιούνται για τα ανισοβαρή— σύμφωνα με τους ίδιους— κόστη που έχουν υποστεί εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν “επαναστατήσει” κατά των κυρώσεων εδώ και πολύ καιρό, με το τέλος του διαμετακομισμού μέσω Ουκρανίας να τις πλήττει άμεσα. Παράλληλα, η ΕΕ έχει δεσμευθεί να αγοράσει πολύ περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ, με την ενεργειακή εξίσωση να παραμένει δισεπίλυτη.
Πέραν της Ευρώπης, ο Σολόβιοβ είχε ταξιδέψει και στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με εξειδικευμένους λομπίστες. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε δύο από τις μεγαλύτερες μονάδες της Novatek, το Arctic LNG 2 και το Vysotsk LNG. Προς το παρόν, οι κινήσεις του Σολόβιοβ επί αμερικανικού εδάφους δεν φαίνονται να έχουν αποφέρει καρπούς, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ δηλώνει πεπεισμένος ότι οι πιέσεις προς τις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας θα τη φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πολύ πιο γρήγορα. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιβολή κυρώσεων και εναντίον της τρίτης μονάδας της Novatek, της Yamal LNG, από όπου προέρχονται και οι περισσότερες ευρωπαϊκές εισαγωγές. Παρόλα αυτά, είναι εξίσου πιθανό ο Τραμπ να χρησιμοποιήσει μία πιθανή ακύρωση των υφιστάμενων κυρώσεων ως “καρότο” προς τη Ρωσία.
Όσο για την ΕΕ, οι αναλυτές προειδοποιούν πως οι ευρωπαϊκές ηγεσίες οφείλουν να αποφύγουν την τακτική του «διαιρεί και βασίλευε» που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο. Αυτό όμως φαίνεται όλο και πιο δύσκολο σε μία Ευρώπη όπου κυβερνήσεις και πολίτες έχουν χάσει την πίστη τους για την αποτελεσματικότητα των κοινών λύσεων.